Haberler

Surıye Sınırındakı Mayınlar Kaldırılıyor

Abone Ol

Adalet ve Kalkinma Partisi (AK Parti) Kilis Milletvekili Huseyin Devecioglu, Turkiye-suriye Sinirindaki Mayinlarin Temizlenmesi ve Elde Edilecek Arazinin Tarimsal Amacli Kullanilmasina İliskin İhale İslemlerini Duzenleyen Kanun Tasarisinin, TBMM Tarim, Orman ve Koyisleri Komisyonu Tarafindan Kabul Edildigini Soyledi.

Adalet ve Kalkinma Partisi (AK Parti) Kilis milletvekili Huseyin Devecioglu, Turkiye-Suriye sinirindaki mayinlarin temizlenmesi ve elde edilecek arazinin tarimsal amacli kullanilmasina iliskin ihale islemlerini duzenleyen kanun tasarisinin, TBMM Tarim, Orman ve Koyisleri Komisyonu tarafindan kabul edildigini soyledi.

Turkiye- Suriye siniri arasinda mayinli bir tampon bolge bulundugunu belirten AK Parti Kilis milletvekili Huseyin Devecioglu, "Devletimiz 1950'li yillarda iki ulke arasinda kacakciligi onlemek icin Mardin'de 49 bin donum, Sanliurfa'da 55 bin donum, Hatay'da 36 bin donum, Gaziantep'te 15 bin donum, Kilis'te ise 34 bin donum araziyi kamulastirarak mayin dosemistir. Son birkac yildir devletimiz bu mayinlarin sokulup arazinin tarima acilmasini gundeme getirmis, gerek milletvekilleri gerekse burokrasi bu noktada organik tarim dahil bircok proje gelistirmistir. Bu girisimin hayata gecirilmesi, Suriye sinirindaki mayinli arazilerin tarima elverisli hale gelmesi, Kilis icin ayrica onem tasimaktadir. Atil durumdaki arazilerin kademe kademe isletmeye acilmasinin, GAP kapsaminda da sulanabilir arazi olmasindan dolayi Kilis ekonomisine katki saglamasi kacinilmazdir" dedi.

Sinirdaki mayinlarin cok sayida vatandasin canina mal oldugunu kaydeden Devecioglu, "Mayinlarin sel ve dogal yollarla suruklenmesi sonucu cok sayida insan hayatini kaybetti, yuzlerce insan sakat kaldi. Kara mayinlarinin uzmanlara gore en fazla 50 yillik omru var. Biz hukumet olarak bu mayinlarin kaldirilmasini ve arazinin organik tarima acilmasini istiyoruz. Mayinlardan en cok Kilisliler zarar gormustur. Kilis duzluk bir alan oldugu icin mayinli alanlarin tarima acilmasi gerektigini dusunuyorum. Suriye sinirindaki diger iller icin durum boyle degil. Onlarin arazileri egimli ve daglik oldugu icin organik tarim acisindan en verimli yer Kilis'tir. Mayinli arazilerin temizlenmesi isi daha once ihaleye cikarilmisti ancak mayinlarin temizlenmesi ile bu arazilerin kullanimi islerinin bir butun olarak ihaleye cikarilmasi karari nedeniyle Danistay ihaleyi durdurmustu. Sadece mayinli araziler icin bir uygulama getirilmesi ve mayinlarin temizlenmesiyle bu arazilerin kullaniminin ayni firmaya ihale edilmesi icin tasarida yeni duzenlemelere yer verildi" diye konustu.

Devecioglu, Hatay'dan baslayarak Sirnak'a kadar uzanan mayinli alanin temizlenmesi icin tum illerin ortak gorusu bulundugunu ifade ederek sunlari soyledi:

"840 kilometrelik Suriye sinirimizin mayinli olmasi sinir illerinde yasayanlari uzuyor. Bu nedenle olen ve sakat kalan cok sayida kisinin yakinlari, mayinlarin bir an once kaldirilmasini istiyor. Turkiye ile Suriye arasindaki kara sinirinda bulunan anti-personel ve anti-tank mayinlari ile patlamamis muhimmatin temizlenmesi, imha edilmesi ve bu suretle elde edilecek arazilerin tarimsal amacli kullanilmasi islemlerine iliskin esas ve usuller duzenlendi. Tasariya gore mayin temizleme ihalesiyle bu islemlere iliskin olarak danismanlik hizmeti alinmasi, Devlet Ihale Kanunu ile Kamu Ihale Kanunu'na tabi olmaksizin, kanun tasarisinda belirtilen esaslar cercevesinde Maliye Bakanligi tarafindan yurutulecek. Mayinli alanda bulunmakla birlikte askeri yasak bolge ile sinir hatti boyunca tesis edilecek sinir fiziki guvenlik sistemi icin ihtiyac duyulacak alanlar ayrilacak ve tarimsal faaliyetlerde kullanilmak uzere yuklenicinin kullanimina birakilmayacak. Temizlenecek mayinli alanlarin oncelik sirasi, Genelkurmay Baskanligi, Milli Savunma Bakanligi, Disisleri Bakanligi ve Maliye Bakanligi'nin mutabakatiyla belirlenecek. Ihale komisyonlarinin olusumu ve calismasina iliskin esas ve usuller Maliye Bakanligi tarafindan belirlenecek." (MAD-OC-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title