Haberler

Suriyeli Öğrencilere Tüketici Hakları Eğitimi Verildi

Abone Ol

Mersin İl Ticaret Müdürlüğü, resmi rakamlara göre 132 bin 462, gayri resmi rakamlara göre ise 320 binin üzerinde Suriyeli mültecinin yaşadığı kentte sığınmacı öğrencilere tüketici hakları eğitimi verdi.

Mersin İl Ticaret Müdürlüğü, resmi rakamlara göre 132 bin 462, gayri resmi rakamlara göre ise 320 binin üzerinde Suriyeli mültecinin yaşadığı kentte sığınmacı öğrencilere tüketici hakları eğitimi verdi.

Türkiye'de ilk defa yapılan uygulamada müdürlük bünyesindeki İl Hakem Heyeti tarafından merkez Akdeniz İlçesi 1 nolu Geçici Eğitim Merkezi'nde verilen eğitimde Suriyeli öğrencilere hakları anlatıldı. Arapça tercüman eşliğinde yapılan eğitimde kira sözleşmelerinden ayıplı malların iadesine kadar birçok konuda mültecileri bilgilendirildiği eğitim sonunda öğrenci ve öğretmenlere, içinde Türkçe ve Arapça dillerinde yazılı 'Tüketici olarak yasal haklarımız' başlıklı bilgilendirme formu dağıtıldı.

'EVE GİRERKEN VİDEOYA KAYDEDİN'

Suriyeli mültecilere yasal haklarını anlatan İl Hakem Heyeti Raportörü Yetiş Coşkunfırat, Suriyelilerin özellikle ev kiralama işlerinde sorun yaşadıklarını ifade ederek, "Yeni girdiğimiz evi önce video ile kayıt altına alıyoruz. Evin girdiğimiz şeklini belgeliyoruz. Daha sonra yazılı olarak, 'Şu tarihli şu dakikalık videoda gösterilen şekilde evi teslim aldım ve bu hali ile teslim edeceğim. Şu kadar depozito ödedim' yazılı belge hazırlayıp, kendiniz ve mal sahibine imzalatın. Böylelikle güvence altına alınmış olursunuz" diye konuştu.

İMZALANAN EVRAKLARA DİKKAT

Kullanılan ürünün can veya mal zararı yarattığı takdirde kanunen tazminat hakkı doğduğunu kaydeden Coşkunfırat şunları söyledi:

"Bir ürünü mağazaya gidip, görüp, beğenmeden alırsanız, yani internet, televizyon radyo veya kapıda ödeme yoluyla alırsanız, hiçbir gerekçe göstermeden 14 gün içinde o ürünü iade edebilirsiniz. Bununla ilgili sizi kanuni bir yaptırım altına sokamazlar. Servise gönderdiğiniz arızalı ürünler 20 iş gününde yapılmazsa, otomatikman değişim ve bedel iadesi hakkınız doğar. Özellikle Suriyeli kardeşlerimden ricam, imzalayacakları evraklara çok dikkat etmeleri. Türkçe bilemeyebilirsiniz ama, evrakı Türkçe bilen birine okutup öyle imza atın çünkü Türk hukuk sisteminde atacağınız imza kanunen sizi bağlayacaktır."

İl Müdürü Hacı Akif Yıldız ise bu konudaki eğitim çalışmalarının önemine işaret ederek, şunları söyledi:

"Tüketiciyi bilinçlendirme programı çerçevesinde, şuanda mülteci olarak bulunan Suriyeli kardeşlerimizin de bu kanunlardan haberdar olmaları için onları eğitime aldık. Suriyeli misafirlerimizin yapmış oldukları alışverişlerde kendi haklarını bilmelerini istiyoruz. Alışverişlerde etiketlere dikkat etmeleri, aldığı ürünün ne olduğunu bilmelerini, o ürünle alakalı bir sorun yaşarlarsa nerelere başvuracaklarını bilmelerini istiyoruz" diye konuştu. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Akdeniz Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title