Suriyeli Öğretmenlere Formasyon Eğitimi Başladı
MİLLİ Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ortaklığında Suriyeli öğretmenlerin pedagojik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için düzenlenen program kapsamında Konya'da 257 öğretmenin eğitimi başladı.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ortaklığında Suriyeli öğretmenlerin pedagojik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için düzenlenen program kapsamında Konya'da 257 öğretmenin eğitimi başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, bir otelde düzenlenen açılış töreninde, birçok Suriyeli öğretmenin ülkelerinde yaşanan savaştan dolayı Türkiye'ye sığındığını söyledi. İslam coğrafyasında yüzyıllarca din, dil, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin kardeşçe bir arada yaşandığını belirten Demirci, medeniyetin temsilciliğini yaptığı iddiasındaki Avrupa'nın tarihine bakıldığında, 1960'lara kadar farklı mezheplerden insanların bile birlikte yaşamasında güçlükler ortaya çıktığını dile getirdi.
Demirci, İslam coğrafyasında içsel bir takım hatalar ve bazı dış müdahalelerden dolayı sorunlar yaşandığını ifade ederek, şunları belirtti: "Bu sorun şu an itibarıyla özellikle Suriye coğrafyasında en yüksek seviyede. En kısa süre içerisinde inşallah Suriye'de huzur olur ve Halep'in sokaklarında insanların neşeli görüntüleri hayata geçer. Bugün Türkiye'de bir gerçekliği yaşamak durumundayız. Geleceğin Suriyesinin inşası hususunda bugünleri fırsat bilmeliyiz. Bu fırsatı da eğitimle, bilgiyle ve irfanla oluşturmalıyız."
"SURİYELİ MÜLTECİLERİN YÜZDE 50'Sİ EĞİTİM ÇAĞINDA"
Türkiye'deki 3 milyon Suriyeliden 995 bininin okul çağında olduğuna işaret eden Demirci, şu değerlendirmede bulundu: "360 bin çocuk ise 0-4 yaş aralığında. Yani 3 milyon nüfusun yaklaşık yüzde 50'si eğitim çağında. Şu anda geçici eğitim merkezleri marifetiyle eğitime aldığımız öğrenci sayısı 260 bin civarında. Yaklaşık 75 bin çocuğumuz ise Türkiye eğitim sistemine katılmak istedi, biz de kapılarımızı açtık. Toplamda 330 bin civarında Suriyeli çocuğumuz eğitimin içinde. 995 bin öğrenci içerisinde 330 bin sayısı bizim açımızdan, başımızı iki elimizin arasına alıp, derin düşünüp, 'Ne yapmalıyız?' sorusunu sormamız gereken bir olay. Bu yönüyle en kısa süre içerisinde çocuklarımızı nitelikli eğitim imkanlarıyla buluşturmamız gerekiyor."
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin de Suriyeli öğretmenlerin Konya'da iki hafta boyunca farklı üniversitelerden gelen öğretim üyeleri eşliğinde eğitim alacağını vurguladı. Kursun ardından öğretmenlerin geldikleri illere dönerek Suriyelilerin eğitiminde görev alacaklarını aktaran Aktekin, "Amacımız, Suriyeli öğretmenlerin verdiği eğitimin niteliğini artırmak. Öğretmenlik mesleğine giriş, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme değerlendirme, sınıf yönetimi ile eğitim psikolojisi ve rehberlik başlıklarında eğitimler verilecek. Eğitimlerin bütçesi UNICEF tarafından karşılanıyor. Toplam 514 öğretmen kurs görecek." diye konuştu. - Ankara