Suriyeli Sığınmacıların Barınma Sorunu
"Konteyner kentin bitişiğine eklemeler yapalım dedik."
Kilis Valisi Yusuf Odabaş, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin barınmaları konusunda,
"Konteyner kentin bitişiğine eklemeler yapalım dedik. Çünkü Başbakanımızın talimatı vardı. İstimlak işlemleri devam ediyor ve işlemlerin hızlandırılması için çalışıyoruz" dedi.
Odabaş, gazetecilerin Kilis'te Suriyelilerin barınması için yeni bir çadır kent kurulup kurulmayacağına ilişkin sorusu üzerine, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sınır illerinde yeni çadır kentler kurulması yönünde talimatı olduğunu söyledi.
Kilis'in küçük bir il olduğunu belirten Odabaş, kentin ikinci bir çadır kenti, konteyner kenti kaldıramayacağını vurguladı.
Kentin nüfusunun 125 bin olduğunu ve 12 bin sığınmacı bulunduğunu dile getiren Odabaş, şöyle konuştu:
"Aynı oranda diğer sınır illeri de sığınmacı alırlarsa konu daha kolay çözülür. İkinci bir çadır kent veya konteyner kent kurduğumuzda bunun altından il olarak kalkamayız ve Kilis'te yaşayan insanlara kötü yansımaları olur. Bunu düşünerek kurulmamasını talep ettik. İllaki kurulması gerekiyorsa konteyner kentin bitişiğine eklemeler yapalım dedik. Çünkü Başbakanımızın talimatı vardı. İstimlak işlemleri devam ediyor ve işlemlerin hızlandırılması için çalışıyoruz.
258 bin metrekarelik alanı istimlak edersek 3 metrelik duvarla çevrelersek, o zaman bizim kapasitemiz iki katına çıkabilir. 20-25 bin kapasiteye ulaşabiliriz. Konteyner kentin büyütülmesi için AFAD'a ve TOKİ Başkanlığı'na yazdık. İstimlak için Bakanlık para gönderdi. Sanırım 2 ay sonra orada ikinci bir konteyner kent kurulabilir."
-"Son 15 günde artış"
Vali Odabaş, Suriye'deki rahtsızlık ve sıkıntının devam ettiğini, Türkiye'ye gelenlerin sayısında son 15 günde artış olduğunu aktardı.
"Sadece son 15 günde bizim ilimize iltica eden 4 bin 500 Suriyeli vatandaş var. Bunların içerisinde 200 kişi yaralı ve yaralılar içerisinde 20-25 tanesinin yoğun bakımda tedavileri devam ediyor. Getirilenlerin bir kısmı hastaneye gelinceye kadar hayatını kaybediyor" diyen Odabaş, sınır boylarının ve kırsal kesimin muhaliflerin elinde olduğunu kaydetti.
Suriye'nin muhaliflerin elindeki yerleri bombaladığını dile getiren Odabaş,
"Tabii sivil halkı, muhalif olamayan vatandaşı, silahlı olmayan insanları da bombalıyor. Onların içerisinde sıkıntı çeken büyük bir kesim var" ifadesini kullandı.
Odabaş, hafta sonunda tahminen bin-bin 500 kişinin daha kente sığınmış olacağını belirtti.
Konteyner kentte kalan sığınmacıların kartlarına, 80 TL'nin ilk haftalık 20 TL'sinin yüklendiğini ve Suriyelilerin büyük oranda artık kartlarıyla alışveriş yapacağını bildiren Odabaş, şöyle devam etti:
"Sanırım markette bir sıkıntılar var, market yetiştiremiyor. Birden alışverişe giden sığınmacılar, marketlerde izdiham oluşturmuş. Gerekirse marketlerin dışında Kilis'te alışveriş yapabilecekleri esnafımız ve tüccarımız var ise onlarla da anlaşıp, alışveriş yapmalarını sağlayacağız. İşi kolaylaştırmak açısından bu düşüncelerimiz ve tasarlamalarımız var.
İnşallah Suriye durulur, ülkelerine demokrasi ve refah gelir. Kendi memleketlerine dönerler, biz de huzur içerisinde komşuluk ilişkilerini sürdürürüz. Evvelden olduğu gibi aynı ticari ilişkilerimizi sürdürürüz. Tabii endişeler büyük sınır boyundadır. Helikopterlerle uçaklarla bombalamalar devam ediyor. Her gün 20-25 kişi yaralı geliyor. Biz sınırlardan alıyoruz. Allah kimsenin başına göstermesin zor bir durum ama biz talep etmedik, biz istemedik. Fakat netice budur."
-Güvenlik sorunu-
Vali Odabaş, Elbeyli ilçesine kurulması düşünülen çadır kenti uygun bulmadıklarını, ilçedeki arazinin altyapısının buna uygun olmadığını, bölgede bir çadır kent kurulması halinde güvenliğin de kontrol edilemeyeceğini vurguladı.
Konteyner kentte durumun böyle olmadığını, güvenlik şeridi, güvenlik duvarı, yaklaşık 150 polis ve 96 kamerayla güvenliğin sağlandığını aktaran Odabaş,
"Giriş çıkışlar MOBESE kayıt sistemiyle kayıt altına alınıyor. Parmak iziyle kartlı giriş çıkışlar oluyor. Zaman zaman belki çitleri geçiyorlar ama duvarları bitirdiğimiz zaman o da kalkacak. Bittiğinde kontrolümüzde bir konteyner kent olacak. Çadır kentlerde bu kontrolü sağlamak kolay değil" değerlendirmesinde bulundu.
Odabaş, gazetecilerin kayıtsız olarak gelip Kilis'e yerleşen Suriyelilerin kayıt altına alınıp alınmayacağı sorusu üzerine ise şunları anlattı:
"Bizden geçip kayıt yaptırmayan birine nasıl sağlık hizmeti vereceğiz- Sığınmacı olarak gelsinler kayıt altına alıp boş olan çadır kentlere onları yerleştirelim, diğer sığınmacıların yararlandığı imkanlardan yararlansınlar. Bize haber vermeden kaçak olarak gelen Türkiye'ye yerleşiyorsa imkanlarımız ölçüsünde vakıftan, başka yerlerden belki yardımlar sağlayabiliriz.
Sivil toplum örgütleri aracılığıyla yardımlar sağlayabiliriz ama devletin imkanlarını orada nasıl kullandıracağız. Yardımda bulunacağımız kişinin sığınmacı olduğunu belirlememiz, ona göre ödenek istememiz lazım ki mesela az önce söyledim, her kişi için 80 lira para alıyor AFAD'dan sığınmacıların kartlarına yüklüyoruz. Bunlar için bize para gelmiyor. Bize sığınmamış, Kilis'te ev tutup yerleşmiş... Ha Kilis'te Suriyeli ev tutmuş yerleşmiş, ha Amerika'dan, İngiltere'den turist gelip ev tutup yerleşmiş arasında fark yok."
Muhabir: Ahmet Ekinci / Sevil Çelik
Yayıncı: İbrahim Uyar - KİLİS