Sütçüler ve Gelendost'ta 10 Yıl Sonrası İçin Ufuk Turu
BAKA, 2014-2023 Bölge Planı Hazırlık toplantılarını Isparta'nın Sütçüler ve Gelendost ilçelerinde gerçekleştirdi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bölgenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemek için düzenlediği 2014-2023 Bölge Planı Hazırlık toplantılarını Isparta'nın Sütçüler ve Gelendost ilçelerinde gerçekleştirdi. İki ilçenin sorunları ve öncelikleri hakkında yerel paydaşlardan görüş alınan toplantılarda, 2023'de iki ilçenin nerede olması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.
Sütçüler'deki bölge planı hazırlık çalışması SDÜ Prof.Dr Hasan Gürbüz Meslek Yüksek Okulu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Sütçüler Kaymakamı Ahmet Başbaydar'ın başkanlığındaki toplantıya, Sütçüler Belediye Başkanı Hüseyin Müftüoğlu, İl Genel Meclisi Üyeleri Mehmet Kayacan ve Mustafa Erener, Ayvalıpınar Belediye Başkanı Rifat Soysal, Kasımlar Belediye Başkanı Mehmet Kanatsız ile SDÜ Prof.Dr Hasan Gürbüz MYO Müdürü ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Veysel Ayhan ile akademisyenler, STK, muhtarlar, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Yoğun katılım gerçekleşen toplantıda, doğa turizmi, tarım, orman müzesi, markalaşma, hayvancılık, seracılık balıkçılık ve turizm ana konularında görüşler ele alındı. Sütçüler'in doğal güzellikleri ve Yazılı Kanyon gibi değerlerini turizmde değerlendirilmesi için altyapı oluşturulması gerektiğini vurgulayan katılımcılar, sorunları ilçenin yerleşim yerlerine uzaklığı ve yol durumu, arazilerin tarıma elverişli olmayışı, ilçenin devamlı göç vermesi ve yaşlı nüfus olarak ifade etti.
'GÜÇLÜ YÖNLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ'
Orman varlıkları, doğal güzellikleri, tıbbi aromatik bitki, hayvancılık ve eko-turizm potansiyeli, ilçede yardımlaşma ve dayanışmanın iyi olması, su ürünleri, mermer potansiyeli ile arıcılığın Sütçülerin güçlü yönleri olduğu kaydedilen toplantıda, mevcudu desteklemek ve 'güçlü yönlerin güçlendirilmesi' görüşü ağırlık kazandı.
Yol sorunu çözümlendiğinde antik kentler, yaylalar, kanyonlar, yangın gözetleme kuleleri bulunan Sütçüler'de turizm hareketliliğinin artacağı vurgulanan toplantıda, hayvancılığı özendirici tedbirlerin alınması, ormanlara zarar veren mermer ocaklarının kapatılıp kontrollü üretimin sürmesi ve MYO'da mermercilik bölümünün açılması, av ve yaban hayatı müzesi kurulması, özellikle tarım ürünleri konusunda pazarlamanın yeterli düzeye getirilmesi konuları gündeme geldi.
BAKA'nın turizm, ormancılık, tarım, orman ürünleri, su ürünleri, arıcılık ve ulaşım benzeri konularda göstereceği yol haritasıyla Sütçüler'in çehresinin değişeceğini belirten katılımcılar, istihdam oluşturacak projeler hazırlanmasını, meraların ıslah edilerek hayvan sahiplerine açılmasını, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerjinin üretimi, doğaya ve organik hayvan besiciliğinin teşvik edilmesi gerekliliğini vurguladı.
'DAHA YAŞANABİLİR HALE NASIL GELEBİLİRİZ'
2014-2023 Bölge Planı Hazırlık Toplantısı, Gelendost'ta Şehit Erhan Çakmak İlköğretim Okulu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Gelendost Kaymakamı Ferhat Peşin'in başkanlığındaki toplantıya, İl Genel Meclis Üyesi Lokman Kumcu ile kurum ve kuruluş ile STK temsilcilerinin katıldı.
BAKA'ya sürdürdüğü çalışmaları ve böylesine önemli bir toplantıyı Gelendost'ta gerçekleştirdiği için teşekkür eden Ferhat Peşin, Gelendost Kaymakamlığı olarak BAKA Kalkınma Kurulu üyesi olduklarını hatırlattı ve 10 yıllık bölge planı hazırlık toplantısının çok önemli olduğunu belirtti. Elmacılıkla ve diğer alanlarda iyi tarım uygulamalarının yapılması gerektiğini kaydeden Gelendost Kaymakamı, '11 köy 2 beldeye sahip ilçenin daha yaşanabilir hale nasıl getirebiliriz' sorusunun cevaplandırılmasının önemi vurguladı ve katılımcılardan fikirlerini paylaşmalarını istedi.
Meyveye dayalı sanayi, soğuk hava deposu ve paketleme tesislerinin Gelendost için önemli olduğu ve bu alanlarda daha verimli olunması gerektiğini ifade eden katılımcılar, altyapı sorunlarının giderilmesinin önemi vurgulandı. Gelendost'un önemli sorunun gölün kirlenmesine engel olmak olduğu ifade edilen toplantıda, bunun için de derenin ıslahı ile kirliliğin engellenmesi gerektiği belirtildi.
Elma ve hayvancılık konusunda pazarlama ile katma değerli ürünlerin elde edilmesi için çalışmalar yapılması, tarihi ve doğal güzellerin turizmde kullanılması özellikle şehirlerarası karayolunun ekonomik değer olarak görülmesinin önemine dikkat çekilen toplantıda, üretimde toplulaştırması, arazi toplulaştırılması ve ilaçlama konuları ile daha az gübre ve ilaç nasıl kullanabiliriz sorusuna cevap aranması gerektiği ele alındı.
Proje Birim Başkanı Sinan Mesuter, Destek Hizmetleri Birim Başkanı İsmail Kılınç, uzmanlar Gülden Karakuş ve Bayram Altıntaş'dan oluşan BAKA ekibi, toplantılarda bölge planı içeriği ve planın hazırlanma aşamaları, BAKA'nın neden kurulduğu, bugüne kadar faaliyetleri hakkında bilgi verdi. BAKA ekibi, Sütçüler ve Gelendost'ta katılımcılara bölgenin güçlü zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerini içeren GZFT anketini uyguladı.