Haberler

Sütlüoğlu: Organik Tarımla Çay 24 Ayara Çıkacak

Abone Ol

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay tarımının yapıldığı 4 ilde gelecek yıldan itibaren geçilecek organik çay tarımını altın gibi değerlendirdi, 14 ayar olan çayın 24 ayara çıkacağını söyledi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay tarımının yapıldığı 4 ilde gelecek yıldan itibaren geçilecek organik çay tarımını altın gibi değerlendirdi, 14 ayar olan çayın 24 ayara çıkacağını söyledi.

Organik Çay Üretimine Geçiş Projesi'nin ÇAYKUR'un en büyük projesi olduğunu ifade eden Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, dünyada üzerine kar yağan tek çay üreticisi ülke olan Türkiye'de, diğer ülkeler gibi çay tarımında haşere mücadelesi yapılmadığını hatırlattı. Çay tarımında kimyasal gübre kullanımına son verilmesi ile çayın tamamen organik olma şansı bulunduğunu ifade eden Sütlüoğlu şunları söyledi:

"Bunu sağladığımızda çayımız 14 ayar altın ise bundan sonra 24 ayar olabilir. Bizim dışımızda çay üreten ülkelerde çay toplanmadan önce tarlalarda haşere zehiriyle adete yağmur gibi yıkanıyor. 10 -15 gün bekletip ondan sonra çayı topluyorlar. Bunu yapmasalar çayın içi haşere kaynar. Hatta buna rağmen tam temizlik yapamıyorlar, fabrikalarda filtrasyon sistemiyle kalan haşereleri tutuyorlar. Dünya çay piyasasında pestisit savaşı var. 'Pestisit oranını aşağıya çekeceksiniz' diyorlar. Çünkü pestisit kanserojen olduğu için çok zararlı bir madde. Doğumlara kadar olumsuz sonuçlar oluşturacak kadar etkili zararlı bir madde. Haşerelerle mücadele edenlerin bu maddeyi kullanmadan bu işi yapması da çok zor. Biz bu noktada çok büyük bir avantaja sahibiz. Çayı tamamen organik yaparsak, hem değerli hale gelecek, hem de daha iyi fiyatlara pazarlayabileceğiz. Böylece rakipsiz oluruz."

'ORGANİK TARIMA HERKES DESTEK VERMELİ'

Çay tarımında uzun yıllar kimyasal gübre kullanılmasından kaynaklı bölgede doğal dengenin olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"Bölgemiz değişti ve kirlendi. Meyveler azaldı, eski lezzet kalmadı. Kanser vakaları arttı. Bunun en büyük nedeni yoğun kimyasal kullanımıdır. Tabi ki vatandaşı da mağdur etmeden bu süreci ilerletmemiz gerekiyor. Bunun için göreve geldikten sonra 5 yıl organik gübre üreten bütün firmalara kapımızı açtık ve uygulayarak sonuçları inceledik. Onlardan 3 şey istedim; Verim en az kimyasal gübre kullanımındaki kadar olacak, yani verim düşmeyecek, vatandaşın uygulayabileceği kolaylıkta olacak ve pahalı olmayacak. Bunu kim yaparsa vatandaşa tavsiye edeceğim. 5 yıllık süre içinde birkaç gübrede sonuç aldık. Önümüzü görmeden atılmış bir adım değildir. 5 yıl boyunca sabırla yaptık. Birkaç gübre kimyasal gübre kadar verim elde ettiriyor. Kullanımı kolay ve fiyatı uygun. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gelecek yıldan itibaren çaylıkların tamamında organik uygulamaya geçilmesi yönünde aldığı karar yürürlüktedir. Bu durumda, 'gelecek sene şöyle, böyle olacak, değişecek' gibi şeyler söylemek doğru değil. Yapılan uygulamaları küçümsemekte çok yanlış. Saksıda çocuk uygulamaları gibi uygulamalar yapmadık. Vatandaşın arazilerinde, geniş çay bahçelerinde çok ciddi bir çalışma yapıldı. Yapılan işe ve emeğe saygılı olunmalı. Bu hayırlı bir iştir. Herkes buna destek versin. Şu veya bu şekilde bu süreci köstekleyenler büyük vebal altına girer ve çok yanlış bir iş yapmış olur."

- Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğu Karadeniz Bölgesi İmdat Sütlüoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title