Süzülen Göçmen Kuşlar Gözlem Günü
Hatay'ın Belen İlçe Belediye Başkanlığı ve Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şubesi'nin birlikte düzenlediği "Süzülen Göçmen Kuşlar Gözlem Günü" bir festival havasında kutlandı.
Hatay'ın Belen İlçe Belediye Başkanlığı ve Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şubesi'nin birlikte düzenlediği "Süzülen Göçmen Kuşlar Gözlem Günü" bir festival havasında kutlandı.
Her yıl geleneksel olarak kutlanan "Süzülen Göçmen Kuşlar Gözlem Günü"ne, Belen Belediye Başkanı Cemil Yılmazlar, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Küçükaydın, Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu Başkanı Uzm. Dr Ali Atahan Türkiye Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM) Başkan Yardımcısı Özer Özgüç, Antakya Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyeleri, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve öğrenciler katıldı.
Yöre halkının da yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan Belen Belediye Başkanı Cemil Yılmazlar, üzerinde bulundukları doğal hazinenin farkında ve bilincinde olduklarını belirterek, gerek gönüllü gerekse resmi kurumların, doğa bilincinin oluşması konusunda belediye olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ve ilerde de ülkenin bu değerlerini kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları sivil toplum örgütleri ve yöre halkı ile birlikte korumaya devam edeceklerini ifade etti.
Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Küçükaydın da, kuşlar kışı Afrika veya sıcak iklimli enlemlerde geçirdikten sonra yazın üremek amacıyla Türkiye'ye ve Avrupa'ya göç ettiğini belirtti.
Sonbaharda kuzeyde iklim koşullarının kuşlar için kötüleşmeye başlaması ile güneye doğru tekrar dönüşün başladığını anlatan Küçükaydın, "Göç dönemlerinde Hatay hava sahası üzerinden soyu tehlike altında olan birçok kuş türü Belen geçidinde yoğunlaşarak geçiş yapıyor. İlkbahar döneminde leylek, pelikan, turna ve yırtıcı türler gibi süzülen kuşların Belen üzerinden Türkiye'ye giriş yaparak, Kırklareli, İstanbul üzerinden veya kuzeydoğuda Artvin'den çıkış yapıp, sonbahar göçünde ise tam tersi güzergahı tercih etmektedirler. Belen üzerinden, ilkbahar döneminde 185 bin, sonbahar döneminde ise 315 bin olmak üzere yılda toplam
yarım milyon süzülen kuş göç etmekte" dedi.
Etkinlikte ilköğretim 1. ve 2. kademelerinde bulunan öğrenciler arasında süzülen göçmen kuş resimleri ile yapılan yarışmada derece giren 7 öğrenciye 1'er çeyrek altın ödülü verildi.
"Süzülen Göçmen Kuşlar Gözlem Günü"nde Kuş Gözlemcileri Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu Başkanı Uzm.Dr Ali Atahan liderliğinde gün boyunca 3 bin 560 leylek, 25 küçük orman kartalı, 26 şahin, 8 yılan kartalı, 35 karaleylek, 3 kara çaylak, 15 ak pelikan ve 8 atmaca sayımı yapıldı. - HATAY