Tabip Odasından Kızamık Uyarısı
Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr.
Adana- Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Sağlık Bakanlığı Kızamık Bilim Danışma Kurulu değerlendirmesine göre dış kaynaklı başlayan ve hızla artış eğilimi gösteren kızamık vak'alarıyla birlikte yeni bir sürecin yaşandığına bildirdi. Ökten, kızamık aşı programına mutlaka uyulması gerektiğine vurgu yaptı.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Ökten, Sağlık Bakanlığı tarafından kızamık ve kızamıkçık hastalığına karşı bir mücadele programı yürütüldüğü kaydetti. Ökten, bu mücadele programı kapsamında 2015 yılına kadar yerli virüs geçişini durdurmayı, 2015 yılından sonra ülke dışından gelecek virüslerin yerleşmesini önlemeyi ve kızamığa bağlı ölümleri engellemeyi hedeflendiğini anlattı.
Ökten, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Sağlık Bakanlığı Kızamık Bilim Danışma Kurulu değerlendirmesine göre dış kaynaklı başladığı ifade edilen ve hızla artış eğilimi gösteren kızamık vak'alarıyla birlikte yeni bir süreci yaşamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından Aralık ayı içerisinde yapılan açıklamada "Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2012 yılında Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere, İrlanda ve sınır komşularımız olan İran, Irak ve Suriye'de salgınların görüldüğü, Ülkemizin bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle yurt dışı kaynaklı virüs riski altında olduğu, Ülkemizde 10 Aralık 2012 tarihi itibarıyla başta İstanbul olmak üzere toplam 101 yurt dışı kaynaklı kızamık vakası görüldüğü ve bunların tamamının iyileştiği' bildirilmiştir."
Türkiye'de yasal düzenlemelere göre kızamık ihbarı ve bildiriminin zorunlu olduğuna dikkat çeken Ökten, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden Adana ilinde kızamık vak'alarının görülüp görülmediğini, eğer görüldü ise kaç çocuğun bu durumdan etkilendiğini, olası bir kızamık salgınına karşılık mutlaka önlemler alınması gerektiğini bildirmemize rağmen 28.12.2012 tarihinde odamıza gönderilen cevabi yazıda herhangi bir kızamık vak'asının görülmediği bildirilmiştir. Ancak son aylarda ülkemizde olduğu gibi Adana'da da kızamık hastalığının giderek daha fazla görüldüğü duyumları her geçen gün artmaktadır. Buna neden olarak hem Sağlık Bakanlığı, hem de Türkiye Halk Sağlığı Müdürlüklerinden gerek aile hekimlerine gerekse de resmi kurumlara gönderilen resmi yazılardan bu durum anlaşılmaktadır. Bu yazılarda öncelikle Aile Hekimlerine çalıştıkları ASM'lerin riskli bölgede olup olmadıklarını öğrenmek için TSM'lerine sorup öğrenmeleri gerektiği bildirilmiştir. Riskli bölgedeki Aile Hekimlerinin yapacakları şöyle sıralanmıştır; "6 ay-11 ay bebekleri çağırıp, 6-9 ay arasına kızamık, 9-11 ay arasına MMR aşısı yapılması (performans dışı), 12 aylık bebeklere performans dahilinde MMR aşısı yapılacak, 13 ay-4 yaş arası çocuklar çağrılıp aşılama durumu sorgulanmaksızın MMR aşısı yapılacak, Ana sınıflarındaki çocuklar, ilköğretim 1. Sınıflar ve 15 yaşına kadar olan diğer sınıflar TSM'ler tarafından aşılanacaktır" Kısaca 6 ay ile 15 yaş arasındaki herkes aşılama durumu sorgulanmaksızın kızamık içeren aşı uygulaması gerekmektedir." - ADANA