Haberler

Samsun Tabip Odasından Tam Gün Yasası'na Tepki

Güncelleme:
Abone Ol

Samsun Tabip Odası Başkanı Mithat Günaydın, Tüm Gün Yasası değişikliğine tepki göstererek, "Böyle Tam Gün Yasası olmaz." dedi.

Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, Tüm Gün Yasası değişikliğine tepki göstererek, "Böyle Tam Gün Yasası olmaz" dedi.

Başkan Günaydın yaptığı basın açıklamasında, "Sadece İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki öğretim üyelerine yapılan düzenlemede, öğretim üyeleri ya kendi hastanesinde ya da özel hastanelerde saat 17.00'dan sonra hasta bakabilecek, ameliyat yapabilecek. Sonra, sonrasını kamuoyuna söylemeye gerek yok. Çünkü, hekimler çok para kazanıyor imajı verilecek. Aslında yapılan düzenlemede hekim parayı alıyormuş gibi görünmesine karşın, özel hastanede yaptığı işlemin yarı parasını üniversite döner sermayesi alacak, üniversite hastanesinde saat beşten sonra yaptığı işlemin ise, hekim sadece yüzde 30'unu alacak. Ancak hasta hekime verdiğini düşündüğü parayla, hekimlerin ne kadar çok kazandığını, ama gözlerinin doymadığını düşünecek. Bir örnek verecek olursak, üniversite hastanesinde 50 lira olan özel muayenenin sadece 17 lirası hekime kalırken, vatandaş hekime 50 lira verdim diye düşünecek. Kaldı ki, saat beşten sonra yapılacak ameliyatlar için ekip oluşturmak da işin cabası. Özel hastanelerde öğretim üyelerinin saat beşten sonra ameliyat yapmasına imkan veren düzenlemede, hastanelerin kazanması, öğretim üyesinin emeğinin suistimal edilmesi söz konusudur. Yine Ankara, İstanbul, İzmir gibi birkaç şehir dışında çok sayıda özel hastane olmaması, bölümlerdeki sayılı öğretim üyesine özel çalışma imkanı tanıyacak bu da geride kalan öğretim üyeleri ile olan çalışma barışını olumsuz etkileyecektir" diye konuştu.

Başkan Mithat Günaydın açıklamasına şöyle devam etti: "Daha öncede söylediğimiz gibi, Tam Gün Yasası demek hekimin ne gözünün ne de ayağının dışarıda olmadığı, sadece çalıştığı kurumda hizmet vermeyi hedeflediği sistem olmalıdır. Öğretim üyesi özel sektöre hizmet veriyorsa, bunun birçok olumsuz sonuçları olacaktır. Öğretim üyesi özel muayene yaparsa, (geçmişte bakanlığımızın da söylediği gibi) hastaların fark vererek hocaya muayene olabildiği sistem hizmetin alımında adaletsizliğe neden olacaktır. Ayrıca öğretim üyeleri bu şekilde uygulanacak özel muayene sistemiyle de hasta bakmak istememektedir. Ez cümle, tam gün yasası ile hekimlerin 2 bin lira da kalmış maaşları düzeltilmeli, performansa dayalı döner sermayenin içeriğinde ciddi revizyonlar yapılarak, puan üzerinden değil para üzerinden değerlendirme yapılmalıdır. Aynı iş bir yerde 100 puan ama 10 lira. Başka yerde 100 puan 15 lira etmemelidir. İş aynı iştir. Tam güne evet dedik, ama gerçek anlamda tam gün istiyoruz. Birilerinin sesi çıkmasın diye yapılan düzenlemeler sorunları çözmeyecek, aksine kargaşayı, hekim mutsuzluğunu daha da artıracaktır." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title