Haberler

Takı Tasarım Kursu Suriyeli Sığınmacılara Gelir Kapısı Oldu

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kursiyerlerden görüntüler Kurs eğitmeni Huriye Karatepe ile röportaj Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai Özdemir ile röportaj Merve Pumani ile röportaj Nahid Seyid ile röportaj Çubuk ilçesinde Suriyeli sığınmacılar için takı tasarım kursu açıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kursiyerlerden görüntüler

Kurs eğitmeni Huriye Karatepe ile röportaj

Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai Özdemir ile röportaj

Merve Pumani ile röportaj

Nahid Seyid ile röportaj Çubuk ilçesinde Suriyeli sığınmacılar için takı tasarım kursu açıldı.

Kursa katılan Suriyeli kadınlar, yaptıkları ürünleri satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Çubuk'ta takı tasarım kursunda üretilen ve büyük ilgi gören ürünler, Suriyeli sığınmacılara gelir kapısı oldu.

Çubuk Halk Eğitim Merkezinde yaklaşık bir aydır devam eden kursa devam eden Suriyeli kadınlar, hem meslek öğreniyorlar hem de yaptıkları ürünleri satarak gelir elde ediyor.

Kurs eğitmeni Huriye Karatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli kursiyerlere misinalı, çivili, örme düğümlü ve tığ işi tekniklerle takı yapmayı öğrettiklerini söyledi.

Amaçlarının Suriyeli ailelere ekonomik anlamda gelir kapısı açmak, sosyal yaşamda aktif yer alabilmelerini sağlamak olduğunu kaydeden Karatepe, Suriyeli kadınların kursta yeni arkadaşlıklar edinerek kapalı ortamlardan uzaklaştıklarını ifade etti.

Kurslara ilk etapta 12 Suriyeli kadının katıldığını, yeni taleplerin olduğunu ve onlar için de yeni kursların açılacağını vurgulayan Karatepe, şöyle konuştu:

"Kursiyerlerimiz önce Türkçe dil kurslarına da gittikleri için anlaşmamızda çok fazla problem olmuyor. El becerilerini geliştirdiler. Kendilerini savaş ortamından çıkıp buraya geldikleri için psikolojik sıkıntı ve baskı altında hissediyorlardı. Bu kursla psikolojileri de düzelmeye başladı. Kendilerini daha iyi hissetmeye başladılar. Bu kurs aynı zamanda bir şekilde terapi oldu."

Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai Özdemir ise ilçede yaşayan 200'ün üzerinde Suriyeli aileye yönelik projeler geliştirdiklerini, çalışmalarına dil kursunun ardından takı tasarım kursuyla devam ettiklerini anlattı.

Suriye'de el sanatlarıyla hiç ilgilenmediklerini ve ilk defa Çubuk'ta yapmaya başladıklarını söyleyen Suriyeli sığınmacılardan Merve Pumani (27), "Türkiye'ye geleli 3 yıl oldu. Daha önce bu tür eserler hiç yapmamıştım. Bu kursu ve hocamı çok sevdim. Öğrendiklerimle birçok eşya yaptım. İnşallah bunları satacağım." dedi.

Suriye'den 1,5 yıl önce Çubuk'a geldiğini anlatan Nahid Seyid (28) ise bir Türk vatandaşıyla nişanlandığını, takıları satarak elde ettiği gelirle düğünü için çeyiz hazırlayacağını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Recai Özdemir Karatepe Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title