Haberler

Taksiciler İçin "İyi" Engelliler İçin "Kötü" Haber

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'deki 114 bin taksinin toplu taşıma aracı statüsünden çıkarıldı, taksiler de engelli rampası bulundurma zorunluluğundan kurtuldu.

Mehmet Ali Derdiyok - Türkiye'deki 114 bin taksinin toplu taşıma aracı statüsünden çıkarıldı, taksiler de engelli rampası bulundurma zorunluluğundan kurtuldu.

Bu konuda, 2005'te yürürlüğe giren 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'nun geçici 3. maddesinde "Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir" ibaresi yer alıyor.

Bu yasaya göre 2013 yılı Temmuz ayında toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygun olacak şekilde özürlü rampası ile hizmete sunulması gerekiyordu. 7 Temmuz tarihinde engelli rampası bulunmayan toplu ulaşım araçlarının çalışma ruhsatları iptal edilecek ve bu tarihte esnafın tekrar ruhsat alması gerekecekti.

Büyükşehir belediyesi 5216 sayılı kanununun bazı maddelerinde "toplu taşıma araçları ve taksi" ibarelerinin yer alması ise taksinin toplu taşıma aracından ayrı tutulduğunu gösteriyor. Buna rağmen engelli rampası zorunluluğu noktasında büyükşehir belediyeleri taksileri de yasa kapsamına alarak işlem yapıyordu.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan İstanbul Taksiciler esnaf Odası

(İTEO) Başkanı Yahya Uğur, artık taksilerin toplu taşıma aracı sayılmayacağını ve taksilerde engelli rampası bulunması gerekliliğinin olmayacağını açıkladı.

-Zaten böyle bir ihtiyaç da yok-

İçişleri Bakanlığı'na taksilerin toplu taşıma aracı olup olmadığı konusunda bir yazı gönderdiklerini belirten Uğur, "Bize gelen yazıda taksilerin toplu taşıma aracı sayılamayacağı yönündedir" dedi.

Bunun Türkiye'de 114 bin taksinin engelli rampası bulundurma zorunluluğundan kurtultuğu anlamına geldiğini ifade eden Uğur, bu yazıyla birlikte artık bazı şeylerin değişeceğini umduğunu söyledi.

Bakanlıktan gelen yazıyla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne müracaatta bulunacaklarını belirten Uğur, taksilerin toplu taşıma aracı sayılmadığından kendilerinin bu kanun kapsamında tutulmamasını isteyeceklerini anlattı.

Engellilere karşı toplumla aynı düşüncede olduklarını ifade eden Uğur,

"Ancak Türkiye'de 114 bin taksinin değişmesini sağlayacak bir alt yapı da yok. Şu anda böyle bir ihtiyacın da olduğunu düşünmüyorum. Özürlüler İdaresi Başkanlığı Kurumu'ndan aldığımız bilgiye göre, İstanbul'da tekerlekli sandalyeli engelli sayısı 8 bin civarında. Genel yolcu sayısıyla oranladığımızda, İstanbul'da engellilere 8 taksinin yeterli olacağı ortadadır" diye konuştu.

-Her durağa bir engelli rampalı araç olacak-

Engelli vatandaşların da ihtiyaçlarının göz ardı edilmeyeceğini belirten Uğur, "Her taksi durağına engelli rampası olan bir taksi bulundurma zorunluluğu getirilmesini düşünüyoruz" dedi.

Ruhsat verilirken böyle bir şart konulmasının yeterli olacağını söyleyen Uğur, böylece hem engelli hem de diğer vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmış olacağını kaydetti.

Bu konudaki çok büyük sıkıntıların olduğunu dile getiren Uğur, "Engelli rampası bulundurulan taksiler taksi olmaktan çıkıyor. Çok yüksek bir hale geliyor. Bu nedenle de müşterilerimizce tercih edilen bir araç olmuyor. Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin alacağı kararla öyle sanıyorum ki bu sorundan kurtulmuş olacağız" diye konuştu.

Dünyada böyle bir uygulamanın olduğu ülke sayısının çok az olduğunu ifade eden Uğur, şöyle devam etti:

"Türkiye'de işin ilginç yönü, böyle bir taksi de bulunmuyor. Zaten gerek de yok. Engelliler için hiçbir olumsuzluk yaşanmayacaktır. Engelli vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyacından mahrum kalmamaları için elimizden gelen tüm tedbirleri alacağız. Taksiciler olarak engelli vatandaşlarımızın uygun bir ulaşım yapmalarını sağlayacağız. Bundan emin olabilirler."

-Geç kalınmış bir karar-

Balıklı Rum Hastanesi Taksi Durağı Başkanı Tahsin Çalman da taksinin lüks bir araç olduğunu belirterek, "Dünyanın her yerinde de böyledir. 35 yıllık taksicilik hayatım boyunca da taksi denince akla lüks araç gelir" dedi.

İstanbul'da rampaya ihtiyaç duyacak engelli sayısının az olduğunu ileri süren Çalman, "İstanbul'da kaç engelli vardır ki bütün taksilerde onlara göre ayarlansın. Bu sefer taksilerimiz çok yüksek olur, bunu da diğer vatandaşlar tercih etmiyor. Böylece onlara haksızlık olmaz mı- Avrupa'da bile böyle bir uygulamanın olmadığını düşünüyorum. Niye böyle zorlama bir şey yapılıyor ki, birilerinin cebine para mı girecek- Bu çok mantıksız bir şey" diye konuştu.

Taksici Mustafa Turan ise zaten yıllardır bu işin mücadelesini verdiklerini belirterek, taksicilerin toplu taşıma aracı olmaktan çıkarılmasının geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi.

Kararda engelliler için olumsuz bir durum söz konusu olmadığını savunan Turan, 13 yıldır taksicilik yaptığını belirterek, bugüne kadar taşıdığı engelli sayısının birkaçı geçmediğini söyledi.

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Ali Derdiyok Mustafa Turan Yahya Uğur Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title