Taksim Dayanışması: Adalet İstiyoruz
Gezi olayları sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları, dava süreçlerindeki hukuksuzluğa dikkat çekti.
Gezi olayları sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları, dava süreçlerindeki hukuksuzluğa dikkat çekti. Aileler ile birlikte basın açıklaması yapan Taksim Dayanışması, "Hiçbir toplumun böylesi bir adaletsizliğe daha fazla tahammül edemeyeceğini biliyor ve uyarıyoruz. Adalet talep ediyoruz" dedi.
Taksim Dayanışması, Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden ve yaralananların süren davaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2015-2019 Stratejik Planda ve 2015 bütçesinde yer aldığı ortaya çıkan Taksim Meydan düzenlemesi ve Taksim Kışlası Restitüsyon projesi ile ilgili olarak açıklama yaptı. TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nin Karaköy'deki binasında gerçekleşen toplantıya, Gezi Olayları sırasında hayatlarını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Hasan Ferit Gedik, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım, Berkin Elvan, Ahmet Atakan'ın avukatları katıldı. Basın açıklamasını Mimarlar Odası temsilcisi Mücella Yapıcı ile Şehir Plancılar Odası temsilcisi Akif Burak Atlar yaptı.
YARGIYI KONTROL VE BASKI ALTINA ALMA GİRİŞİMİ
Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar, geçtiğimiz hafta belediye meclisi görüşmeleri sırasında, 2015-2019 Stratejik Plan'da ve 2015 bütçesinde yeniden yer aldığı ortaya çıkan 'Taksim Meydan düzenlemesi ve Taksim Kışlası Restitüsyon projesi' hakkında açıklama yaptı. Gezi Parkı'nın yapılaşmaya açılmasına ilişkin idari işlemin İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini, kararın da Danıştay tarafından onandığını hatırlatan Atlar, "Planı iptal edilmiş bir alanda hiçbir hukuki geçerliliği olmayan bir proje için bütçede yer ayırmak hukuka aykırı olduğu halde atılan bu adımın ne amaçlar barındırdığının farkındayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 19.11.2014 tarihli açıklaması açıkça siyasi iktidarın yargıyı baskı ve kontrol altına alma girişimidir. Bu tür çabalara derhal son verilmelidir" dedi.
HİÇBİR TOPLUM BÖYLESİ BİR ADALETSİZLİĞE TAHAMMÜL ETMEZ
Mimarlar odası eski Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ise adalet talep ettiklerini dile getirerek şöyle konuştu:
"Gezi direnişi süresince yaşanan devlet şiddetin uygulayıcısından, emir verenine tüm sorumlulardan hem hukuken hem de toplumsal olarak hesap sorulması düne değil geleceğimize ilişkin bir yükümlülüktür. Hala hiç utanmadan ve sıkılmadan 14 yaşında bir canın anısına dahi saygısızlık edebilenlerin karşısına dikilip Berkin Elvan'ın katillerinin 'cezasızlık' ile ödüllendirilmesine engel olmak görevimizdir. Hiçbir toplumun böylesi bir adaletsizliğe daha fazla tahammül edemeyeceğini biliyor ve uyarıyoruz. Adalet talep ediyoruz."
BERKİN ELVAN DAVASI HALA AÇILMADI
Gaz kapsülü ile vurulmasının ardından 269 gün komada kalan ve hayatını kaybeden 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ile annesi Gülsüm Elvan da toplantıya katıldı. Berkin Elvan davasının 2 yıl geçmesine rağmen halen açılmadığının altını çizen baba Sami Elvan, "O dönemin Başbakanı Berkin'i terörist ilan etti. Teröristliği kabul ediyoruz ama onursuzluğu, hırsızlığı kabul etmiyoruz" dedi.
ABDULLAH CÖMERT DAVASINDA HİÇ TUTUKLU YOK
Abdullah Cömert'in avukatı Hatice Can, dava sürecini 12 Eylül'deki yargılamalarla kıyaslayarak "Bugün Abdullah Cömert davasında hiç tutuklu yok. Bir tek sanık yargılanıyor, o da akrep aracındaki gaz atıcısı" dedi. Can, isimleri bile belli olmayan emniyet yetkilileri ile ilgili takipsizlik kararı verildiğini de hatırlattı.
ALİ İSMAİL KORKMAZ DAVASINDA TEK ÇEKİNCEMİZ İKTİDARIN YARGIYA MÜDAHALESİ
Eskişehir'de dövülerek hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın avukatı Ayhan Erdoğan, Çarşamba günün Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın hükme en yakın dava olduğunu söyledi. Ali İsmail Korkmaz davasının Aralık ayı içerisinde bir karara bağlanacağı kanatinde olduklarını belirten Erdoğan, "Tek çekincemiz iktidarın yargıya olan müdahalesidir. Kovuşturma aşamasında dosyayı hükme bağlayacak tüm deliller toplanmıştır. Soruşturma aşamasında tüm delillerin karartılma çabalarına rağmen toplanmıştır. Biz sadece bu iktidarın HSYK ve Adalet Bakanlığı üzerinden yargı üzerindeki keyfiyetine karşı bir mücadele yürütüyoruz" dedi.
POLİS 'HAKSIZ TAHRİK' OLUR MU?
Ethem Sarısülük davasının her aşamasının hukuksuzluklarla dolu olduğunu belirten avukat Kazım Bayraktar, davanın Yargıtay aşamasında olduğunu söyledi. Bayraktar, 4 farklı bilirkişi raporunda kasten adam öldürme tespiti yapılmasına rağmen sanığa 7 yıl ceza verildiğini hatırlattı. Haksız tahrik uygulaması yapıldığını hatırlatan Bayraktar, "Polise haksız tahrik olur mu? Toplumsal olaylarda kendisine yasal şiddet uygulama emri verilmişken, polis 'ben tahrik oldum' diyorsa, mahkeme de buna haksız tahrik diyorsa bu bir siyasi tahriktir" dedi.
Gezi olayları sırasında gözlerini kaybeden Volkan Kesan Bilici ve Murat Can Top, mücadele etmeye devam ettiklerini ifade ederek "Bedel ödemiş insanlara ikinci bir bedel ödettiriliyor" dedi. - İstanbul