Taksim'e Giremeyen Roth, 3 Alman Kanalında Konuştu
Alman Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Claudia Roth, cumartesi günü Taksim Gezi Parkı'nda yapılan müdahaleden etkilenmesi ardından dün Taksim Meydanı'na giremezken, 3 Alman televizyonunun yayınına katıldı.
Alman Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Claudia Roth, cumartesi günü Taksim Gezi Parkı'nda yapılan müdahaleden etkilenmesi ardından dün Taksim Meydanı'na giremezken, 3 Alman televizyonunun yayınına katıldı. Almanya Dışişleri Bakanı Glaudio Westerwelle ise, temel haklar ile ilgili uyarıların içişlerine müdahale olarak algılanamayacağını vurguladı. Almanya'da Fatih Akın, Sibel Kekilli ve Dani Levy gibi sanatçılar, Başbakan Angela Merkel'e açık mektup yazarak Türkiye'deki şiddetin sona ermesi için girişimde bulunmasını istedi.
Alman Phoenix kanalının yanı sıra devlet kanalı ARD ve RTL yayınına katılan Claudia Roth 'Kaçmaya çalıştık ve polis bizi takip etti. Bir savaş gibiydi. Caddelerde insanları adeta avlıyor ve göz yaşartıcı gazları insanları hedef alarak kullanıyorlar' dedi. Roth, 'Uygulanan şiddet, demokratik haklarını kullanmak isteyen vatandaşlara karşı bir şiddettir' dedi. Roth, tedavi gören yaralılara ve hastaneye yönelik polis müdahalesine de dikkat çekerek bunun devletler hukukuna aykırı olduğunu savunurken, olaylar üzerine Türkiye'nin AB içinde yeri yok görüşünün doğru olmayacağını ifade ederek, ' Türkiye Erdoğan ile eşitlenemez. Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkileri kesmesi en başta sokaklara çıkan insanları olumsuz etkiler. Burada toplananlar yeni bir Türkiye'yi temsil ediyor. Bu yeni Türkiye desteklenmelidir' dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Glaudio Westerwelle ise, temel haklar ile ilgili uyarıların içişlerine müdahale olarak algılanamayacağını vurguladı. Bakan Westerwelle, Gördüğümüz görüntüler kadar gerilimin söylemsel tırmandırılışı da beni endişeye sürüklüyor. Böyle bir durumda Türk hükümeti, toplanma özgürlüğü ve demokrasi konusunda uygulamada da çok ciddi olduğunu, uçurumun kapatılmasını ve toplumu kaynaştırmayı görev addettiğini kanıtlayabilir. Türk mevkidaşım ile yaptığım görüşmede de bu beklentiyi dile getirdim dedi. DW'nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı, görüşlerini açıklamasının içişlerine müdahale olarak nitelendirilemeyeceğini ifade ederken Konu insan, vatandaşlık, özgürlük hakları ise buna hala içişleri demek mümkün müdür? diye sordu. Westerwelle, Avrupa Konseyi üyesi olduklarını burada hukuk devleti, güçler ayrılığı, toplanma ve gösteri, basın ve düşünce özgürlükleri ile ilgili standart kurallar belirlediklerini ifade ederken, Bu hakların yeterince korunmadığı yönünde izlenim oluşmuş, ülkeler, ulusal hükümetler bu konuda açıklamalarda bulunuyorsa, bu doğrudur ve içinde yaşadığımız modern dönemde iyi bir gelişmedir dedi.
Gösterileri sivil toplumun gelişimi açısından olumlu gördüğünü de kaydeden Westerwelle, Bu gösterilerin yapılması daha ziyade, sivil toplumun olgunlaşmasının, sivil toplumdaki öz güven ve farkındalığın güçlenmesinin ifadesidir. ve bence bu iyi bir gelişme. Çünkü yirmi yıl önce bunun çok daha farklı olduğunu hepimiz biliyoruz dedi.
SANATÇILARDAN TÜRKİYE ÇAĞRISI
Almanya'da sanatçılar Fatih Akın, Sibel Kekilli ve Dani Levy, Başbakan Angela Merkel'e açık mektup yazarak Türkiye'deki şiddetin sona ermesi için girişimde bulunma çağrısı yaparken Seyirci kalmayın diye yazdı. Sanatçılar, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e yönelik açık mektupta, Türkiye'de şiddetin sona ermesi için devreye girmesi çağrısında bulunarak 'Lütfen seyirci kalmayın' dedi. Mektuba imza atan isimler arasında sinema ve tiyatro yönetmenleri Fatih Akın, Dani Levy, René Pollesch, Sebastian Nübling ve Lukas Langhoff'ın yanı sıra oyuncu Sibel Kekilli, Jan Josef Liefers, Anna Loos ve çok sayıda yazar bulunuyor.