Talip çıkmayınca okulun doğal gaz dönüşüm işi, meslek lisesi öğrencilerine verildi
DİYARBAKIR'ın Bismil ilçesinde Mehmet Merdanoğlu İlkokulu'nun katı yakıt ısınma sisteminin doğal gaz dönüşüm işi için, daha önce farklı tarihlerde 2 kez ihaleye çıkılmasına rağmen firmalarla anlaşma sağlanamayınca, dönüşüm işi Diyarbakır Şehitlik Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ne verildi.
Bismil ilçesindeki Mehmet Merdanoğlu İlkokulu'nun katı yakıt ısıtma sisteminin doğal gaz dönüşüm işi için, daha önce farklı tarihlerde 2 kez ihaleye çıkıldı. Ancak, ihalede firmalarla anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü, hazırlanan protokolle işi Diyarbakır Şehitlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne verdi. Okulun Tesisat Teknolojileri ve İklimlendirme Alanı öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte kurdukları ekiple çalışmalara başladı. Öğrenciler bu sayede hem harçlıklarını kazanıyor hem de mesleklerini uygulamalı olarak yerinde öğreniyor.
'ÖZELLİKLE KÖY OKULLARIMIZA YETİŞMEYE ÇALIŞIYORUZ'
Şehitlik Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Deniz Işın, benzer sistemleri farklı okullar için aldıkları işlerde de yaptıklarını belirterek, "Şu anda son teknoloji ile yeni sistemi doğal gaza uyumlu olarak, montajını yaparak öğrencilerimizin ısınmasını sağlayacağız. Daha önce ilimizin çeşitli ilçelerinde bulunan okullarda buna benzer işleri yaptık. Yenişehir Mesleki Eğitim Merkezi'nde de aynı işi yaptık ve çok da güzel sonuçlar aldık. Bunun dışında benzer hidrofor sistemlerini farklı ilçelerimize giderek yapıyoruz. Biz bu konuda farklı ilçelerimizden gelen istekleri de karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle köy okullarımızın hidrofor sistemleri yakıt sistemlerine elimizden geldiğince yetişmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
'ÖĞRENCİLER HEM ÇALIŞARAK HEM DE YERİNDE ÖĞRENİYOR'
Öğrencilerin işi uygulamalı olarak yerinde öğrendiklerini belirten Işın, "Özellikle bu işler atölye işleri olmadığı için işin üzerinde öğrenilmesi gerekiyor. Gelişen teknolojiye bağlı olarak kurulan sistemleri öğrencilerimizin yerinde gelerek, bizlerle beraber çalışarak yapabilme imkanları ortaya çıkıyor. Tabii ki en öncelikli konumuz öğrencilerimizin iş güvenliğidir. Öğretmen arkadaşlarımızla beraber elimizden gelen bütün çabayı sarf ediyoruz. Yani o konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bundan sonra da yaşamamayı umuyorum. Özellikle günümüzde popüler olan bu meslekleri yerinde ve iş üzerinde öğrendikleri zaman çok büyük kazanımlar elde ederek iş piyasasına atıldıklarında hem çalışan hem işveren olarak çalışabiliyorlar. Bu kapsamda çoğu öğrencemiz piyasada şu anda bu işleri yapmaktadır" ifadelerini kullandı.
'EĞİTİMLERİ DAHA NET GÖREBİLİYOUZ'
Öğrencilerden Cihan Tura, okulda gördüğü teorik eğitimleri burada uygulamalı şekilde işleme şansı elde ettiğini kaydederek, "Bunun bize daha çok katkısı oluyor ve eğitimleri daha net şekilde görebiliyoruz. Burada hem eğitim görüyoruz hem de çalışıyoruz. Bize bu şekilde daha çok faydası oluyor. Burada çalışmamız hem okullarımız için iyi hem bizim için iyidir. Öğretmenlerimiz ile birlikte çalışıyoruz" dedi.
'ÖĞRETMENLERİN TECRÜBELERİNDEN FAYDALANIYORLAR'
Öğrencilerin okulda aldıkları eğitim ve sahada gördükleriyle, öğretmenlerin tecrübelerinden de faydalandıklarını belirten okulun Tesisat Teknolojileri ve İklimlendirme Alanı Öğretmeni Hayrettin Daldavan da "Öğrencilerimizin yaptıkları mekanik elektrik ve inşaat işleri var. Döner sermayemizin genel kuruluş amacı öğrencinin iş başında eğitim almasıdır. Şu anda içeride yeni modüler sistem paslanmaz çelikten su deposu da imal ediyoruz. Sağlık için önemli bir durum. Eski sistemler betondan olduğu için bunlar çok sağlıklı olmuyorlar. Bakanlığımız bunları tamamıyla sağlık şartlarına uygun olarak çelik sisteme çeviriyor. Biz de bunların kurulumunu yapıyoruz. İçeride de kurulumunu yaptık, hidrofor sistemlerini değiştiriyoruz. Öğretmenlerinin tecrübelerinden faydalanıyorlar. Sadece okuldan veya sadece alaydan olmuyor. İkisini birleştirdiğimiz zaman en faydalı eğitimi elde ediyoruz."