Haberler

Tam Gün Yasası, Diyaliz Hastası Takibini Zorlaştırdı'

Abone Ol

Antalya'da düzenlenen 31. Ulusal Nefroloji Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi'ne katılan bilim insanları, tam gün yasasının diyaliz hastalarının takibini olumsuz etkilediğini, ölüm oranlarının yüzde 10'lardan 15'lere yükseldiğini kaydetti.

Antalya'da düzenlenen 31. Ulusal Nefroloji Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi'ne katılan bilim insanları, tam gün yasasının diyaliz hastalarının takibini olumsuz etkilediğini, ölüm oranlarının yüzde 10'lardan 15'lere yükseldiğini kaydetti.

Türk Nefroloji Derneği'nin 31. Ulusal Nefroloji Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi, Antalya Belek'te devam ediyor. 22 ile 26 Ekim tarihleri arasında Susesi Deluxe Hotel ve Kongre Merkezi'nde 1200'ü aşkın katılımcıyla gerçekleşen kongrede, nefroloji, hipertansiyon, diyaliz ve böbrek transplantasyonu alanındaki son gelişmeler ele alındı.

Kongreyle ilgili düzenlenen basın toplantısında söz alan Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye'de organ bağışının yeterli olmadığını açıkladı. Prof. Dr. Süleymanlar, "Bakanlık verilerine göre 21 bin 600 hasta böbrek bekliyor. Buna karşılık bağışlanan organ sayısı çok az. Ciddi bir açık var" dedi.

Prof. Dr. Süleymanlar, bağış az olduğu için nakillerin yüzde 80'inin canlılardan yapıldığını belirterek, "Kadavradan nakiller artırılmalı. 60'dan fazla merkezde nakil yapılabiliyor. Başarılı nakil yapıyoruz. Sağ kalımlara bakılınca yüzda 98'lerde başarı var" dedi.

KADAVRA BAĞIŞI YÜZDE 20

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, kadavra bağışında Türkiye'nin çok geride olduğunu belirterek, "Geçen sene gerçekleşen 1700 beyin ölümünden sadece yüzde 20'sinin organları bağışlandı. Bu oran çok düşük. Organlar toprağa gidiyor" dedi. Prof. Dr. Türkmen, nakledilen organların takibinin de önemli olduğunu belirterek, "Taktığımız organların 20-30 sene gitmesini istiyoruz" dedi.

56 BİN HASTA VAR

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş da Türkiye'de 56 bin civarında diyaliz hastası olduğunu açıkladı. Tam gün yasasıyla beraber takipte sıkıntı yaşanmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Odabaş, "Nefroloji uzmanları son birkaç yılda sıkıntı yaşamaya başladı. Özel hemodiyaliz merkezlerinde maliyet artarken seans ücretlerinin artırılmaması kaliteyi azaltıyor" dedi.

ÖLÜM ORANI ARTTI

Kongre Sekreteri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Ateş de tam gün yasasının böbrek hastalarının takibini olumsuz etkilediğini açıkladı. Prof. Dr. Ateş, "Tam gün yasasından sonra hastalar nefrolog takibinden çıktı. Bugün nefrologların yapacağı iş, sertifikalı hekimlerle yapılıyor. Şu anda ölüm oranı yüzde 10'lardan 14, hatta 15'lere çıktı. 2013'te 8 bin 500 diyaliz hastası hayatını kaybetti. Bunda nefrologlarca takip edilmemesi ve düşük fiyat politikasının da etkisi vardır diye düşünüyoruz" dedi.

BONZAİ BÖBREKLERİ DE VURUYOR

Prof Dr. Kenan Ateş, son günlerde gençliği tehdit eden sentetik bir uyuşturucu türü olan bonzai konusunda 6 bildiri sunulduğunu belirterek, bonzainin böbrek yetmezliği nedeniyle ölümlere yol açtığını da açıkladı. Bonzainin böbreği birkaç şekilde etkilediğini anlatan Prof. Dr. Ateş, kongredeki bildirilere göre incelenen 17 bonzai bağımlısından 2'sinin akut böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Türkiye'de şişmanlığa paralel olarak diyabet hastalığının arttığını belirten Prof. Dr. Turgay Arınsoy ise 7 coğrafi bölgede 23 ilde 2006 ile 2011 yılları arasında aynı hastalar arasında yapılan araştırmada, kronik böbrek, diyabet, hipertansiyon, obezite ve diğer risk faktörlerinin değerlendirildiğini söyledi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kenan Ateş Antalya Türkiye Belek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title