Tarihe Boyalı Makyajı Ortaya Çıkaranlara Takipsizlik
Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Sualtı Arkeoloji Müzesi girişindeki surlar ile 600 yıllık Osmanlı toplarının geçen haziran ayında talimat vererek boyattığı ileri sürülen müze müdürü Emel Özkan'ın, konuyla ilgili iddialarını ortaya atan ve bunları sosyal paylaşım ve haber sitelerinde paylaşan üç gazeteci, bir restoratör-radyo çalışanı ve bir sanat tarihçisi hakkında savcılığa yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Sualtı Arkeoloji Müzesi girişindeki surlar ile 600 yıllık Osmanlı toplarının geçen haziran ayında talimat vererek boyattığı ileri sürülen müze müdürü Emel Özkan'ın, konuyla ilgili iddialarını ortaya atan ve bunları sosyal paylaşım ve haber sitelerinde paylaşan üç gazeteci, bir restoratör-radyo çalışanı ve bir sanat tarihçisi hakkında savcılığa yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi.
Bodrum'da geçen 4-5 Haziran'da düzenlenen 4'üncü Türk Konseyi Zirvesi öncesinde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde tarihi yapıların tahrip edildiği ortaya çıktı. Zirve kapsamında müzenin bulunduğu Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde organize edilen, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de konuk devlet başkanlarıyla katılması beklenen ancak yağmur nedeniyle katılamadıkları 'Türk Düğümü' adı altındaki konser nedeniyle müzede bazı düzenlemeler yapıldığı belirlendi. Bu kapsamda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan'ın talimatıyla, 3 hafta önce tarihi kalenin girişindeki surların plastik boya, 600 yıllık Osmanlı toplarının ise yağlı boya ile boyandığı belirlendi. Bir internet sitesinde tarihi dokuya zarar verdiği ileri sürülen müze müdürü Özkan'ın görevden alınması için imza kampanyası başlatıldı. İki günde kampanyaya bin kişi destek verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuyla ilgili soruşturma başlattı. Isparta Müze Müdürü Mustafa Akaslan ile tarihçi Nihal Demir, 4 gün inceleme yaptıkları müzenin müdürü Özkan ile burada görevli üç arkeoloğun ifadelerine başvurup, rapor hazırladı.
Bakanlık müfetişlerinin incelemesi sonucu, Müze Müdürü Özkan'ın daha önce birkaç kez sözlü olarak görüştüğü, ardından da 26 Mayıs 2014 tarihinde resmi yazı gönderip, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kaleye yapacağı ziyaret öncesinde bakım ve temizlik çalışmaları sırasında söz konusu topların bozulmalarını önlemek amacıyla dökülen pasların temizlenip, boyanması gerektiğini belirttiği, sanat tarihçisi Yasemin Özdemir tarafından uyarıldığı tespit edildi.
Özdemir, sözlü uyarılarına rağmen tarihi kaledeki sur ve topların boyandığını öğrenip, bir gün sonra verdiği cevapta, "Bilimsel verilere göre bu tür eserleri yağlı boya veya kimyasal maddelerle uygulama yapmak zararlıdır ve dolayısı ile yanlış bir uygulamadır. Eserlere yapılacak müdahalelerin müzede görevli uzmanların görüşü alınmadan yapılması doğru değildir. Söz konusu eserlere yapılan müdahaleler hem tarihi topların zimmet sahibi olan benim hem de restoratör uzmanın bilgisi haricinde yapılmıştır" demişti.
5 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU
Tüm bu olayların yerel ve ulusal basına yansımasının ardından Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan, geçen 23 Ağustos'ta sanat tarihçisi Yasemin Özdemir, restoratör-radyo çalışanı Mutlu Özcan, yerel gazeteci Ali Fikret, iç mimar Selçuk Aydın ve merhum cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ın Başdanışmanı gazeteci-yazar Can Pulak hakkında 'Asılsız iddialarla iftira atmak', 'Sosyal paylaşım sitelerinden hakaret etmek ve haberleri paylaşmak', 'Kültür ve tarihe zarar vermek', 'Komplo kurmak' iddialarıyla Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Özkan'ın suç duyurusunda ismi geçen kişilerin polis ve savcılık tarafından ifadelerine başvuruldu. Savcılık, geçen 23 Ekim'de soruşturmasını tamamlayıp, takipsizlik kararı verdi.
"MÜZENİN KORUNMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPARIZ"
Kararın mahkemeler açısından da önemli olduğunu belirten Can Pulak, yaptığı açıklamada, "52 yıllık gazeteciyim. Onlarca gazeteci yetiştirdim. Böyle saçma sapan bir suç duyurusu görmedim. Gazeteci olarak tarihi dokuya zarar verildiğini, asırlık topların boyanamayacağını belgelerle ortaya koyarak kamuoyunu aydınlattık, bilgilendirdik. Ben bu kadını (müze müdürünü) tanımam etmem, sadece uyarıda bulundum. Ancak o gerçekleri ortaya koyacağı yerde hakkımızda suç duyurusunda bulunup, bizi sindirmeye çalıştı, yanlış yaptı. 'Bana komplo kurdular' diyerek, şikayette bulundu. Sen kimsin ki sana komplo kuracağız? Gazetecilik hayatımda böyle bir kelimenin yanından bile geçmedim. Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesi ne yazık ki yönetici vasıfları olmayan acemi bir kişi tarafından yönetiliyor. Ben de Emel Özkan hakkında açtığım davanın yakından takipçisi olacağım. Bu müze dünyanın sayılı müzeleri arasında ve insanlığa bırakılan en önemli eserlerle dolu, dolayısıyla zarar görmemesi için ne gerekiyorsa yaparız" dedi.
Yerel gazeteci Ali Fikret ise 30 yıldır Bodrum'da görev yaptığını belirtip, "Müzede tarihe ve kültüre yönelik suni girişimlerde bulunulduğu, top ve surların boyandığı bizzat müze içerisinden ve dışından uzmanlar tarafından bizlere aktarılınca kamuoyunu bilgilendirmek ve daha fazla zarar verilmesini önlemek amacı ile aldığımız duyumları paylaştık ve haberi yayımladık. Kısacası, gazetecilik görevimizi yaptık. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarihinde hiçbir zaman bu kadar sahipsiz kalmamıştı, hakkımızda dava bile açılmasına gerek görülmemesi haklılığımızı ortaya koydu. Biz, işimizi yaptık, amacımız müdür ile polemiğe girmek değildi, olamaz da" diye konuştu.
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü mezunu olan ve 20 yıl Bursa Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sorumlu olarak görev yaptıktan sonra bu yıl Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne müdür olarak atanan Özkan ise konu ile ilgili açıklama yapmak istemediğini belirtti.
RAPOR HENÜZ AÇIKLANMADI
Kültür ve Turizm Bakanlığı Başmüfettişi Oya Hitay'ın geçen ağustos ayında müzeye gelerek plastik boya ile boyanan toplar ve sur duvarları ile ilgili yaptığı incelemenin ardından Müze Müdürü Emel Özkan ve görevli 6 uzmanın ifadelerini aldığı, raporun ise henüz açıklanmadığı öğrenildi. - Muğla