Tarihe Şahitlit Ettik G
Ankara Feribotu'nda yaralılara sağlık hizmeti veren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekibi İstanbul'a döndü.
Libya'daki olaylarda yaralanan Libya vatandaşlarını Çeşme'ye getiren Ankara Feribotu'nda yaralılara sağlık hizmeti veren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekibi İstanbul'a döndü. Onur Air Havayollarına ait bir uçakla 23.55'de İzmir'den İstanbul'a gelen aralarında 8 doktorun bulunduğu 13 sağlık görevlisini Atatürk Havalimanı İç Hatlar Geliş Terminali'nde İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu karşıladı.
TARİHE ŞAHİTLİT ETTİK
Gelen sağlık ekibini çiçeklerle karşılayan Dokucu, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. UMKE ekibine teşekür eden Dokucu, "İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü olarak Libya görev grubu dahil olmak üzere Pakistan ve Japonya'da da aktif olarak faaliyet yapan bir Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin başında olmaktan, önderliğini yapmanın gururunu yaşıyorum. Bugün itibariyle yaklaşık 11 gün süren Libya'daki insani dramda yaralanan savaş mağduru Libya vatandaşının yaralanan insanların yarasına derman olmak için hükümetimizin, bakanlığımızın, devletimizin inisiyatifinde bu arkadaşlarımızın hepsi gönüllü olarak katıldı. Birçok risk içeren yolculuk sonrasında 400'ün üzerinde insanı buraya getirebilmişlerdir" dedi.
TÜRK VATANDAŞI OLMAKTAN GURUR DUYDUM
Libya'daki yaralarının Türkiye'ye tahliyesindeki 11 günlük süreci anlatan Balta Limanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve UMKE Libya Gönüllüleri sorumlusu Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu ise şunları söyledi:
'Bir masal gibi 11 günlük yolculuk yaptık. Savaşın dehşeti bir hikâye gibi geliyordu. Hastaları görünce felaketi daha iyi anladık. İnsanların yüzündeki gerginliği, sıkıntıyı gördük. Hakikatten yüreğimiz parçalandı. Savaş bir insanlık dramı hiçbir yerde savaş olmamalı. Ama iki kardeşin savaşı büyük bir dram bunları da gördük. 500'e yakın insanı taşıdık. Bunların 321'i yaralı 260 civarı ise tedavi görmesi gereken hastalardı. Bunları getirmekten büyük mutluluk duyduk. 20 saat çalıştık 4 saat uyuduk ama bu insanları sağ salim getirdik mutluyuz. Böyle bir insanlık dramını çözdüğü için böyle bir ülkenin vatandaşı olduğumdan gurur duydum. Bütün batı bu insanları birbirine düşürüp kırdırmaya çalışırken, benim ülkem bu insanlara sahip çıktı"
ONLARI KURTARIN
Libya'da insanların gözünü ve kulağını kapadığı başka bir dram olduğunu belirten Kabukçuoğlu, 'Misrata'da 2 bin civarında Mısırlı, naylon altında aç susuz 25 gündür kurtulmayı bekliyor. Maalesef bütün dünya buna gözünü kapıyor. Misrata da var olmakla yok olmanın bir kavgası var. Yine benim ülkem Mısır'la iş birliği yapar bu insanları bu kardeşlerimizi acıdan kurtarır. Bu mutluluğu da yaşarız" dedi.
SABIRLA BEKLEDİK
Bir gazetecinin, 'Orada unutamadığınız anı ne oldu" sorusu üzerine Doç.Dr. Yavuz Kabukçuoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
'Her dakika her gün her saniye benim için unutulmaz bir anı, üç gün denizde bekledik. Bu kadar uzun süreceği aklımıza bile gelmemişti. Suyumuz kalmadı deniz suyu kullandık. Sabırla bekledik. O insanları görünce o sıkıntıları unuttuk."