Tarihe Saygı'da 14. buluşma da gerçekleşti
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14. kez dağıtılan "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri" sahiplerini buldu.
İzmir size minnettar
Ödül töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Biz gidiciyiz, dünya ve kentler kalıcı. İzmir'e ve tarihine sahip çıkanlara minnettarız" dedi.
Geçmiş uygarlıklara ait mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve kent belleğinin gelecek kuşaklara aktarılmasını teşvik amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 14. kez düzenlenen "Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri" töreni, Ayavukla Kilisesi'nde gerçekleştirildi.
Törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçmişimize sahip çıkmamız, geçmişimizi araştırmamız, tarihimizi bilmemiz gerektiğini vurgulayarak, "Kentlerin, binaların tarihini, ekonomik ilişkilerini, yaşam biçimlerini ve inanışlarını bilmemiz ve sahip çıkmamız çok önemli. Bunlara sahip çıkmamız gerekiyor ki, gelecek kuşaklara bırakabilelim. Yeni nesillerin görevi devralması gerek. Süreç bu şekilde gerçekleşiyor. Biz gidiciyiz, dünya ve kentler kalıcı. İzmir, 8 bin 500 yıldır insanlık tarihine ev sahipliği yapıyor. Anadolu ise 10 bin yıldır insanlık tarihinin geçmişini taşıyor" şeklinde konuştu.
Herkesi imrendirecek eserlerimiz var
Tarihe Saygı Ödülleri'nde amaçlarının tarih bilincini artırmak ve teşvik etmek olduğunu da belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu değerlere katkı koyanlara minnettar olduklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "İzmir'in kalkınabilmesi, yaşam standartlarının yükselmesi için gelir düzeyinin artması ve çok önemli insanlık değerlerinin gün ışığına çıkması gerek. Bizim topraklarımızda herkesi imrendirecek eserlerimiz var. Yeter ki gün ışığına çıksın. Biz kenti ve ülkeyi kalkındırmak olduğu kadar, aynı zamanda insanlığa ait olan değerleri dünyaya sunmak zorundayız. Sizden tek isteğim, daha çok sahiplenme ve daha çok kalkınma. İzmir bunların hepsine layık" dedi.
Kentin tarihi değerlerini gün yüzüne çıkarmak için yaptıkları çalışmalara dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin amacı, Konak'tan başlayıp Kadifekale'de biten, Kemeraltı, Agora, Roma Antik Tiyatrosu'nu da içine alan 270 hektarlık tarihi bölgenin değerlerini ortaya çıkarmak. Bu bölgeyi hep birlikte, el birliğiyle ayağa kaldırıp insanlığa sunacağız."
"Kabak kemane" ustası da vardı
Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ödüller için bu yıl gerçekleşen 33 başvurudan 23'ü ödül almaya hak kazandı. 2003 yılından bu yana düzenlenen yarışmada, bugüne kadar 7'si jüri özel ödülü olmak üzere toplam 234 ödül verildi.
Ayavukla Kilisesi'ndeki ödül töreninde, geçmiş yıllardan farklı olarak ilk kez "Geleneksel Zanaatların Yaşatılması" dalında da ödül verildi. Bu alandaki ilk ödül ise "kabak kemane" ustası İrfan Alkur'a gitti. Ödülünü Başkan Kocaoğlu'nun elinden alan Alkur, yaşamını sürdürdüğü Tire Başköy halkı adına kendi yaptığı kemaneyi Başkan Kocaoğlu'na hediye etti.
İşte ödül alan eserler:
"Tarihi Yapıda Yaşam" Kategorisi
- Gülten Çetinkaya Evi (Alaçatı)
- Semiha ve İsmail Yıldırdı Evi (Şirince)
- Serpil ve Şerafettin Geniş Evi (Tire)
- Bedia Türen Evi (Ödemiş)
- Mehmet Kızılcaavlu Evi (Ödemiş)
- Şule ve Turgut Su Evi (Birgi)
- Raşit Taşer Şemsiye Tamircisi (Tire)
- Yusuf Çırpar Yorgancı Dükkanı (Tire)
"Basit Onarım" Kategorisi
Bet İsrael Sinagogu (Karataş)
"Tarihi Çevre Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı" Kategorisi
- Müesser Aktaş Etnoğrafya ve Tarih Evi (Mordoğan) - Katkı Kategorisinde Jüri Özel Ödülü
- Mustafa Koray Polat, Yeni Şükran Oteli Televizyon Belgesel Dizisi
- Yılmaz Göçmen "Hazan ve Hüzün Son Kuşlar"
- Sara Pardo "Öykülerin İzinde Smyrna'dan İzmir'e" Tudem yayınları, Ankara 2014
- Serap Tekeli Özden, Selçuk Kayan "ARASTA VE MALGACA Urla'nın Belleği" Fotoğraf ve Sözlü Tarih Projesi
"Geleneksel Zanaatların Yaşatılması" Kategorisi
- İrfan Alkur, Kabak Kemane Ustası (Başköy, Tire) Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Kategorisinde Jüri Özel Ödülü
- Mehmet Nalbant- Nalbant Ustası (Tire)
- Abdullah Süren - Semerci Ustası (Tire)
"Tarihi ve Kültürel Miras" konulu okul projeleri teşvik ödülü
- Selçuk Şahabettin Sarıdede Halk Eğitim Merkezi, "Selçuk'ta Yaşamak" Projesi,
-DEÜ Özel 75. Yıl İlköğretim Kurumları "Tarihin Sahneye ve Ritme Yansıması Bergama- Asklepion- Efes Antik Kenti" Çalışması
- Torbalı Ayrancılar Ortaokulu "Metropolis Ziyaretçilerini Bekliyor" Çalışması
- Özel Karşıyaka Piri Reis Okulları "Eğitimde Kentlilik Bilinci ve Kültür Öğrenimi" Çalışması
- İzmir Konak Özel Türk Koleji Anadolu Lisesi, Çağatay Kılınç "Ortak Kaderi Olanların Yaşam Alanları Kortejolar"
Jüri üyeleri
Yarışmanın Asil Seçici Kurulu'nda Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Sevinç Gök, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Yasemin Polat, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nden Yüksek Mimar ve Restorasyon Uzmanı Doç. Dr. Hülya Yüceer, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Burak Belge, Şehir Plancısı Memnune Bahçivan, Yüksek Mimar ve Restorasyon Uzmanı N. Nur Kocasoy Bağcı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi'nden Yüksek Mimar-Restorasyon Uzmanı Dr. Elif Uğurlu Sağın yer aldı.
Yarışmanın yedek jüri üyeleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Yrd.Doç.Dr. İrem Ayhan Selçuk, Celal Bayar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Yrd.Doç.Dr. Yusuf Sezgin, Celal Bayar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Yrd.Doç.Dr. Cengiz Gürbıyık'tan oluştu.