Tarihe Tanık Oluyoruz
Gökçüoğlu, "Uzun yıllardır bu seviyeye gelen teknoparklar var. Ege Üniversitesi'nden mezun bir mühendis olarak bugün ayrı bir gurur yaşıyorum. Üniversite, sanayi işbirliğinde tarihe tanıklık ettiniz. Bunun kıymetini bilelim" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Ege Üniversitesi'nin hiçbir yerden destek almadan kendi imkanları ile hayata geçirdiği Teknopark'ı ideEGE Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin üniversite sanayi işbirliğinde önemli kilometre taşı olduğunu söyledi.
'İzmir'in Değişen Ekosistemi' ideali ile başta Yaşam Bilimleri ve Sağlık alanı olmak üzere farklı sektörlerde yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesine yönelik Ar- Ge çalışmalarına ortam yaratan Ege Üniversitesi Teknopark'ı ide Ege Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin (TGB) geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan ilk binası İnci'nin ardından yeni mekanı Mercan Konteyner Park, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, EÜ Ebiltem Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sükan, Mercan Konteyner Park'ı inşa Kuryap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez, öğretim üyeleri, proje ortakları ile davetlilerin de hazır bulundu. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, yaptığı konuşmada üniversite sanayi işbirliğinin önemine değindi. Teknopark'ın 60 yıllık geçmişe sahip EÜ için kilometre taşı olduğunu vurgulayan Gökçüoğlu, "Bu çatı altında bulunan herkes bu tarihe tanık oluyor. Bu teknopark üniversitenin gücünü gösteriyor. Çünkü, diğer teknoparklarda dış ortaklar var. Buradaki teknopark ise EÜ'nün tüzel kişiliğinde. Hiçbir destek almadan bu binaları yapmak, hizmete sunmak EÜ'nün gücüdür" dedi.
Bakan Işık, büyük destek veriyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın üniversite sanayi işbirliği kapsamında Ar- Ge ve teknoparklar konusuna ayrı bir önem verdiğini vurgulayan Gökçüoğlu, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir şans. Sayın Bakanımız ile çok rahat çalışıyoruz. Çözümü gereken konu ile ilgili bir tarih koyuyor. O tarihte ya kanun çıkıyor ya yönetmelik. Dolayısıyla 8 yıllık süreçte aştığımız konuları bugün çok rahat açabilecek, üniversite sanayi koordinasyon kurulunda meseleleri çok hızlı çözebilecek durumdayız" dedi. EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, 6 ay içinde bir büyük projeye daha imza atacaklarını belirtirken EÜ Ebiltem Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sükan ise 2 yıl önce başlayan çalışmaların geldiği noktadan gurur duyduklarını söyledi. ideEge TGB'de halen toplam 29 girişimci, 11 kuluçkalık firmasında toplam 98 Ar- Ge personelinin faaliyetini sürdürdüğünü kaydeden Sükan, üniversite sanayi işbirliğini daha üst noktalara taşımaya kararlı olduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Kuryap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez'e geri dönüşümlü doğal malzemelerin kullanıldığı, çevreci yaklaşımı, tamamen modern ve yenilikçi tasarımı, özgür çalışma ortamı ve altyapı olanakları ile özgün yapıya sahip Mercan Konteyner Park'ın inşasındaki katkılarından ötürü Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, EÜ Ebiltem Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sükan ve EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu tarafından plaket takdim edildi.
Konteynerler değerlendirildi
İzmir Ege Üniversitesi Teknopark A.Ş., İdeEGE-TGB Konteynerpark inşaatında 35 adet ikinci el High Cube yük konteyner'i değerlendirildi. Konteynerlerle toplam 990 m2 kapalı alana sahip 13 ofis, 1 toplantı odası ve 1 kafeterya oluşturuldu. Bu sayede konteynerler hurdaya çıkmadan geri kazanılırken ana amacı malzemenin yeniden kullanımını sağlamak, enerji kullanımını azaltarak, çevre dostu bir işleyiş sağlamak olan projede iç mekanlarda konsept'e uygun olarak ahşap yünü asma tavan, taş yünü ısı yalıtımı ve mantar döşeme kaplaması gibi doğal malzemeler tercih edildi. Kullanılan aydınlatma sistemi ve özel güneş kırıcılar ile gün ışığını olabildiğince faydalanarak minimum enerji sarfiyatı hedeflendi. Yine proje yerleşiminde mevcut yaşlı ağaçların hiçbirine zarar verilmeden konteynerler sahada yerleştirildi. Projeyi Atölye Labs tasarlayıp çizdi. Taahhütü Kuryap İnşaat A.Ş. gerçekleştirdi.