Tarihi Camiden Çalınan Kitabe Yerine Asıldı
10 Ay Önce Çalınan 140 Yıllık Tarihi Kitabenin Aynısı Günümüz Hattatlarından Mahmut Şahin Tarafından Yazılıp, Elif Birkan Tarafından Tezyinatı Yapılarak Yerine Asıldı
Aynısı yapılan kitabe, Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Refik Özen, Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkan Vekili İrfan Altıkardeş, Kapalıçarşı ve Tarihi Hanlar Platformu Başkan Yardımcısı Mehdi Kamruz, Kayhan Camii Derneği yöneticileri ve Irgandı Bab-ı Nun Atölyesi hattatları ile müzehhibelerinin iştiraki ile Kayhan Camii'nde boş duran yerine asıldı. Yanan tarihi caminin yeniden yapılışını anlatan celi talik tarzı kitabe bir süre önce çalınmıştı.
Kayhan Cami cemaati, başka bir yerde kıymet ifade etmeyen eski kitabe levhanın camiye teslim edilmesini istiyor. Orijinal levhanın getirilmesi halinde yeni kurulacak hat müzesine teslim edileceğini belirten cami cemaati, Ali Sırrı Efendinin ruhunun Bursalı sanatçıların gösterdiği bu hassasiyetle şad edildiğini söyledi.
Irgandı Köprüsündeki Bab-ı Nun Atölyesi'nde cumartesi günleri bir araya gelen hattatlar ise, camilerdeki tarihi levhaların çalınması kolay olmayan yerlere asılması gerektiğini ifade etti.
Kitabe, sadece içinde bulunduğu Kayhan Camii için bir değer ifade ediyor. Ali Sırrı Efendi, bir yangında kül olduktan aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen Kayhan Camii'nin kimler tarafından yeniden yapıldığını kitabede şu ifadelerle anlatıyor:
"Kayhan Camii yanmış idi bundan evvel / Arsası kalmış idi hali hayli zaman - Etdi inşasına bir abd-i Halil`i sebep / Lutfuna mazhar edip Hazret-i Rabbi Mennan / Sarf-ı himmet ederek bu eserle etti / Namın ibka bu güzergahda beyne'l-akran / Ömrün efsun kılıp himmet-i sa`yin meşkur eylesin / Böylece nice hayra muvaffak Yezdan.
"Bil ba'dahü" dedi bugüne Beha tarihin / Yaptı bu mescidi heman Halilürrahman"
Hicri 1280 tarihli levhanın imza kısmında ise şu ibareler yer alıyor:
"Karahisar ahalisi eşrafından olup, asakiri şahane kol ağalarından mütekaid rif`atlü el-Hac Halil Efendi'nin müceddeden ihyasına muvaffak oldukları Kayhan Cami-i şerifine Baba Efendizade Reşadetli el-Hac Bahauddin Efendi'nin teberrüken söyledikleri tarihtir. Ketebehü el-fakir Eşrefzade Esseyyid Ali Sırrı gufire lehuma."
BURSALI HATTAT ALİ SIRRI EFENDİ KİMDİR
Şeyh Ali Sırrı Efendi, Şeyh Mehmed Nafiz Efendizade Şeyh Galip Efendi'nin oğludur. 1853 (1269 h.) de Bursa Setbaşı'ndaki Şabaniye Dergahı'nda doğmuştur. Anne tarafından Şeyh Ahmedülgazi, baba tarafından Eşrefzade Abdullah Rumi soyundandır. Eğitimini tamamladıktan sonra İncirli Eşrefiye Dergahı ve Ahmed Gazi Dergahı'nda şeyhlik yapmıştır.
Şeyh Osman Şems Efendi'den el almıştır. Hocasının vefatından sonra halifesi Aydınoğlu Dergahı Şeyhi Aziz İzzi Efendi'ye intisab etmiştir. Sırrü'l-erkan isimli bir kitabı vardır. Hat sanatını Bursalı Mevlevi Zeki Dede ve İranlı hattatlardan meşk etmiştir. İcazetini Çelebi Sultan mahallesi sakinlerinden Hoca Hasan Efendi'den teberrüken almıştır. Talik ve sülüs yazıda maharet sahibidir. Ulucamii'de ve Sultan II. Murad Camii'nde büyük boy levhaları vardır.
Bandırma Haydar Çavuş Camii'nin şadırvanında, Kavak suyu çeşmelerinde, Kayhan Camii'nde tamir kitabesi ve Ahmed Gazi Dergahı'nın pencere üstündeki yazılar onun eseridir. Kuduri Tarikatname ve Devranname gibi bazı kitaplar da yazmıştır. Hazreti Şems'in divanını yazmakta olduğu sırada 1902'de Üsküdar'da vefat etmiştir. Kabri Karacaahmet civarında Hazreti Şems'in türbesi yanındadır.