Tarihi Eserler Vakıflar'ın Deposunda Çürüyor Mu?
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün depolarında saklanan ve Bursa’da açılması planlanan Vakıf Kültür Müzesi’ne verileceği ifade edilen tarihi eserler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde soru önergesine konu oldu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün depolarında saklanan ve Bursa'da açılması planlanan Vakıf Kültür Müzesi'ne verileceği ifade edilen tarihi eserler Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde soru önergesine konu oldu. CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Bursa'da açılması planlanan Vakıf Kültür Müzesi'ne söz verdiği ancak teslim etmediği iddia edilen vakıf eserlerinin akıbetini sordu.
Ceyhun İrgil, depolardaki eserler teslim edilmediği için vakıf müzesinin açılamadığını gerekçesiyle meclise soru önergesi verdi. İrgil, hem Kültür Bakanı'na hem de Vakıflar'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı'na "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün depolarında tuttuğu tarihi vakıf eserlerini kurulması planlanan Bursa Vakıf Müzesi'ne söz vermesine karşın teslim etmediği doğru mudur? Doğruysa bunun nedeni nedir?" diye sordu.
Dr. İrgil, verdiği her iki soru önergesinde şu soruları yöneltti:
"Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Bursa'daki cami ve türbelerden topladığı kıymetli eşyaların dökümü nedir? Depolarda tutulan eşyalar hangileridir? Bu eşyalar hangi şartlarda tutulmaktadır? Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bursa'ya ait vakıf kültürüne ait bu eşyalarla ne yapmayı planlamaktadır? Müze projesinin yetkilileri; vakıf eserlerindeki eşyaların her geçen gün çalınması sebebiyle müze kurduklarını söylediklerine göre bu eserlerin çalınmasının önüne neden geçilememektedir? Bu eserler Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından neden korunamamaktadır? Bu eserleri korumakla sorumlu olanlar hakkında işlem yapılmış mıdır?"
VAKIF KÜLTÜR MÜZESİ AÇILAMIYOR
Bursa Büyükşehir Belediyesi, vakıf eserlerinin çalınması sebebiyle bir müze kurarak bunları koruma altına almak için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzaladı. Buna göre Vakıfların cami ve türbelerden topladığı rahle, şamdan, büyük kasalı saatler, hatlar ve örtüler gibi eserlerden oluşan 400 parçalık vakıf eserleri müzede sergilenmek üzere belediyeye verilecekti. Ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün depolarındaki bu eserlerden sadece 100 adedini teslim edebileceği, geri kalanını ise başka bir şehre depolanmaya göndereceği basına yansımıştı.
Yetkililer, Merinos'ta 700 metre karelik alana sahip yerleşkede açılması planlanan Vakıf Kültürü Müzesi'nin, özel klimalı vitrinleri ve tefrişatı tamamlanmış olmasına karşın eselerin verilmemesi sebebiyle açılamadığını açıkladı. - BURSA