Haberler

Tarihi Külliye Yıkıntılarından Inşa Edilecek

Abone Ol

MUHYEDDİN BEYCA - Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınan tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin yanına, günümüze yıkıntıları kalan külliye de inşa edilecek.

SELMAN TÜR - MUHYEDDİN BEYCA - Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınan tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin yanına, günümüze yıkıntıları kalan külliye de inşa edilecek.

Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları kapsamında Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile baraj gölü alanından çıkarılıp, 6 saat süren çalışmayla 2 kilometre taşınarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen türbenin eski yerinde yıkıntıları kalan külliyesinin yeniden yapımı için çalışma başlatıldı.

2004-2005 yıllarındaki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemlerine ait medrese, imaret, han ve hamam gibi yapılardan oluşan külliyenin yüklenici firma tarafından aslına uygun inşa edilmesi için çalışmalar hızla sürüyor.

Külliyenin inşasının gelecek yıl planlandığı şekilde tamamlanmasıyla ilçeyi ziyaret edecek yerli ve yabancı turistler baraj gölü kıyısındaki Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'nda hem tarihi türbeyi hem de etrafındaki külliyeyi ziyaret etme imkanı bulacak.

"Türkiye'de bir ilk yaşandı"

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilısu Baraj Gölü alanında bulunan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin, Orman ve Su İşleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının 2015 yılından bu yana sürdürdükleri çalışmalar sonucu 12 Mayıs'ta yeni yerine taşındığını hatırlattı.

Türbenin taşınmasının Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihine verdiği önemi gösterdiğini söyleyen Baygüven, "Türkiye'de bir ilk yaşandı. Zeynel Bey Türbesi bütünsel olarak eski Hasankeyf'teki yerinden alınıp 2 kilometre mesafede bulunan yeni Hasankeyf'teki yerine taşındı. Bu, dünyada örnekleri olan ancak Türkiye'de ilk defa denenen bir çalışmaydı. Çok şükür başarılı olduk." dedi.

"Devletimiz burada baraj yapıp, yeni bir şehir oluştururken, tarihe de ne kadar önem verdiğini gösteriyor." diyen Baygüven, taşınma işlemlerinin ardından türbede güçlendirme çalışmalarının da tamamlandığını dile getirdi.

"Zeynel Bey Türbesi, türbeden ibaret değil"

Zeynel Bey Türbesi'nin tarihi açıdan bütüncül bir eser olduğuna değinen Baygüven, türbenin etrafında geçmişte ilim adamlarının eğitim gördüğü, bir ilim merkezi olarak hizmet veren külliyenin de bulunduğuna dikkati çekti.

"Zeynel Bey Türbesi, türbeden ibaret değil." ifadesini kullanan Baygüven, bu nedenle türbenin yanı sıra külliyenin de yeni yerinde, o dönemin mimarisiyle inşa edileceğini aktardı.

Turistler tarihe yolculuk yapacak

Kaymakam Baygüven, amaçlarının yeni Hasankeyf'e gelen turistlerin, eski Hasankeyf'in sular altında kalmadığını, tarihiyle, kültürel varlıklarıyla taşındığını, eserlerin bütünsel veya o döneme uygun mimarisiyle yeniden yapıldığını görmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.

İlçeyi ziyaret eden turistlere adeta görsel bir şölen sunulacağını aktaran Baygüven, "Artık turistler sadece Zeynel Bey Türbesi'ni değil türbenin etrafındaki külliyeyi de ziyaret edebilecek." diye konuştu.

Baygüven, tarihi türbe ve külliyenin çevresinin yeşillendirileceğini anlatarak, külliyenin, gelecek yıl tamamlanarak ziyarete açılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasankeyf Ilısu HES Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title