Tarihi Mekanda Kitap Kahve
Kütahya'da bulunan Şeyh Musluhiddin Tekkesi, aylar süren restorasyon çalışmaları sonucunda kullanıma açıldı.
600 yıllık bir geçmişe sahip olan bu Osmanlı eseri şimdi farklı bir görevi icra edecek. Kütüphaneye çevrilen tekkede, gençler kitaplarını okurken güzel bir sohbet eşliğinde kahve ve çaylarını yudumlayabilecek.
Kütahya İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (KİHMED) tarafından planlanan proje, Gençlik Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü'nün Gençlik Projeleri Destek Programı'nın desteğiyle hayata geçirildi. Kitap Kahve projesinde Kütahya'nın anıt eserlerinden 600 yıllık tarihe sahip Şeyh Musluhiddin Tekkesi aylar süren çalışmalar sonrasında kullanıma açıldı. KİHMED Başkanı ve ÖNDER Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Önsay, "Kütahya İmam Hatip Mezunları ve Mensupları derneği olarak yaptığımız proje başvurusunun kabulü ile başladığımız Kitap Kahve yapımını yüzde 90 oranında tamamladık. Kalan kısmı iki hafta içinde bitirip resmi bir açılış töreni de düzenleyeceğiz" dedi. 28 şubat günü itibarıyla kullanıma açılan mekan, her gün saat 10:00 ile 22:00 saatleri arasında hizmet veriyor.
MİNBER, MİHRAP, KÜTÜPHANE...
Projenin esas hedefinin ortaöğretim öğrencilerinin ilgilerini çekecek bir mekan tasarlamak olduğunu belirten Mustafa Önsay, "Cami minberine çıkıyormuş hissi veren basamaklardan çıkan gencimizi 600 yıllık bir mihrap karşılıyor. Asma katta yer alan kitaplıklardan beğendiği kitabı seçen gençlerimiz mekanda sunulan çay ve kahve çeşitlerinden dilediğini seçerek manevi bir iklim içinde okumanın, kitapla buluşmanın hazzına ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.
GELENEKLE GELECEK BİRARADA
"Hem ilim ve irfan şehrimizin tarihine sahip çıkmayı hem de gençliğin yetişmesine dair bir projeyi aynı anda hayata geçirebilmeyi sağlayan projemizle geleneğimiz ile geleceğimizi bir araya getiren bir işi yapma imkanı bulduğumuz için sevinçliyiz" diyen Mustafa Önsay, mekanları restore edip eserleri ayakta tutmanın önemli olduğunu ancak, onlara fonksiyonlar yükleyebilmenin çok daha önemli olduğunu söyledi. KİHMED olarak 2015 yılında Kütahya Mevlevihanesi müştemilatında bulunan binayı aynı şekilde yeniden dekore ederek kullanıma sunduklarını hatırlatan Önsay, "Benzer abideleri bugün inşa edemeyen torunlar olarak en azından tarihsel mirası ihya etmeyi başarmalıyız" ifadelerini kullandı.
NİYAZİ MISRİ'NİN MEKANI
Lise ve üniversite öğrencilerine, kitap okuma zevkini tatmış tüm vatandaşlara kapılarını açan Kitap Kahve, kitapseverleri 600 yılllık geçmişe sahip bu mekanın yeni halini, yeni fonksiyonuyla temaşa etmeye davet ediyor. Niyazi Mısri gibi pek çok önemli şahsiyetin bir zamanlar teneffüs ettiği bu mekanın atmosferini günümüz gençlerinin istifadesine sunuyor.