Haberler

Tarihin İzleri Nakış Gibi İşlenecek

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa12 türbeyi içinde barındıran ve Semerkant'taki Şah Zinde ve İstanbul´daki Eyüp Sultan ile birlikte, Türk İslam dünyasının sayılı türbe topluluklarından biri olan Muradiye Külliyesi'ndeki çalışmalara hız verdi..

Büyükşehir Belediyesi, Bursa'da Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan son külliye olan ve Sultan 2. Murat tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan Muradiye Külliyesi'ndeki geleneksel süsleme sanatlarının ortaya çıkarılması için çalışmalara başladı.

Cami, hamam, medrese, imaret ve külliyenin bahçesine daha sonraki yıllarda yapılan 12 türbeyi bünyesinde barındıran Külliyede güvenliğin sağlanması için gerekli personeli görevlendiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de bakım onarım çalışmalarını başlatıyor.

Osmanlı'nın tezhip ve hat sanatının en güzel örneklerinin sergilendiği başta Cem Sultan'ın türbesi olmak üzere, tarihi mekanın iç cephe duvarlarında yer alan ancak zaman içinde önemli ölçüde yıpranan süslemeler, nakış gibi yeniden işlenerek aslına uygun olarak gelecek kuşaklara aktarılacak.

Sanatsal değer ortaya çıkacak

Bursa'yı geleceğe taşıyacak her projede alanında uzman isimlerle çalışan Büyükşehir Belediyesi, Sultan 2. Murat ile şehzade Cem Sultan ve çok sayıda şehzadenin türbelerinin bulunduğu Muradiye Külliyesi'nin sanatsal değerinin ortaya çıkarılacağı projede de tezhip sanatının Türkiye´deki en önde gelen isimlerinden Mimar Nakkaş Semih İrteş ile birlikte çalışıyor. Topkapı Sarayı Geleneksel Türk El Sanatları Kursunda öğrencilere geleneksel Türk el sanatlarının inceliklerini öğreten ekibin başında bulunan ve Topkapı Sarayı başta olmak üzere, yurt içinde ve yurt dışında birçok eserin süsleme projelerinde imzası bulunan Semih İrteş ile birlikte Muradiye Külliyesi'ni gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Beraberindeki Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Mimar Nakkaş Semih İrteş'le birlikte tüm türbeleri gezen Başkan Altepe özellikle Cem Sultan türbesinin iç cephesindeki süslemeleri dikkatle inceledi.

"100'lerce yıllık göz nuru korunacak"

Bursa'da tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması yönünde önemli ve Türkiye'ye örnek çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini belirten Başkan Altepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan sultan külliyeleri ile ilgili yetkiyi aldıktan sonra bu yöndeki çalışmalara hız verdiklerini söyledi. İlk etapta tüm sultan külliyelerinde gerekli güvenliğin sağlanması için ekipleri oluşturduklarını dile getiren Başkan Altepe, çevre düzenlemesi, drenaj kanallarının oluşturulması, statik destek gibi fiziki çalışmaları yaparken, türbelerin sanatsal değerini ortaya çıkarmak için de çalışma başlattıklarını söyledi. Bu konuda da alanında uzman bir isimle çalıştıklarını kaydeden Başkan Altepe, "Ecdadımızın 100'lerce yıllık göz nuru eserlerini görüyoruz. Geleneksel el sanatlarının, hat sanatı, nakış işlemeleri ve seslemelerin ne kadar özenle yapıldığını görüyoruz. Ancak bu çalışmalar zaman içinde tahribata uğramış ve korunamamış. Bu göz nuru eserlerin tüm ihtişamıyla ortaya çıkarılması için başta Semih İrteş olmak üzere, sanat tarihçileri, kurul üyeleri ve akademisyenlerle birlikte çalışıyoruz. Kısa zamanda ihaleye çıkıp, çalışmaları başlatacağız" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title