Tarihine Tarih Kattı
izmir Büyükşehir Belediyesi APİKAM, her geçen gün zenginleşmeye devam ediyor.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, Londra Konferansı tutanaklarından Misak-ı Milli metnine, Pier Loti'nin Türkçe öğrenme defterinden Sevr anlaşması öncesinde hazırlanan tutanaklara kadar pek çok yeni önemli belgeyi daha arşivine kattı.
Son olarak araştırmacı – yazar Orhan Koloğlu tarafından APİKAM'a bağışlanan Milli Mücadele dönemi eserleri, sadece İzmir değil, Türkiye tarihinde de çok önemli bir döneme ışık tutuyor.
Orhan Koloğlu tarafından bağışlanan eserler arasında, 28 Ocak 1920'de toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi'nin kabul ettiği 6 maddeden oluşan Misak-ı Milli belgesinin Fransızca orijinal metni de mevcut.
APİKAM müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, Müze'ye bağışlanan eserler arasında Londra Konferansı tutanaklarının da bulunduğunu bildirdi. Gökdemir, "1921 yılında düzenlenen Londra Konferansı'nın görüşme tutanakları yakın tarihimiz açısından oldukça önemli. Ayrıca Sevr Anlaşması öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Batılı devler tarafından sunulan görüşme tutanakları da APİKAM'a bağışlanan eserler arasında yer alıyor" dedi.
Dr. Gökdemir, Kurtuluş Savaşı döneminde, casusluk faaliyetlerine karşı askerleri uyarmak için TBMM tarafından bir metin hazırlandığını söyleyerek, "Askerler, casus sizi dinliyor dikkat edin" giriş cümlesiyle başlayan uyarı metninin savaş dönemi koşullarına ışık tutması açısından önemine değindi.
Bağışlanan eserlerle Kent Arşivi ve Müzesi'nin dünyanın her yerinden araştırmacılar için çok önemli bir merkez haline geldiğini söyleyen Oktay Gökdemir, Türk dostu Pier Loti'nin Türkçe öğrenme defterinin de artık müzede yer aldığını hatırlatarak, "Geçtiğimiz aylarda bağışlanan diğer Pier Loti belgeleriyle birlikte kendisinin bütün belgeleri artık APİKAM'da" diye konuştu.