Tarım ve Hayvancılık Potansiyeli Analizi
Batı Akdeniz'in tarım ve hayvancılık potansiyeli analizi yapılacak.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin katkılarıyla Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayacak Batı Akdeniz Tarım Çalıştayı düzeledi. 16- 17 Mayıs 2013 tarihlerinde Alanya'da gerçekleştirilecek çalıştayda; Antalya, Burdur ve Isparta ekonomilerinde büyük öneme sahip tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerileri çalışma gruplarında ele alınacak ve çözüm önerileri belirlenecek.
BAKA'nın 2014-2023 yılları arasındaki TR61 ( Antalya, Isparta, Burdur) bölgesinin kalkınmadaki yol haritası olacak yeni bölge planı hazırlıkları sürüyor.
Alternatif Turizm, Doğaltaş ve Kentsel Gelişim Senaryoları çalıştaylarını gerçekleştiren BAKA, Batı Akdeniz için büyük öneme sahip olan tarım ve hayvancılık sektörünün sorunları ile çözüm önerilerinin ele alınacağı çalıştay hazırladı. BAKA'nın 16-17 Mayıs 2013 tarihlerinde Alanya'da Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin katkılarıyla gerçekleştireceği Batı Akdeniz Tarım Çalıştayı öncesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.
BAKA Antalya Teknokent Binası Toplantı Salonu'ndaki toplantıya; BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Alaattin Özyürek, Antalya Tarım İl Müdürü Ahmet Dalli, Antalya Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Mustafa Özen, Emişbeleni Belediye Başkanı Nurettin Uludağ ile AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş katıldı.
Çalıştayla ilgili bilgi veren Alaattin Özyürek, Antalya, Isparta ve Burdur'un tarım potansiyellerinin tartışılacağını anlatan tarım alanında yeni tekniklerin ele alınarak fikir alışverişi yapılacağını belirtti. Çalıştay ile bölgenin 10 yıllık kalkınma planına katkı sağlamak istediklerini söyleyen Özyürek, "Ülke genelinde 2014-2023 yıllarını kapsayan bölge kalkınma planları hazırlanıyor. Tarım alanında yapacağımız bu çalıştay ile tarım ve hayvancılığın 10 yıllık kalkınma planına ışık tutacağız" dedi.
ÇİFTÇİLER DE KATILACAK
Çalıştayın çiftçilerin katılımıyla 2 oturumda gerçekleştirileceğini ve tüm paydaşları biraraya getireceğine dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı ise, üretimdeki verimliliğin artırılmasına ve en iyi şekilde pazarlanmasının sağlanmasına katkı sağlayacağını vurguladı.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş da, sebzecilik, meyvecilik, hayvancılık, üretici örgütleri/tarım danışmanlığı/ yayım ile ihracat ürünleri olmak üzere 5 çalışma grubu belirlendiğini ifade ederek, akademik çalışmaların planlardaki önemini vurguladı. Prof.Dr. Özçatalbaş, ayrıca çalıştay kapsamında çiftçilere yönelik görüş alma formların dağıtılacağını, katılımcılık sağlanarak bölgenin potansiyelinin ve fırsatlarının tespit edileceğini söyledi.
Çiftçilerin de katılması planlanan çalıştay kapsamında Ziraat Ajansı tarafından organize edilen Tarım Girdileri Sergisi (TARSER) de Alanya'nın Toslak köyünde gerçekleştirilecek. Antalya Tarım Kooperatifleri Birliği ve Toslak Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen de, yaklaşık 50 firmanın katılımıyla Toslak köyünde sergi düzenleneceğini söyledi. İlk defa bir köyde böyle bir etkinlik yapılacağını ifade eden Özen, tarım alanındaki firmalarla çiftçileri buluşturmak amacıyla etkinliğin Toslak köyünde düzenlendiğini bildirdi.