Haberler

Tarımın İlk Yapıldığı Yerleşim Yerinde Tatbikat

Abone Ol

Diyarbakır'da Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğünce, UMKE ve İl Sağlık Müdürlüğünün desteğiyle Ergani ilçesinde dünyada ilk yerleşik yaşama geçilerek tarım yapılan Çayönü Hilar Mağaraları'nın bulunduğu alanda 3 gün süren tatbikat gerçekleştirildi.

Diyarbakır'da Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğünce, UMKE ve İl Sağlık Müdürlüğünün desteğiyle Ergani ilçesinde dünyada ilk yerleşik yaşama geçilerek tarım yapılan Çayönü Hilar Mağaraları'nın bulunduğu alanda 3 gün süren tatbikat gerçekleştirildi.

AFAD İl Müdürlüğünce, UMKE ve İl Sağlık Müdürlüğünün desteğiyle arama kurtarma faaliyetlerinde uluslararası düzeye yükselmek amacıyla düzenlenen INSARAG (Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu) sınavına hazırlık için yapılan eğitim tatbikatına 75 kişilik ekip katıldı.

Tatbikatta senaryo gereği Afrika'da bir kentte meydana gelen depremde dedektör köpeklerle enkaz altında kalan yaralılar kurtarıldı. Personele doğada zorlu koşullarda afet bölgelerinde hayatta kalmak ve dışarıda kalabilmek konularında eğitimler verildi.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Karakaş, yaptığı açıklamada, tatbikatın 3 gün sürdüğünü, tatbikatta alanda yaşam, temel dağcılık eğitimleri, yüksekten hasta indirme gibi benzeri eğitim faaliyetleri yapıldığını söyledi.

Diyarbakır'ın tanıtımına katkı sunmak için Ergani ilçesindeki Hilar Mağaraları'nın bulunduğu tarihi alanda tatbikatı gerçekleştirdikleri ifade eden Karakaş, şöyle konuştu:

"Hilar Mağaraları'nın geçmişi çok eski. İnsanların ilk toplu yaşama geçtiği ve ilk tarımın yapıldığı yer. Çok iyi bilinmeyen bölgelerimiz. O yüzden hem buraların tanıtılması hem de bölgenin ekolojik dengesini koruyarak tatbikatla insanların bu bölgeyi tanımasını istedik. Daha önce de Silvan ilçesindeki Hasuni Mağaraları'nın bulunduğu bölgede yapmıştık. Bundan sonra kentin farklı yerlerinde aynı şekilde tatbikatlarımız devam edecek."

"Dünya için çalışan bir grup haline geldik"

Tatbikatta personelin zorlu şartlarda hayatta kalarak arama kurtarma faaliyetlerini yapması için eğitim verildiğini belirten Karakaş, personelin doğada zorlu koşullarda afet bölgelerinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak, dışarıda kalabilme becerisini geliştirmek ve kondisyonlarını arttırmak gibi eğitimler verildiğini aktardı.

Dünyada arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan tüm ileri teknoloji ekipmanların Türkiye'de kullanıldığını vurgulayan Karakaş, şunları söyledi:

"AFAD'ın son çalışmalarıyla arama kurtarma çalışmalarında dünyadaki sayılı ülkelerden biriyiz. O yüzden arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan tüm ekipmanlarımız dünya standartlarında. Bakanlığımız teknolojiyi takip ediyor. O yüzden artık sadece ülkemiz için değil dünya için çalışan bir grup haline geldik."

Türkiye'nin deprem bölgesinde olduğunu, afetler konusunda ülkenin çok acılar çektiğini anlatan Karakaş, bu nedenle her zaman hazır olmaları gerektiğini dile getirdi.

Karakaş, "Bu eğitimler de hazırlığın en önemli noktalarından birisi. Eksikliklerin görülmesi ve birlikte çalışmanın öneminin anlaşılması açısından çok önemlidir." dedi.

"Son teknolojik ürünleri kullanıyoruz"

AFAD Diyarbakır Arama Kurtarma Birim Amiri Mehmet Ali Aslan da INSARAG'a dahil olmak için bir dizi tatbikatlar gerçekleştirdiklerini anlattı.

AFAD olarak kullandıkları malzemeye göre dünyanın ilk 3 ülkesi arasında yer aldıklarına dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:

"Son teknolojik ürünleri kullanıyoruz. Arkadaşlarımızın hepsi kendi dalında uzman, hepsi müdahalede birinci sınıf eğitim almış. 2 ay sonra INSARAG için yapılacak sınava Türkiye'nin farklı illerinden 9 birlik daha hazırlık yapıyor. İnşallah bu birliklerimizle birlikte INSARAG'a dahil oluruz."

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Türkiye Çayönü Ergani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title