Tarihi Kayseri Lisesinin Ek Binası Açıldı
Kayseri Büyükşehir Belediyesinin tarihi Kayseri Lisesine yaptırdığı 30 derslikli ek bina, törenle açıldı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi Kayseri Lisesi'ne yaptırılan 30 derslikli ek bina törenle açıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, törende yaptığı konuşmada, eğitime yaptıkları yatırımların ömrü uzun olduğu için ayrı bir heyecan duyduklarını belirtti.
Bundan sonra eğitim ve öğretimin yaptırdıkları yeni binada süreceğini, Kayseri Lisesi'nin tarihi binasının da restore edileceğini ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti:
"Burada cumhurbaşkanları, yazarlar, siyaset adamları, iş adamları okumuş. Böyle güzel bir binanın kendi haline terk edilmesi tabi ki düşünülemezdi. Bunun yanında Sakarya Savaşı'na giden Kayseri Lisesi öğrencilerinin şehit olmalarının üzerimizde manevi bir ağırlığı var. Biz burada sadece tarihi binayı kurtarmak istedik. Öğrencilerimize yeni derslikler, spor salonları, konferans salonları yaparak milyonlarca lira harcadık. Bunu Kayserili olmanın bir gereği olarak gördük, onun için yaptık."
Özhaseki, lisenin tarihi binasının müzeye dönüştürecekleri üç binadan biri olduğunu belirterek, Gevher Nesibe Medresesi'ni Selçuklu Müzesi, Kayseri Lisesi binasını Milli Mücadele Müzesi yapacaklarını, tarihi Kayseri Kalesi'nin içerisine de Arkeoloji Müzesi kuracaklarını kaydetti.
İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, eğitime katkılarından dolayı Mehmet Özhaseki'ye teşekkür ederek, plaket verdi.
Törende, çeşitli gruplar tarafından akrobasi gösterileri sergilendi
Lise bahçesindeki yaklaşık bin 500 metre alan üzerine kurulan ve 2,9 milyon liraya mal olan ek binada, 30 derslik, 250 kişilik konferans salonu, spor salonu ve idari ofisler bulunuyor.
Kayseri Lisesi
Yetiştirdiği devlet adamları, bürokratlar, sanatçılar ve çok sayıda ünlü ile tanınan 120 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Kayseri Lisesi'nin, 1920-1921 eğitim öğretim yılında son sınıf öğrencilerinin tamamı gönüllü olarak gittikleri Sakarya Savaşı'nda şehit düştü.
Şair Cahit Külebi, Kayseri Lisesi'nin bu kahramanlık hikayesini, müfettiş olarak görev yaptığı sırada okul kayıtlarını incelerken ortaya çıkardı. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı arşivleri incelenerek, okulun 62 öğrencisinin tamamının gönüllü olarak gittikleri Sakarya Savaşı'ndan geri dönemediklerine dair kayıtlara da ulaşıldı.
Şehit öğrencilerden ancak 10'unun isimleri belirlenebildi. Şehit öğrenciler anısına 2003 yılında okulun bahçesinde yaptırılan anıtta bu 10 öğrencinin isimleri yazıldı.
Okulun yetiştirdiği ünlüler
Sakarya Savaşı sırasında kahramanlık hikayesine konu olan tarihi lise, daha sonra yetiştirdiği ünlü isimlerle de adını duyurmayı başardı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezun olduğu lise, iki cumhurbaşkanı ve iki başbakan yetiştiren lise olarak tarihe geçti.
Tarihi lise, ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski bakanlar Mehmet Yazar, Ahmet Karaaslan, Mehmet Saadettin Bilgiç, Korkut Özal, Mehmet Bahattin Yücel, Turhan Feyzioğlu, Naci Kınacıoğlu, Hilmi İşgüzar, Mehmet Yüceler ve Sabahattin Çakmakoğlu ile sanatçılar Emel Sayın ve Göksel Arsoy'un yanı sıra çok sayıda akademisyen, bürokrat ve iş adamını mezun etti. - Kayseri