Haberler

Taş Ocağı Firması Çevreciye Açtığı Davayı Kaybetti

Abone Ol

Antalya'nın Finike İlçesi Kızılcık Yaylası'nda faaliyet gösteren bir taş ocağı firmasının ağaçları kestiği yönünde açıklama yapan ve ağaçların kesildiği alanın fotoğraf ve görüntülerini paylaşan bölge sakini, 'iftira' suçlaması ve 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davadan beraat etti.

Antalya'nın Finike İlçesi Kızılcık Yaylası'nda faaliyet gösteren bir taş ocağı firmasının ağaçları kestiği yönünde açıklama yapan ve ağaçların kesildiği alanın fotoğraf ve görüntülerini paylaşan bölge sakini, 'iftira' suçlaması ve 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davadan beraat etti.

Finike İlçesi'nde Gökçeyaka, Alacadağ, Adala, Kızılcık gibi yaylaların da bulunduğu yüzlerce yıllık sedir ve kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda 13 taş ocağı faaliyet gösteriyor. Taş ocaklarının sedir ve kızılçamları keserek doğa katliamı yaptığı bu ormanlardaki kıyıma karşı mücadele veren Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Derneği Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu sözcüsü Ali Ulvi Büyüknohutçu'ya, Bartu Mermer firması tarafından 100 bin TL'lik tazminat davası açıldı.

4 YIL HAPSİ İSTENDİ

Ayrıca Büyüknohutçu hakkında, bölgede ağaçların kesildiği yönündeki demeçleri ve firmanın ormanlık alandaki ağaçları keserek yürüttüğü mermer çıkarma faaliyetlerine ilişkin fotoğraf ve görüntüleri sosyal medyada yayınlaması nedeniyle, 'iftira' suçlamasıyla da ceza davası açıldı. Davda Büyüknohutçu'nun 4 yıla kadar hapsi istendi.

Bartu Mermer ocağı firmasının 'ticari faaliyetlerini engellediği ve iftira attığı' iddiasıyla açılan davada, bölgedeki mermer ocaklarına ilişkin Facebook ve Youtube'da kesilen ormanlık alanlara ilişkin fotoğraf ve görüntülerden oluşan video delil olarak sunuldu.

BERAAT KARARI

2014 yılında Finike Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sonuçlandı. Anayasa'nın 56'ncı maddesindeki 'Çevreyi korumak her vatandaşın ödevidir' şeklindeki göreve işaret ederek, "Ben Anayasa'nın bana verdiği bu ödevi yapıyorum" diye savunma yapan Ali Ulvi Büyüknohutçu'nun beraatına karar verildi.

Kararı değerlendiren Büyüknohutçu, Anayasa'nın her vatandaşa olduğu gibi kendisine de verdiği ödevin sürdüğünü belirterek şöyle dedi:

"Bu konuda yürüttüğüm mücadeleyi engellemeyip yıldırmaya, destek veren köylülerin gözünü korkutmaya çalıştılar. Önceki ve bu kararlar Batı Toroslar'da çevre katliamının tescilidir. Yetkililerin bu kararları görmesi ve gereken değerlendirmeleri de yapması gerekiyor."

TAHRİBAT DEVAM EDİYOR

Bölgede yeni taş ocağı ruhsatları verilmediği, var olanların da genişlemesinin durduğunu kaydeden Büyüknohutçu şöyle devam etti:

"Ancak geride ciddi tahribat bıraktı. Çalışanlar tahribata devam ediyor. Tahrip edilen bölgelerde de iyileştirme çalışması yapılmadı. Zaten bundan sonraki mücadelemizin boyutu da iyileştirme çalışmalarının başlatılması ve bugüne kadar iyileştirme yapmayan sorumluların da yasa önünde bunun hesabını vermeleri doğrultusunda olacak."

KARAR AĞAÇ KESİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Aynı olayla ilgili hem tazminat hem de ceza davası açıldığını belirten Büyüknohutçu'nun avukatı İsmail Tunçbilek, davaya konu olayların firmanın ormanlık alanda ağaç kestiği yönünde verilen demeçler, Youtube ve Facebook'taki firmanın ağaç kestiği ve mermer çıkardığı bölgelerin fotoğraf ve görüntüleri olduğunu söyledi. Tunçbilek, mahkemenin Büyüknohutçu hakkında verdiği beraat kararının, firmanın bölgede ağaç kestiğini, bu söylemlerin iftira olmadığını ortaya koyduğunu da dile getirdi. Tunçbilek, tazminat davasının ise halen sürdüğünü kaydetti. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Tunçbilek Antalya Finike Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title