Taşıyıcıların Dezenfekte İsyanı
Bulgaristan Hükümeti'nin sınır kapılarında başlattığı ve Türkiye'nin de geçen Mart ayından bu yana 'misilleme' olarak uygulamaya koyduğu dezenfekte ücreti Bulgar ve Türk taşıyıcı birliklerinin tepkisine neden oldu.
Bulgaristan Hükümeti'nin sınır kapılarında başlattığı ve Türkiye'nin de geçen Mart ayından bu yana 'misilleme' olarak uygulamaya koyduğu dezenfekte ücreti Bulgar ve Türk taşıyıcı birliklerinin tepkisine neden oldu. Dernekler iki ülke tarafından alınan ücretlerin sektöre zarar verdiğini açıklarken, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Bulgaristan'ın uygulamayı kaldırdığı anda Türkiye'nin de kaldıracağını söyledi.
Bulgaristan Hükümeti geçen Aralık ayında ülkesine giren küçük araçlar için 3 euro, TIR'lar için 20 euro dezenfekte ücreti almaya başladı. Bunun üzerine harekete geçen Dışişleri Bakanlığı ile Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, geçen Mart ayında Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı sınır kapılarına 'misilleme' yaparak dezenfekte istasyonu kurdu. Kapıkule ile Hamzabeyli Sınır Kapıları'ndan Türkiye'ye giriş yapan TIR araçlarından 65 lira alınmaya başlandı. Türk ve Bulgar Karayolu Taşımacıları sektör temsilcileri Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılar Birliği (SMP) başkanları İstanbul'a bir araya gelerek uygulamaya tepki gösterdi.
SEKTÖRE BÜYÜK ZARAR VERİYOR
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, TIR'ların Bulgaristan dışında dezenfekte ücretine tabi tutulmadığını ifade ederek, şöyle dedi:
"Türk TIR'ları karayolu ile Yunanistan'a, Ro-Ro ile İtalya ve Fransa'ya da gitmesine rağmen, Bulgaristan'daki gibi bir dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmuyorlar. Avrupa Birliği üyesi olan bu ülkelerde uygulanmayan bir işlemin Bulgaristan tarafından başlatılması haksızlıktır ve dezenfeksiyon işlemleri ivedi şekilde sonlandırılmalıdır. Türk tarafının da mütekabiliyet esasları çerçevesinde dezenfeksiyon işlemlerine başlaması kapsamında uygulamanın mağduru taşımacılık sektörleri oldu. Uygulamanın karşılıklı şekilde kaldırılması adına her iki ülke dernekleri olarak ortak girişimleri başlatıyoruz."
Bulgaristan'ın Uluslararası Taşımacılar Birliği Başkanı Angel Trakov ise dezenfekte ücretlerinin gereksiz olduğunu savunarak iki ülkenin kaldırması gerektiğini kaydetti ve şunları söyledi:
"Taşımaları pahalılaştıran dezenfeksiyon gibi gereksiz maliyetleri ortadan kaldırmalıyız. Dezenfeksiyon işlemleri taşımacılara büyük maddi kayıplar yaşatırken, araçların uzun süreli beklemelerine de sebebiyet veriyor. Taşımalarımız açısından maddi ve zaman kayıplarına neden olan dezenfeksiyon uygulaması her iki ülke tarafından da kaldırılmalıdır."
Taşıcıyılar, büyük ekonomik kayıplar nedeniyle uluslararası taşımacılık sektörlerine büyük zarar veren dezenfekte ücreti uygulamasının kaldırılması için yetkilileri göreve çağırdı.
"BULGARİSTAN KALDIRDIĞI ANDA BİTİRİRİZ"
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Bulgaristan'ın dezenfekte için ücret alması üzerine Türkiye'nin de aynı uygulamayı sadece Bulgaristan plakalı araçlar için başlattığını söyledi. Uygulamanın komşu ülke tarafından kaldırılması halinde kendilerinin de hemen dezenfekte ücreti almaktan vaz geçeceklerini kaydeden Vali Şahin, şunları söyledi:
"Dezenfekte ücretini almaya başlayan Bulgaristan. Yaklaşık 1.5 yıldır dezenfekte karşılığında ücret almaktadır. Hiçbir ayrım yapılmadan Türkiye'den Bulgaristan'a giren her araçtan bir ücret alıyor. Ücrette baya yüksek küçük araçlardan 3 euro, büyük araçlardan yeni TIR'lardan 20 euro alıyor. Bizde Mart ayından bu yana mütekabiliyet esasına göre uluslararası kuralları göz önünde tutarak bizde dezenfekte ücreti almaya başladık. Ancak Bulgar TIR'larından almaya başladık. Bulgar TIR'larının yanı sıra hayvansal ürün taşıyan, tüm türlerden şuanda 20 euro alıyoruz. Almaya devam ediyoruz ancak Bulgaristan bunu kaldırdığında bizde aynı gün ve saatte kalmaya söz veriyoruz."
Dezenfekte ücreti vermek zorunda kaldıklarını anlatan TIR sürücüleri ise, "Bulgaristan'a girerken zorunlu olarak 20 euro dezenfekte ücreti veriyoruz. Bizce çok gereksiz bir masraf bu ve iki ülkenin de ortaklaşa uygulamayı kaldırması gerekiyor" dedi.
Dezenfekte uygulaması sınır kapısından giren araçların kurulan istasyondan geçtiği sırada pervanelere bağlanan ilaçların araçlara püskürtülerek yıkanması şeklinde çalışıyor. - Edirne