Tayland'da Muhalif Gösterilerde Öne Çıkan İsim: Sutep Tagsuban
Hükümet karşıtı gösterilerin liderliğini yapmak için milletvekilliğinden ayrılan Sutep, 2010'da eski Başbakan Thaksin Şinavatra destekçilerine karşı sert önlemlerin alındığı ve 92 kişinin ölümüy...
Tayland'da bir haftadır devam eden ve çatışmalara sahne olan hükümet karşıtı gösterilerin öne çıkan ismi Sutep Tagsuban oldu.
Şu anda muhalefette bulunan Demokrat Parti'nin 2011 yılına kadar genel sekreteri olan ve Abhisit Vejjajiva'nın iktidarında başbakan yardımcılığı görevini üstlenen 64 yaşındaki Sutep Tagsuban ve Demokrat Parti'den 8 milletvekili, sivil itaatsizlik hareketini başlatmak için görevlerinden istifa etti.
Göstericilerin lideri konumundaki Sutep Tagsuban, son olarak Başbakan Yinglak Şinavatra ile ordunun gözetiminde bir araya geldiğini, iktidarı bırakması için kendisine 2 gün süre tanıdıklarını ilettiğini açıkladı.
Chiang Mai Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra ABD'de siyaset bilimi alanında yüksek lisans yapan Sutep Tagsuban, 1979 yılında Demokrat Parti'den milletvekili seçilerek siyasete atıldı. Sutep, 1994 yılında Tarım Bakanı yardımcısıyken, toprak reformu çerçevesinde yoksullara tahsis edilen arazilerin alıcıları arasında Puket'in varlıklı ailelerinin yer aldığının ortaya çıkmasıyla bir skandala imza attı. "Sor Por Kor 4-01" adı verilen toprak reformunda yaşanan bu skandal, dönemin Başbakanı Chuan Leekpai'nin 1995 yılında parlamentoyu feshetmesiyle sonuçlandı.
Tayland'da 2005 yılı genel seçimlerinin ardından Demokrat Parti, yönetim kadrosunda büyük bir reforma gitti ve Sutep Tagsuban parti genel sekreterliğine getirildi. 2008 yılında Abhisit Vejjajiva'nın başbakanlığında, Demokrat Parti'nin liderliğinde koalisyon hükümeti kurulmasında kilit rol oynayan Sutep, o dönemde ulusal güvenlikten sorumlu başbakan yardımcılığına atandı.
Sutep Tagsuban, 2009 yılında imtiyazlı özel medya ve telekom şirketi True Corporation'da hissedar olmasının ortaya çıkmasıyla, Tayland Anayasası'nı ihlal etmekle suçlandı. Milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklayan Sutep Tagsuban, başbakan yardımcılığı görevini korudu. 2010 yılında memleketi Surat Thani'deki ara seçimlerde yarışabilmek için başbakan yardımcılığından istifa eden Sutep Tagsuban, kabineye bir kez daha başbakan yardımcısı olarak atandı.
Hükümet karşıtı olaylarda sırasında devlet yönetimindeydi -
Sutep, 2011 yılında Demokrat Parti'nin seçim yenilgisinden sonra parti genel sekreterliğinden istifa etti ancak partinin önemli isimlerinden biri olmayı sürdürdü.
Sutep, Tayland'da 2010 yılı nisan ve mayıs aylarında eski Başbakan Taksin Şinavatra yanlısı "Kırmızı Gömlekliler"e karşı sert önlemlerin alındığı, 92 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar sırasında, şu anda feshedilmiş olan Acil Durum Karar Merkezi'nin yöneticiliğini yapıyordu.
Savcılar, kısa bir süre önce Sutep Tagsuban ve dönemin Başbakanı Abhisit Vejjajiva hakkında olaylarla bağlantılı olarak cinayet suçlamasıyla dava açma kararı aldıklarını açıkladı. Kararın, Özel Soruşturma Dairesi'nin tavsiyesini temel aldığı biliniyor.
Sutep ve Vejjajiva ise kararı iktidardaki Pheu Thai Parti'sinin kapsamlı af kanunu tasarısını kabul etmeleri yönünde üzerlerinde baskı yaratma girişimi olarak görüyor.
Tayland'da göstericiler, 2006 yılında yolsuzluk ve anayasal monarşiye saygısızlık iddiaları üzerine askeri darbeyle devrilen eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın, kız kardeşi Yinglak Şinavatra'nın hükümetini kontrol ettiğini iddia ediyor. Göstericiler, bu iddia ve hükümet tarafından desteklenen, Taksin Şinavatra'nın affını kapsayacak şekilde genişletilebilecek yeni af kanunu tasarısı üzerine sokaklara döküldü.
Sürgündeki Taksin Şinavatra'nın Tayland'a dönmesini sağlayacak tasarı, 11 Kasım'da Tayland Senatosu tarafından reddedildi. - Ankara