Tayland'da Selçuk Üniversitesi'ne Ödül
Konya'daki Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu, 'Dünya Kültürleri Halk Dansları Festivali'nde Türkiye'yi Temsil Ederek 'muhteşem Performans' Ödülünü Kazandı.
Konya'daki Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu, Tayland'da düzenlenen ve 4 kıtadan 20 ülkenin katıldığı 'Dünya Kültürleri Halk Dansları Festivali'nde Türkiye'yi temsil ederek 'Muhteşem Performans' ödülünü kazandı. SÜHOT'un aşuk-maşuk, halay, horon ve kaşık oyunlarını sahnelendiği festivalin en renkli gösterisi ise, Selçuk Üniversitesi öğrencisi Bilge Güner'in sahnelediği Roman oyunu oldu.
EN İYİ PERFORMANS ÖDÜLÜ
Tayland'daki Surin Rajabhat Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 15-30 Ocak tarihleri arasında düzenlenen "Dünya Kültürleri Halk Dansları Festivali"ne Türkiye'yi Selçuk Üniversitesi temsil etti. 2008 yılında Dünya birinciliği bulunan Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu'nun yanı sıra festivale ABD, İsrail, İtalya, Çin başta olmak üzere 20 ülkeden yaklaşık 500'e yakın dansçı katıldı. Selçuk Üniversitesi'nin dansçıları 15 gün süren festivalin sonunda organizasyonun en büyük ödülü olan "Muhteşem Performansö ödülünü almayı başardı. Festivalde Selçuk Üniversitesi olarak Türkiye'yi başarı ile temsil ettiklerini belirten Selçuk Üniversitesi Sağlık-Kültür ve Spor Daire Başkanı Üzeyir Durmuş, şöyle dedi:
"Organizasyon, halk oyunları gösterilerinin yanı sıra ülkelerin kültürel anlamdaki birliktelikleri ve paylaşımları açısından büyük önem arz ediyor. Biz de bu noktada kültürümüzü farklı yörelere ait oyunlarımızla, müziğimizle ve kıyafetlerimizle en iyi şekilde anlatırken, aynı zamanda diğer ülkelerle kurduğumuz güçlü iletişim sayesinde örnek bir Türk kimliği ortaya koymaya çalıştık."
ROMAN HAVASI COŞTURDU
Festivale 37 kişilik dansçı, müzisyen ve akademisyenlerden oluşan bir kadro ile katıldıklarını belirten Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Başkanı Öğretim Görevlisi Kadir Ersan Bilgin, de 30 dakikalık final sahnesinde 'Aşuk-maşuk', 'Roman', 'Halay', 'Horon' ve 'Kaşık' oyunlarını sahnelediklerini belirterek, "Ülkemizin kültürel zenginliklerini yöresel danslarımızla en iyi şekilde tanıttığımızı düşünüyorum. Festival sonunda ise organizasyonun en prestijli ödülü olan 'Muhteşem Performans' (The Most Amazing Performance) ödülünü almayı başardık. Bu yıl ki gösterimizde en büyük ilgiyi ilk kez sahnelediğimiz roman oyunu çekti. Öğrencilerimizden Bilge Güner'in sahneye koyduğu oyun, gerek renkli kostümü gerekse dans figürleri ile organizasyona katılan tüm ülkelerin beğenisini kazandı" dedi.
Elde edilen başarının SÜHOT'un bir dünya markası olduğunu tescillendiğini söyleyen Bilgin, şöyle devam etti: "10 yıldır düzenli ve sürekli yapılan çalışmaların geri dönüşünü almak bizleri gerçekten çok mutlu ediyor. Bünyemizdeki 1500'e yakın dansçısıyla ülkemizin en büyük üniversite dans topluluğu olma özelliğine sahip SÜHOT, her geçen yıl hedeflerini daha da büyütüyor. Üniversite yönetimimizin böylesine önemli projelere büyük destekler vermesi hiç şüphe yok ki bu başarıların gelmesindeki en büyük etkenlerden biri. Bu noktada destekleri nedeniyle Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Okudan'a müteşekkiriz. Polonya'da elde edilen dünya birinciliğinden sonra Tayland'ta 2 yıl üst üste kazanılan ödüller, üniversitemizin başarısının istikrarlı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Avrupa'dan sonra Asya'da da atalarımızın hakim olduğu bölgelerde izlerinin silinmesi mümkün olmayan bir medeniyetin mirasçıları olduğumuzu yeniden gösterdik. Topluluğumuz, geleceğimizin teminatı Türk gençliğiyle barışa dayalı bir dünya düzenine öncülük etme yolunda ilerlemektedir."
DEFİLEDE 600 KOSTÜM SERGİLENDİ
Festivalde yöresel oyunların yanı sıra farklı motif ve desenlerdeki yöresel kostümleri de sergilediklerini belirten Bilgin, "Ülkemizin farklı yörelerinin kültürünü yansıtan kostümleri sergiledik. Organizasyonda katılımcı ülkelere ait toplam 600 kostüm sergilendi. Bu yıl da organizasyonun en çok ilgi gören ekibi gerek kostümlerimiz gerekse sahnedeki danslarımızla Selçuk Üniversitesi oldu" dedi.