Haberler

TAYSAD, otomotivde "Yenileme Pazarı"nı buluşturdu

Güncelleme:
Abone Ol

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, "Bugün itibariyle taşıt araçlarında yaklaşık yüzde 30-40 seviyesinde olan elektronik aksam kullanımı, 2030'larda yüzde 50'nin de üzerine çıkacak.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Otomotiv Yenileme Pazarı Geliştirme Derneği (OYPG) tarafından desteklenen, yenileme pazarı sektöründeki son yenilikler ve gelişmelerin nabzının tutulduğu VII. Aftermarket Konferansı sektör devlerini bir araya getirdi.

Türkiye'de sadece TAYSAD tarafından gerçekleştirilen Aftermarket Konferansı'nın açılış konuşmalarını TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu ve OYPG Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Urgancılar yaptı. Açılışta konuşan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, "TÜİK verilerine göre, toplam araç parkımız Mart 2016 sonu itibariyle 20,2 milyon adede ulaşmıştır. 2003 yılında Türkiye'de bin kişiye 95 araç düşerken, son 12 yılda görülen büyümeyle bu rakam 2014 sonunda 173'e ulaştı" dedi.

Araç teknolojisindeki gelişmelerin Yenileme Pazarı'nı doğrudan etkilediğini belirten Kanca "Bugün itibariyle yaklaşık yüzde 30–40 seviyesinde olan elektronik aksam kullanımının, 2030'larda yüzde 50'nin de üzerinde seyredebileceği öngörülmektedir. Dolayısıyla özellikle Yenileme Pazarı'nda varlığını sürdürmek isteyen firmalarımızın, yeni teknoloji ve eğilimleri yakından takip etmesi önemlidir" şeklinde konuştu.

Dünyada kullanılmakta olan araç sayısının 1,14 milyar adedi aştığının ve bu rakamın 2025'de 1,35 milyar adede ulaşmasının beklendiği bilgisinin altını çizen Başkan Alper Kanca " Türkiye, bu rakamın sadece yüzde 1,5'ini temsil ediyor. 2014'te Türkiye Yenileme Pazarı'nın büyüklüğü 4,7 milyar dolar iken bu rakamın 2020'de 6,5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz" şeklinde öngörüsünü bildirdi.

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, otomotiv tedarik sanayiinin uluslararası standartlara uygun kalitede üretim yapma konusunda son derece yetkin olduğunu da belirterek "Birçok OEM firmasından Tedarikçi Ödülü alan TAYSAD üyeleri, kalite ve verimlilik konularında dünyada örnek gösterilen bir seviyeye ulaşmıştır. Bu başarının sürdürülebilir olması için, sadece OEM veya OES parçalarında değil, aynı zamanda IAM (Independent Aftermarket) parçalarında da stratejik olarak belirlenmiş kalite seviyesinin sürdürülmesi gerekmektedir. Ayrıca Türk tedarikçilerin, sadece standart ürünleri üretmeyip, katma değeri yüksek ürünlere yönelmelerinin mümkün olduğunu görüyoruz; bu teknolojik alt yapı ve Ar-Ge kabiliyeti firmalarımızda bulunmaktadır" dedi.

Etkinlik konuşmacıları arasında OIB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da yer aldı. Sabuncu "Türk otomotiv endüstrisi geçtiğimiz yıl 1 milyon 159 bin araç üretmiştir. Endüstrinin ihracat adedi 992 bin adet olmuş, iç pazarda da 1 milyonun üzerinde bir araç satışına ulaşılmıştır. Kısaca 2015 yılında üretim, satış ve adet bazında ihracatta tüm zamanların rekorları kırılmıştır" şeklinde konuştu.

OYPG Başkanı Mesut Urgancılar konferansta yaptığı konuşmasında pazarı değerlendirdi. Kilogram birim fiyatlarının Avrupa pazarına göre çok gerilerde olduğunu belirten Urgancılar, "Türkiye, otomotiv tedarik sanayi ürünlerinin kilogram satış fiyatları sıralamasında 4,91 dolar ile en alt sırada. İlk sırada ise 10,4 dolar ile Romanya var. Toplamda 5 milyar dolar civarlarında bir pazar var. Türkiye, 2006 yılından beri özellikle uluslararası otomotiv tedarik sanayicileri tarafından bölgenin yenileme pazarı (after market) üssü olarak kullanılıyor. Ülkemizdeki birçok uluslararası tedarik sanayii firması, Türkiye'nin, Ortadoğu'nun, Afrika'nın hatta Rusya ve Kuzey Avrupa'nın yenileme pazarı faaliyetlerini yönetiyorlar. Bu pazarlar potansiyeli yüksek olan pazarlar. Bunun üzerine sadece parça bazında, yine üreticiden dağıtıcıya, Avrupa'yı da dahil ettiğimizde potansiyel 70 milyar doları buluyor. Ama ne yazık ki Türk Otomotiv Sanayi burada alması gereken payı alamıyor. Ülkemizdeki bağımsız yenileme pazarında otomotivin en temel parçalarından debriyaj, amortisör ve bujide bile yerli üretim, yedek parça ihtiyacını karşılamaktan çok uzakta. Hatta turbo, airbag gibi parçalarda hemen hemen hiç yok" açıklamasında bulundu.

IHS/POLK Otomotiv Aftermarket Satış Müdürü Marcus Zahren'in 'Sektöre ilişkin Genel Global Değerlendirme' başlığıyla yaptığı konuşmayı, 'Türkiye Otomotiv Aftermarket Değerlendirmesi', 'Avrupa Otomotiv Aftermarket Değerlendirmesi', 'Çin ve G5 Ülkeleri Otomotiv Aftermarket Değerlendirmesi' konularında, alanında uzman isimlerin konuşmaları izledi. FORD OTOSAN İnönü Fabrikası Müdürü Sabri Çimen'in "OEM Aftermarket Stratejisi ve Ticari Araç Trendleri" hakkında gerçekleştirdiği sunum ve 3M Türkiye Endüstriyel Ürünler Grubu Ülke Direktörü Zafer Kaşıkara'nın gerçekleştirdiği "Otomotiv Aftermarkette 3M Biliminin Yeri" sunumu katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Sektörün öncü kurumlarından 300'ü aşkın kişinin katıldığı ve bu yıl 7'ncisi gerçekleşen After Market Konferansı'nda ayrıca "Satış Sonrasında Yeni İş Modelleri Trendler ve İnovasyon" ile "Aftermarket Çözüm Ortakları; Aftermarket Lojistiginde Zorluklar ve Kazanan Modeller" konulu panele de yer verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye 3m Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title