Haberler

Tayvan Boğazı'nda Çin'e ait askeri hareketlilik artıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim gitgide tırmanıyor. Dün akşamdan bu sabaha kadar Tayvan Boğazı'nda Çin'e ait 41 askeri hava aracı ve 9 geminin tespit edildiğini duyuran savunma bakanlığı kaynakları ordunun durumu izlediğini ve gereken yanıtın verileceğini açıkladı.

Tayvan Savunma Bakanlığının sosyal medya platformu X'teki hesabından yapılan açıklamada, dün akşamdan bu sabah saatlerine kadar 41 askeri hava aracının Ada çevresinde görüldüğü, bunlardan 28'inin Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan "orta çizgi"nin ötesine geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi" ilan ettiği sahanın kuzey, orta ve güneybatı bölümlerinde uçtuğu belirtildi.

"TAYVAN ORDUSU GEREKEN YANITI VERECEK"

Açıklamada, Ada çevresinde ayrıca Çin donanmasına ait 9 savaş gemisinin tespit edildiği bilgisi de paylaşılırken, Tayvan ordusunun durumu izlediği ve gereken yanıtı verdiği kaydedildi. Uçuşlar ve gemi devriyelerinin, Kanada donanmasına ait bir savaş gemisinin dün Tayvan Boğazı'ndan geçişinin ardından gelmesi dikkati çekti.

Tayvan çevresinde Çin'e ait askeri hareketlilik artıyor

KANADA FIRKATEYNİ TAYVAN BOĞAZI'NDAN GEÇMİŞTİ

Kanada donanmasına ait "Halifax" sınıfı Ottowa fırkateyni, dün Tayvan Boğazı'ndan geçmişti. Geçiş, Kanada savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan bu yılki ilk, 2022'den bu yana 6'ncı geçişi olmuştu. Pekin yönetimi geçişe tepki göstererek, "Tayvan Boğazı'nda bilerek sorun yaratmaya, barışın ve istikrarın altını oymaya yönelik bir eylem" olarak nitelemişti.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürüyor. Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Tayvan Boğazı'nı da kara suları olarak gören Çin, başka ülkelerin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. Yabancı donanmaların bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri, ülkeler arasında gerginliğe sebep oluyor.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası İlişkiler Denizcilik Politika Güvenlik Savunma Güncel Kanada Tayvan Dünya Denizcilik Çin Savunma Güvenlik Uluslararası İlişkiler Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (6)

Ali Tokgönül:

Dünya liderimiz bu işi çözer Hety , höyt eeey (!). Tabi makarnacılarda kendilerine paye çıkarıp gururlanırlar . Vallahi acıyorum zavallılara . Ama olan da hepimize oluyor . El iyisi el . Milletine dönüp bir baksa , gözleri yaşaracak ta . Kibir elvermiyor .

Yanıtla6137
Tuğrul Kademe:

Düsmanlıgın öyle noktaya gelmişki iyice paranoyaklasmıssın bu haberle CB ne alakası var kibir görmek istiyorsan ana muhalefetin esbaskanına bak gerçi ben biliyorum bu hastalıgının sebebini bunlar hep ithal samandan oluyor içine ne katıyorlarsa

00
Metin Yalcin:

Ukrayna olma yolunda bir ülke daha Taiwan ..

Yanıtla030
Emrah Güneş:

ne zamn bu zamlara müdahale edilecek nezamn

Yanıtla521
Demir Acer:

Tayvan çin toprağıdır nokta

Yanıtla715
Mülayim:

durduğunuz hata hemmen savaş başlatın....:D

Yanıtla42
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title