Haberler

TBB Başkanı Aydın: Etrafımızdaki Sıcak Savaşlar, Ticaretimizi Sınırlıyor

Abone Ol

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ABD'deki ekonomik iyileşmeye bağlı olarak dolar faizinin yükselme sinyalleri verdiğini belirterek, Türkiye'nin etrafındaki sıcak savaşların ülke ticaretini sınırladığını söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ABD'deki ekonomik iyileşmeye bağlı olarak dolar faizinin yükselme sinyalleri verdiğini belirterek, Türkiye'nin etrafındaki sıcak savaşların ülke ticaretini sınırladığını söyledi. Bölgedeki politik risklerden kaynaklı tansiyonun da yüksek olduğuna dikkat çeken Aydın, "Bu gelişmeler bölge ülkeleriyle olan ticaretimizi sınırlandırmaktadır; taşıma maliyetimiz artmakta, müteahhitlik hizmetlerimiz aksamakta, ihracat artışımız yavaşlamaktadır" dedi.

Türkiye Bankalar Birliği ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nın düzenlediği 'Bankacılık ve finans sektörü' konulu değerlendirme toplantısı bugün Elazığ'daki Akgün Otel'de yapıldı. Toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, yönetim kurul üyeleri, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ ve çok sayıdaki Elazığlı işadamı katıldı.

"POLİTİK RİSKLERDEN KAYNAKLI TANSİYON OLDUKÇA YÜKSEK"

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye'nin etrafındaki sıcak savaşlardan dolayı yaşanan olumsuzluklar hakkında detaylı bilgiler verdi. Uluslararası alanda ekonomik sorunların hala devam ettiğini ancak buna rağmen özellikle AB ülkelerinde toparlanmanın beklenenden yavaş olduğunu hatırlatan Aydın, "Buna karşılık ABD ekonomisindeki iyileşmeye bağlı olarak dolar faizi yükselme işaretleri vermektedir. Öte yandan, bölgemizde politik risklerden kaynaklanan tansiyon oldukça yüksektir, etrafımızda sıcak savaşlar yaşanmaktadır. Bu gelişmeler bölge ülkeleri ile olan ticaretimizi sınırlandırmaktadır; lojistik açıdan sorunlara neden olmakta, taşıma maliyetimiz artmaktadır, uluslararası müteahhitlik hizmetlerimiz aksamaktadır, ihracat artışımız yavaşlamaktadır, Türkiye'ye öngörülmedik ek ve yüksek düzeyde harcamalar getirmektedir, iç piyasada faiz üzerinde yukarı yönde baskı oluşturmaktadır, bölge riskleri nedeniyle Türkiye riski olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca, bu yıl kuraklık nedeniyle tarım üretiminde düşüş ve gıda fiyatlarındaki yükselmenin de ekonomik performans üzerinde olumsuz etkisi olmuştur" dedi.

"HER ŞEYE RAĞMEN TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdürmeye devam ettiğini anlatan Aydın, "Milli gelir büyümesinin yüzde 3 ila 4 arasında olmasını bekliyoruz. Uzun dönem büyüme hızımızın altında olsa da, bu oranı, yukarıdaki nedenleri dikkate aldığımızda olumlu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

"KAMU İÇ BORÇ STOKU YÜZDE 70'TEN YÜZDE 20'YE GERİLEDİ"

İç ve dış olumsuzluklara rağmen, banka kredilerinin büyük bölümünün üretim, yatırım ve ihracat için özel sektöre kullandırıldığına dikkat çeken Aydın, "Büyümenin lokomotifinin özel sektör olması ve kaynakların daha verimli kullanılması açısından bu olumlu bir gelişmedir. Yakın geçmişte bilançonun yüzde 70'ini oluşturan kamunun iç borç stokunun bugün itibariyle bilançoya oranı yüzde 20'ye gerilemiştir. Kredilerin aktif toplamı içindeki payı yüzde 62, milli gelire oranı ise yüzde 71'dir" dedi.

"EYLÜL AYINDA, 1.2 TRİLYON LİRA KREDİ VERİLDİ"

Eylül ayı içerisinde 1.2 trilyon lira nakdi kredi kullandırıldığını anlatan Aydın, "Eylül 2014 itibariyle, nakdi kredilerin toplamı 1.2 trilyon TL'ye ulaşmıştır. Büyük işletmelerimize kullandırılan nakit krediler 533 milyar TL. iken KOBİ'lere kullandırılan krediler 317 milyar TL. olmuştur. Nakit kredi kullandırılan KOBİ sayısı 2.7 milyondur. Bunların 2 milyonu mikro işletme, 500 bini küçük, 170 bini ise orta boy işletmedir. Ortalama KOBİ kredisi mikro işletmelerde 41 bin TL, küçük işletmelerde 201 bin, orta büyüklükteki işletmelerde ise 760 bin TL düzeyindedir. Sektörler itibariyle toplam krediler içinde imalat sanayinin payı yüzde 20, ticaret sektörünün payı yüzde 13, inşaatın payı yüzde 7, ulaştırma yüzde 5, tarım yüzde 3 oranında paya sahiptir" diye konuştu.

"SÖZ VE İŞE GÜVENEREK KREDİ TALEP EDİLİYOR"

Bölgedeki yatırımcıların söz ve yapılan işe güvenilerek kredi verilmesinin talep edildiğini dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Karşılaştığımız taleplerin başında, teminat almadan, borçlunun sözüne ve işine güvenerek kredi verilmesi talep edilmektedir. Öncelikle belirtmek isterim ki ticarette esas olan yapılan işin ve kredi kullananın sözünün teminat olmasıdır. Kredi alan firma üretim ve satışları ile edimlerini yerine getiriyorsa teminat istenmez. Ancak yapılan iş riski karşılamıyorsa müşteriye de git diyecek halimiz yok. Teminat karşılığında kredi veriyoruz. Banka tarafından kullandırılacak kredi türüne, müşterinin kredibilitesi ve moralitesine, taraflarca mutabık kalınan şartlara göre kredi teminatlarına dair hükümlerin serbestçe düzenlenmesi imkan dahilindedir ve bu şekilde uygulamalar da yapılmaktadır.

Diğer taraftan, bankaların tabi oldukları mevzuat gereğince, kredilere ilişkin karşılıklar ve kredi düzenine ilişkin özel hükümler tahtında, kredilerin teminat yapısının mevzuat ile belirlenmiş sınırlar dahilinde tanzim edilmesi de zorunludur. Buna ilaveten, tahsil edilemeyen batık krediler nedeniyle yöneticilerin şahsi yasal sorumluluklarının ve tabi oldukları yaptırımların da gözden uzak tutulmaması gerekir." - Elazığ

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Bankalar Birliği Hüseyin Aydın Elazığ Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title