TBMM Başkanı Çiçek Azerbaycan'da
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Karadeniz havzasında refah ve istikrarın, ekonomik işbirliklerinin ilerletilmesi ile sağlanabileceğini söyledi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Karadeniz havzasında refah ve istikrarın, ekonomik işbirliklerinin ilerletilmesi ile sağlanabileceğini söyledi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nin (KEİPA) 40. Genel Kurulu'na katılmak için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Çiçek, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), KEİPA, Azerbaycan Türk Sanayici ve İşadamları Beynelhalk Cemiyeti (TÜSİAB) ve Azerbaycan Sahibkarlar Konfederasyonu'nun (ASK) birlikte organize ettiği forumda bir konuşma yaptı.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) örgütü üyesi ülkelerin Soğuk Savaş döneminde birçok sıkıntılar, olumsuzluklar yaşadığını, fakat birbirinden habersiz, korkular içerisinde kalan ülkelerin bugün ortak amaçlar için bir araya geldiğini belirten Çiçek, Karadeniz havzasının iki kıtanın birleşme noktasındaki stratejik konumu, 20 milyon metrekarelik alanı ve 330 milyonluk nüfusu ile geniş ekonomik imkanlar sunduğunu söyledi.
Çiçek, stratejik konumu, geniş ekonomik potansiyeli ve doğal kaynakları sebebi ile uluslararası toplumun ve uluslararası güçlerin de bölgeye yönelik ilgisinin giderek artmakta olduğunu kaydetti.
Uluslararası toplumun bölgeye ilgisinden etkin bir şekilde yararlanılması ve işbirliği olanakları üzerinde yoğunlaşılması gerektiğine dikkati çeken TBMM Başkanı, "Zira bu husus, bölgemizin sahip olduğu potansiyeli tam anlamı ile ortaya çıkarılabilmesi açısından zaruridir. Karadenizde refah ve istikrarın sağlanmasında, ekonomik işbirliğinin önemli katkısı olacağını düşünüyor ve böyle bir işbirliği için en uygun platformun KEİ olduğuna inanıyoruz. Üye ülkelerin potansiyellerinden, coğrafi yakınlıklarından, ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı özelliklerinden yararlanarak Karadeniz havzasını barış, refah ve istikrar bölgesine dönüştürmeyi amaçlayan KEİ'yi destekliyoruz. Türkiye, 1 Temmuz 2012'den itibaren üstlenmiş olduğu dönem başkanlığı sürecinde, bu anlayışın gerektirdiği sorumluluğun bilinci ile bölgeye ilişkin politikasını belirlemiş, ve dönem başkanlığı önceliklerini bu yönde şekillendirmiştir" diye konuştu.
KEİ'nin, bölgenin en kapsayıcı ve tam teşekküllü tek ekonomik kuruluşu konumunda olduğunu ve uluslararası toplum tarafından da bölgede işbirliğinin temel platformu olarak görüldüğünü belirten Cemil Çiçek, örgütün ekonomik işbirliğinden başka faaliyet alanını çevre koruma, bilim ve teknoloji, kurumsal yenilenme, iyi yönetim ve yumuşak güvenlik önlemleri gibi sahalarla genişlettiğini kaydetti.
Çiçek, işbirliği alanlarında somut sonuçlar alınmaya başlandığını söyleyerek, "İşbirliğinin geliştirilmesine yönelik çabaların başarılı olabilmesi için hepimize sorumluluk düşüyor. Daha aktif çaba harcamalıyız" dedi.
Toplantıda konuşma yapan TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, KEİ'de, ekonomik ilişkilerdeki eksikliği geliştirmeye talip olduklarını belirterek, 2010'da Trabzon'da, 2011'de Arnavutluk'ta yaptıkları toplantılarla ilişkilere önemli ölçüde katkıda bulunduklarını belirtti. TUSKON olarak, KEİ üyesi ülkeler arasındaki ticaret hacmini yeterli bulmadıklarını belirten Meral, bu hacmin 100 milyar dolara çıkarılması için çalışacaklarını kaydetti.
Forumun organizatörlerinden TUSİAB Başkanı Murat Bakır ise, Azerbaycan'ın 8 milyar varil petrol rezervi olduğunu, Türk iş adamlarının petrol alanında 3,5 milyar dolar yatırımları bulunduğunu kaydetti.
Yerli ve yabancı 400'den fazla iş adamının katıldığı forumda, TUSİAB Başkanı Murat Bakır, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral'e plaket takdim etti.
Muhabir : Ruslan Rehimov
Yayıncı: Ogün Duru - BAKÜ