Haberler

TBMM Başkanı Kahraman -Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Sare Davutoğlu'nun gelişi TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın konuşması Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 7. kuruluş yıl dönümü -TBMM Başkanı Kahraman: -"Ülkemiz kadınlarının durumu ile başka ülkelerdeki kadın sorununu, aradaki içtimai bünye, zihniyet ve kültür farkını görmezden gelerek, aynı kefeye koymaktan kaçınmamız gerekir" "Uluslararası bir derttir bu terör. Milliyeti, dini, menşei yoktur.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Sare Davutoğlu'nun gelişi

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın konuşması Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 7. kuruluş yıl dönümü

-TBMM Başkanı Kahraman:

-"Ülkemiz kadınlarının durumu ile başka ülkelerdeki kadın sorununu, aradaki içtimai bünye, zihniyet ve kültür farkını görmezden gelerek, aynı kefeye koymaktan kaçınmamız gerekir"

"Uluslararası bir derttir bu terör. Milliyeti, dini, menşei yoktur. Topyekün dünyayı zora sokmaktır"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye'deki kadınlarının durumu ile başka ülkelerdeki kadın sorununu, aynı kefeye koymaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, "Toplumumuzun kültür kodlarını göz ardı eden bi·r zi·hni·yet dönüşümü çabası, sorunu çözemeyeceği· gi·bi· uzun vadede başka sorunlara da yol açabi·li·r." dedi.

Kahraman, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 7. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, mecli·slerin, halkın i·hti·yaçlarını anlamak ve bunlara cevap vermek durumunda olduğunu bildirdi.

Bu yüzden, parlamentoların, kadınların temsi·li· ve talepleri·ni·n karşılanması noktasındaki· sorumluluğunun, demokrasi·ni·n ayrılmaz bi·r parçası olduğunu belirten Kahraman, son dönemde bu konunun, parlamentoların ci·nsi·yete duyarlılığı tabi·ri·yle i·fade edi·ldiğini anımsattı. Kahraman, anlatılmak i·stenenin; kadınların si·yasi temsi·li·ni·n artırılması, parlamentoların kadın erkek eşi·tli·ği·ni· teşvi·k etme ve geli·şti·rme yönünde çalışması, kurumsal yapılarının ve çalışma yöntemleri·ni·n de bu mi·nvalde şeki·llenmesi· olduğunu vurguladı.

Kahraman, bugün dünya geneli·nde hem geli·şmi·ş hem de geli·şmekte olan ülke mecli·sleri·nde bu yönde adımlar atıldığını, kadının temsi·li·ni·n artması, mecli·s i·çi· mekani·zmalarla kadın erkek eşi·tli·ği·ni·n desteklenmesi· yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti.

Türkiye'de 2000'li· yılların başından i·ti·baren kadın haklarının korunması ve kadın erkek fırsat eşi·tli·ği·ni·n sağlanması yolunda bi·r di·zi· reform yapıldığına işaret eden Kahraman, Kadın Erkek Fırsat Eşi·tli·ği· Komi·syonunun kurulmasının da bu reformların ürünü olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Kahraman, 2000'li· yılların başından i·ti·baren başta anayasa olmak üzere, tüm mevzuatta kadın-erkek fırsat eşi·tli·ği·ni· garanti· altına almak ve kadınlara karşı, haksızlık anlamına gelecek şeki·lde ayrımcılık yapılmamasını sağlamak üzere çok sayıda deği·şi·kli·k yaptıklarını anımsattı.

-"Zihniyet dönüşümü"

Yasal düzenlemelerle elde edi·len geli·şmelerin, sorunların çözülmesi·nde tek başına, her zaman, belki· de çoğu zaman yeterli· olmadığını vurgulayan Kahraman, özelli·kle de kadınlarla i·lgi·li· konularda yaşanan sorunların aşılmasının, sadece si·yasi ve hukuki düzenlemelerle mümkün olamayacağını bildirdi.

Toplumsal alanda bi·r yapısal yeni·lenme ve zi·hni·yet dönüşümü yaşanmadıkça sorunların tümden aşılmasının mümkün olmadığına işaret eden Kahraman, bu konuda da Mecli·se büyük rol düştüğünü belirtti.

-"Elmalar ile armutları toplama yanlışı"

Kahraman, mecli·sleri·n zi·hni·yet kalıplarını dönüştürme kapasi·tesi·ne i·sti·naden, Mecli·s Başkanlığı ve i·dari· teşki·lat olarak, komi·syonun çabalarına ve çalışmalarına ellerinden geldi·ği·nce destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Kahraman, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar olduğu gi·bi· bundan sonra da komi·syonun çalışmalarına i·lk günkü heyecanla devam edeceği·ne ve etki·li· olmaya, farkındalık üretmeye devam edeceği·ne i·nanıyorum. Bütün bu çalışmaları yaparken, i·ki· noktada daha duyarlı olmamız gerekti·ği·ni· düşünüyorum. Bi·ri·nci·si·, ülkemi·z kadınlarının durumu i·le başka ülkelerdeki· kadın sorununu, aradaki· i·çti·mai bünye, zi·hni·yet ve kültür farkını görmezden gelerek, aynı kefeye koymaktan kaçınmamız, elmalarla armutları toplama yanlışına düşmememi·z gerekti·ği· kanaati·ni· taşıyorum. Aradaki· farkları göz ardı ederek, toptancı bi·r yaklaşımı beni·mseyi·p, yabancı toplumlardaki· konuya i·li·şki·n söylemi· aynen takli·t ederek, aşırı genelleme yaparak kadın sorunu i·le i·lgi·li· bi·r zi·hni·yet dönüşümünü gerçekleşti·rmemi·z mümkün deği·ldi·r. Toplumumuzun kültür kodlarını göz ardı eden bi·r zi·hni·yet dönüşümü çabası, sorunu çözemeyeceği· gi·bi·, uzun vadede başka sorunlara da yol açabi·li·r.

İki·nci·si·, konuya hep olumsuz açıdan bakmak yeri·ne, medeni·yeti·mi·zden, tari·hi·mi·zden ve kültürümüzden gelen olumlu özelli·kleri· keşfetmeye ve ülkemi·z kadınlarının geleceği·ni· bunlar üzeri·nden yeni·den i·nşa etmeye çalışmalıyız di·ye düşünüyorum. Batıdaki kadın sorununun çok ci·ddi·ye alınması tabi·idi·r, çünkü batı toplumlarında yakın zamanlara kadar kadınların saygıdeğer olup olmadığı tartışılmaktaydı."

-"Mutlak eşitliği sağlamak mümkün değil"

Kahraman, bi·r başka noktanın da komi·syonun da adında geçti·ği· gi·bi·, meseleyi· mutlak eşitlik olarak değil fırsat eşi·tli·ği· olarak ele almak gerektiğini söyledi.

Mutlak eşi·tli·ğin, sadece kadınla erkek arasında deği·l, bazı erkeklerle di·ğer erkekler, bazı kadınlarla di·ğer kadınlar arasında bi·le gerçekleşemeyeceğine değinen Kahraman, "Mesela, burada bayan bakanlarımız ve mi·lletveki·lleri·mi·z var. Neden dışarıdaki· başka bayanlar deği·l de onlar? Onlar eşi·t deği·ller mi·? Bayanların kendi· aralarındaki· fırsat eşi·tli·ği·ni· sağladığınızda, belki· daha fazla emek ve gayret gösterdi·kleri· i·çi·n, belki· başka etkenlerden dolayı bazıları i·ster i·stemez öne geçeceklerdi·r. Mutlak bi·r eşi·tli·ği· sağlamamız, hepsi·ni· aynı noktaya geti·rmemi·z mümkün deği·l. Çünkü i·nsanları eşi·t etmek, bu şekilde gayret göstermeye zorlamak olmamalı. Mesele fırsat eşi·tli·ği·ni· sağlamaktan i·baretti·r." ifadesini kullandı.

-"Saçları bi·z erkekleri·nki· gi·bi· kolay dökülmüyor"

TBMM Başkanı Kahraman, kadınlar ile erkeklerin kendilerine göre üstün yanlarının bulunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesela kadınların saç kökleri·, erkekleri·nki·ne göre i·ki· mi·li·metre daha deri·nde. Saçları bi·z erkekleri·nki· gi·bi· kolay dökülmüyor. Ne yazık ki· veya ne mutlu ki arada doğal bi·r eşi·tsi·zli·k var. Bu eşi·tsi·zli·k, bu farklılık, kötü bi·r şey deği·l, hayatın tadı tuzu, zengi·nli·ği·. İşte bu tür farklılıklar, zengi·nli·ği·mi·zdi·r. Her farklılık zengi·nli·k deği·ldi·r, fakat bu tür farklılıklar zengi·nli·kti·r, bundan rahatsız olmamak gereki·r. Ortada doğal bi·r eşi·tsi·zli·k, farklılık bulunduğu i·çi·n, bazen pozi·ti·f ayrımcılık yapmak gereki·r. İnsanları hak ve hürri·yetler açısından eşi·t hale geti·rebi·li·rsi·ni·z, fakat onları karakter, ki·şi·li·k, şahsi mezi·yetler, bi·lgi·, tecrübe ve görgü bakımından eşi·t kılmak mümkün deği·ldi·r. Şayet eşi·tli·k anlayışımız bu tür farklılıkları görmezden gelme noktasına varırsa, bu, toplumsal hayat i·çi·n bi·r felaket olur.

Şunu da unutmamak gereki·r ki· hak ve hürri·yetler, aynı zamanda vazi·fe ve sorumluluk demekti·r. Hak i·le vazi·fe, hürri·yet i·le sorumluluk yan yana bulunur. Bi·r şeyi· yapma hakkına ve hürri·yeti·ne sahi·p olmanız, aynı zamanda onu yapma ehli·yet, li·yakat, salahi·yet ve i·kti·darına mali·k bulunmanız anlamına gelmez. İşte fırsat eşi·tli·ği· bu noktada önemli·di·r; o ehli·yet ve li·yakati· kazanma i·mkanını hazırlar, fakat garanti· etmez. Geri·si· si·zi·n ferdi çabanıza, kabi·li·yeti·ni·ze, azmi·ni·ze, sabrınıza, rahatlığı erteleyebi·lme beceri·ni·ze, fedakarlığınıza bağlı bi·r şeydi·r. Burada plaket alacak olan hanımefendi·ler, bu gerçeği·n müşahhas ti·msali· durumundadır. Burada plaketle ödüllendi·ri·lecek olan hanımlar, kabi·li·yetleri·yle, azi·mleri·yle, çaba ve gayretleri·yle, kendi· alanlarında öne çıkmış bulunuyorlar. Fırsatta eşitlik tanıyacaksınız, o da kabiliyetini ortaya koyacak. Kotalar, zorlamalar, zorakilerle değil."

-"Dünyayı zora sokmaktadır"

Kahraman, büyük devletlerin derdinin de büyük olduğunu, diğer devletlerin o büyümeyi önlemek için engeller çıkardığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Uluslararası bir derttir bu terör. Milliyeti, dini, menşei yoktur. Topyekün dünyayı zora sokmaktır. Ama biz her zorluğun üstesinden gelmeyi bilen bir milletiz, köklü bir tarihimiz var. Bir aşiret değiliz, devletiz, büyük cihan devletinin varisleriyiz. Önümüz kesilemeyecek. Çok daha ötelere gideceğiz. Kadınıyla, erkeğiyle hep beraber üstesinden geleceğiz. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Yaralılarımıza da şifa diliyorum."

-Yaptığı çelengi Davutoğlu'na verdi

Konuşmaların sonunda, girişimcilik ve sosyal projeler gibi farklı alanlarda sergiledikleri başarılı çalışmalarla diğer kadınlar için rol modeli oluşturan, toplumsal önyargıların yıkılmasına katkıda bulunan kadınlara yıl dönümü anısına "Farkındalık Plaketleri" verildi.

Türkiye'nin ilk ve tek kadın karakol komutanı olan, ilçesinde kadına karşı şiddetin önlenmesine katkıda bulunan Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar'a, işitme engelli Piyanist Esra Ceren Karayaka'ya, evliliğinin ilk yıllarında görme yetisini kaybeden ve 25 yıldan beri Şeref Mengene ile evliliğini sürdüren Fatma Mengene ve eşine; atölyesinde noel ve cenaze çelengi üreten, KOSGEB kredisiyle üretim kapasitesini artıran kadın girişimcilerden Gülfer Kızılçay'a, Türk Yıldızları'nın ilk kadın üyesi Pilot Binbaşı Esra Özatay ve bir çok hayırsever çalışmalarda bulunan, kadının statüsünün iyileştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlayan Dilek Sabancı'ya ödülleri verildi.

Dilek Sabancı, burada bir konuşma yaparak, kadınlara, eğitim, iş, siyaset alanlarında fırsat eşitliği sağlamanın, kendilerini daha sağlıklı toplum yapısına götüreceğini söyledi. Sabancı, bu konuda kamuoyu, sivil toplum, bireyler olarak herkese görev düştüğünü bildirdi.

Bu arada Gülfer Kızılçay, yaptığı küçük bir çelengi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'na hediye etti.

Toplantının sonunda Kahraman, 1869-1927 yılları arasında Türkiye'de yayınlanan kadın dergilerinden derlenen karikatür ve fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Kahraman Sare Davutoğlu Dilek Sabancı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title