TBMM'de Gergin Gece
Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA,( DHA)- TBMM Genel Kurulu'nda 17 Şubat günü başlanan, 5 bölüm 132 maddeden oluşan İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde dün 39'uncu maddeden başlayan ve bugün sabaha kadar süren çalışmalarda 6 madde daha kabul edildi.
Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA,( DHA)- TBMM Genel Kurulu'nda 17 Şubat günü başlanan, 5 bölüm 132 maddeden oluşan İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde dün 39'uncu maddeden başlayan ve bugün sabaha kadar süren çalışmalarda 6 madde daha kabul edildi. Genel Kurul'da sabaha karşı MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın "Cumhurbaşkanınız, Başbakanınız, MİT Başkanınız, İçişleri Bakanız alayınız teröristin yorganının altındasınız be!" sözleri gerginliğe yol açtı. AK Parti ile MHP'li milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürürken sözleri nedeniyle Türkkan'a geçici olarak 2 birleşim Meclis'ten çıkartılma cezası verildi.
Kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmeleri 17 Şubat günü başlandı. Pakete karşı olan muhalefet, iç tüzükten kaynaklanan haklarını kullanarak, paketin geçmemesi için TBMM Genel Kurulundaki mücadelesini sürdürdü. Muhalefet milletvekilleri, maddelere önergeler vererek ve sataşmalardan söz alarak çalışmaları uzatmaya çalıştı.
Dün saat 14.00'da 39'uncu maddeden itibaren kaldığı yerden devam eden İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde iktidar milletvekilleri, mümkün oldukça sataşmalara neden olmamak için söz almamaya gayret gösterdiği görüldü. Muhalefet, her önerge ve madde oylamasında ise kara yeter sayası ve yoklama istedi.
KALEM KUTU İÇİNDE ŞEKER İKRAMI
Görüşmelerde AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, AK Parti milletvekilleri ve komisyon sırasındaki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile komisyon üyelerine kızına ait kalem kutusu içinde kahveli şeker ikram etti. Yanında sürekli şeker taşıdığını belirten Bakır, "Çalışmalardan dolayı zaman zaman bunalıyoruz, ben de arkadaşlara şeker ikram ediyorum" dedi.
YEMİŞÇİ KAVASLARI GÜLDÜRDÜ
Görüşmeler sırasında objektiflere ilginç anlarda takıldı. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, bakanlar sırasında oturan İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bir süre sohbet etti. Ardından yerine geçen Yemişçi, kavaslarla ayaküstü sohbet etti. Sohbet sırasında Yemişçi ve kavasların uzun süre gülmesi dikkat çekti.
BAZI MİLLETVEKİLLERİ UYUKLADI
Genel Kurul çalışmalarında yorgun düşen bazı milletvekillerin ise oturdukları yerden kısa süreli şekerleme yaptığı görüldü.
Tasarı görüşmelerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti milletvekillerini eleştirdi. Gök, şöyle konuştu:
"Bugün Cumhurbaşkanı'nın yaptığı bir konuşma, bu Millet Meclisi'nin vesayet altında kaldığını gösteren çok tipik bir örnek olarak karşımızda duruyor. Cumhurbaşkanı geçen gün Malatya'da aynen şunu söyledi: 'Bu yasa Parlamento'da her türlü engellemeye karşın geçecektir.' AKP sıralarından bir tek ses çıkmadı. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözüne karşılık biz bunu elimizin tersiyle ittik bir tek şey söylemediniz. Şimdi, bugün, Cumhurbaşkanı kalkmış diyor ki: 'Bu yasanın eksiği var fazlası yoktur.' Parlamentoda görüşülen yasa hakkında kim karar verecektir? Biz vereceğiz, sizler vereceksiniz. Cumhurbaşkanı kalkmış, 'Bu yasanın eksiği var fazlası yoktur' diyor. Kimin haddine düşmüş bu söz. Vesayet altında kalmayı kabul ediyor musunuz? Hepiniz vesayet altında kalmayı kabul ediyorsanız, bu sözler sizlere müstahaktır. Ama ben diliyorum ki sizler de bu sözü elinizin tersiyle itmelisiniz. Buradan kalkıp bu sözü reddetmelisiniz. Hepinize sataşıyorum. Hepiniz Cumhurbaşkanı'nın vesayeti altındasınız. Vesayeti altında kalarak bir yasayı çıkarmaya çalışıyorsunuz. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözünü çiğniyorsunuz. Bu Meclise yakışmıyorsunuz. Cumhurbaşkanının görevleri belli. Cumhurbaşkanı burada yemin etti. Anayasa'ya, hukukun üstünlüğüne bağlı kalacağına yemin etti. Anayasa'yı çiğneyen bir Cumhurbaşkanı var. Hukukun üstünlüğünü çiğneyen bir Cumhurbaşkanı var ama bu Cumhurbaşkanının bu sözleri karşısında sesini çıkartmayan, vesayet altında kalan bir AKP Grubu var. Yazıklar olsun size. Gelin, bu sözleri reddedin. Gelin, yüreğiniz yetiyorsa Cumhurbaşkanının bu sözlerine karşı çıkın. Ne oldu size? Niye susuyorsunuz? Nasıl milletvekiliniz? Bu sözleri reddetmelisiniz. Sizler darbe hukukunu savunuyorsunuz, vesayeti savunuyorsunuz ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yakışmıyorsunuz. Bakın, ağır sözler söylüyorum, hiçbiriniz cevap veremiyorsunuz."
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise Gök'e oturduğu yerden "Hesaba almıyorlar sizi" yanıtını verdi. Gök, "Hepinizin tek tek bana cevap verme hakkı var. Gelin, bu kürsüde konuşun, kendinizi savunun. Ama kendinizi savunacak hiçbir haliniz yok" dedi.
KALE ALMIYORUZ
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise, "Bu Meclise yakışıp yakışmadığını bu millet takdir ediyor. Bu millet herkese de gerektiği kadar puanını da veriyor, takdirini de yapıyor. Dolayısıyla, şu andaki hal ve hareketleriyle bu Meclise kim yakışıyor, kim yakışmıyor bellidir. Cumhurbaşkanı'mızla ilgili, onun hukukunu korumak tabii ki öncelikle Meclis Başkanlık Divanının görevidir. Milletin görevidir, milletin hukukunu da koruyan bir Cumhurbaşkanı vardır. Bir başka husus: Biz bu sözlerin hiçbirini kale almıyoruz" diye devam etti.
EFKAN ALA'YA TEPKİ
İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Anayasa ile ilgili sözlerini eleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "CHP, her şeyden önce, dün, evvelsi gün İçişleri Bakanı gibi 'Bu Anayasa ihtilal anayasası, ben bu Anayasa'yı tanımam' diyecek bir hadsizlikte bulunmaz. Orta yerde bir Anayasa varsa CHP ona her zaman uymuştur, herkesin de uymasını beklemiştir. Bakan Bey 'Anayasa'yı tanımayacağım' dedi. Bakan Bey, aslında tek kişilik darbe yapmaya kalktı burada, Bakan Bey'in yaptığı tam darbeciliktir. 'Anayasa'yı tanımam' ne demek? Bakan Bey'de biraz samimiyet olsa, biraz dürüstlük olsa, üzerinde gelip yemin ettiği Anayasa'ya, sonra kürsüye çıkıp Bakanlıktan aldığı güçle 'Ben bu Anayasa'yı tanımam' diyemez" dedi. Bu sırada bakanlar sırasında oturan Ala'nın gülümsediği görüldü.
GUINNESS REKORLAR KİTABI'NA RAHATLIKLA GİREBİLİRSİNİZ
Genel Kurul'un çalışma saatlerini eleştiren HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, demokrasi ve parlamentonun iktidar ve muhalefet demek olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Fakat, bu ustalık döneminizde muhalefeti yok saydınız ve bu ustalık döneminizde Meclis çoğunluğunuzla, çoğunluk olduğunuz zaman da size verilen talimatla Meclisi kanun fabrikasına çevirmeye başladınız. Sağlıksız, sıhhatsiz, ne hukuka uygun, ne evrensel ilkelere uygun, ne Tüzük'e uygun, ne Anayasa'ya uygun, ne insanlığa uygun, ne vicdana uygun, ne insafa uygun. Böyle olunca, yetmedi tabii, hicap duyuyorum bunu söylemekten ama söyleyeceğim. 45 günlük bir çalışma gündemi belirlediniz, bitimine kadar hepsi, 24 saat. Meclis'te milletvekillerini taşeronlaştırmanın ötesinde taşeron gibi çalıştırıyorsunuz. Taşeronlaştırdınız. Taşeronların bile belli bir çalışma saatleri var. Meclisi taşeronlaştırdınız, kendinizi, sadece muhalefeti değil. Bakın, 45 gün, 24 saat çalışan bir Meclis dünyada yok. Guinness Rekorlar Kitabı'na rahatlıkla girebilirsiniz, hemen başvurunuzu yapınız. Angaryada sınır tanımadınız, tanımıyorsunuz. Kendinizi de perişan ettiniz. 21 Şubatta bir Meclis darbesiyle biraz yol aldığınızı zannediyorsunuz ama inanın, 132'nci maddeye geldiğinizde sizin pilinizin bittiğini, sigortanızın attığını sizler de göreceksiniz."
SAAT 04.00'TE GERGİNLİK
Tasarısının 43'üncü madde görüşmelerinde saat 04.00'da söz alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, hükümeti eleştirerek, şöyle konuştu:
"Yaklaşık 24 gündür bu yasayı konuşuyoruz. 20 gündür bu yasa konuşulurken Meclisi şuna benzetiyorum: Zulu kabileleri var Amerika'da. Ortada büyük bir ateş yakıyorlar, bütün diğer kabile reisleri de gelip ateşin etrafında oturuyorlar. Herkes bir şeyler konuşuyor ama kimse dinlemiyor, herkes konuşuyor. Sonunda hiçbir şey anlaşılmadan herkes o ateşin başından kalkıyor. O ateş ne biliyor musunuz? O ateşte yanan millet, anlaşılmayan da sizlersiniz. Konuştuklarınızdan ne siz anlıyorsunuz ne de kimse bir şey anlıyor, asla ve kata. Konunun, tehlikenin farkında olmadan konuşuyorsunuz. Üstelik iddianız var, diyorsunuz ki topluma: "Biz terörü ve teröristi yok etmek için bu yasaları çıkarıyoruz." Ya, adama derler ki "Utanmıyor musunuz siz ya?" Teröristin başıyla sabah akşam al takke ver külah berabersiniz. Sabah beraber kahvaltı ediyorsunuz, akşam yorganı beraber üstünüze çekiyorsunuz, nasıl olacak bu iş? Cumhurbaşkanınız, Başbakanınız, MİT Başkanınız, İçişleri Bakanız alayınız teröristin yorganının altındasınız be!."
İTİŞMELER
Bu sözlere AK Partili Milletvekilleri tepki gösterdi ve Genel Kurul'da bir anda gerginlik görüldü. Tartışmalar sırasında AK Parti ve MHP'li milletvekilleri arasında itişmeler yaşandı. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ise oturuma 1 saat ara verdi. Verilen arada da AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin sözlü tartışması ve aralarındaki itişmeler devam etti. Gerginliği önlemek için CHP'li milletvekilleri ise araya girdi. Bu sırada AK Parti sıralarından Türkkan'a yönelik "Allah belanı versin", "Pislik dışarı", "Şerefsiz" gibi sözler duyuldu.
Ggerginlik nedeniyle MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ile birlikte MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Genel Kurul salonundan dışarı çıktı.
2 BİRLEŞİM CEZASI
Saat 05.05'de oturum tekrar açıldı. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, "Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın oturum kapanmadan önce söylediği sözler içtüzüğün 161'nci maddesinde belirtilen unsurları içerdiği için, içtüzüğün 163'üncü maddesi uyarınca Meclis'ten geçici olarak çıkartılma cezası verilmesini gerektirmektedir. Lütfü Türkkan'a içtüzüğün 163. maddesi uyarınca Meclis'ten geçici olarak 2 birleşim çıkartılması cezasını teklif edeceğim. İsterse savunması için kendisine söz vereceğim" dedi.
MHPi Grubu olarak bu ifadeleri kabul edilemez bulduklarını ifade eden Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bu ifadelerin de aslında tutanaktan çıkarılması gerektiğini bu vesileyle belirtmek istiyorum. Gerçekten onur kırıcı olduğunu ifade ediyorum. Savunmayla ilgili kendisinin herhangi bir talebi yok. Şu anda kendisi de Genel Kurul'da değil" dedi.
Genel Kurul salonunda olmadığı için Türkkan kendisini savunma hakkını kullanmazken, Genel Kurul'da yapılan oylamada Türkkan'a geçici olarak 2 birleşim Meclis'ten çıkartılma cezası verildi.
16 SAAT 42 DAKİKA SÜRDÜ
Oylamanın ardından tasarının görüşmelerine devam edildi. Dün başlayan birleşimde 2. bölümde yer alan 46'ncı maddeye kadar olan maddeler kabul edildi. Oturum, 16 saat 42 dakika süren görüşmelerin ardından sabah saat 06.42'de TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu tarafından bugün saat 14.00'da toplanmak üzere kapatıldı.