Haberler

TBMM'de Kamu Başdenetçisi Seçimi

Abone Ol

TBMM Genel Kurulu'nda kamu başdenetçisi seçimi usul tartışmalarıyla başladı.

TBMM Genel Kurulu'nda kamu başdenetçisi seçimi usul tartışmalarıyla başladı.

Başdenetçi için seçimlere geçilmeden önce CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, başdenetçi seçimine ilişkin usul tartışması açılmasını istedi.

Hamzaçebi, usul tartışmasında, idarenin yargı kararına uyma zorunluluğu varken kamu denetçisinin kararına uyma zorunluluğu olmadığını söyledi.

Kamu denetçisinin vereceği kararın idare için tavsiye niteliğinde olduğunu belirten Hamzaçebi, "Kamu denetçisinin kararı tavsiye niteliğindeyse nasıl etkin denetim sağlayacak- Bunun için kamu başdenetçisinin ve denetçisinin bağımsız olarak konumlandırılması gerekir" diye konuştu.

Kamu başdenetçiliğine ilişkin yasanın, iktidar partisinin kamu denetçisi ve başdenetçisini belirleme imkanı getirdiğini ifade eden Hamzaçebi, "İktidarın, çoğunluğuna dayanarak bu seçimi yapma arzusu kamu başdenetçisi seçimini baştan gölgelemiştir. Böyle bir seçimin doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

CHP milletvekillerinin Dilekçe ve İnsan Hakları komisyonlarından oluşan karma komisyonun seçim yapılan toplantılarına katılamadığına değinen Hamzaçebi, aynı tutumun devam etmesi halinde Genel Kurul'daki seçime de katılmayacaklarını açıkladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kamu denetçiliği kurumunun geçen yıl yasalaştığını anımsatarak, seçim sürecinin yasaya uygun işlediğini söyledi.

Milletvekillerinin de gizli oyla tercihlerini ortaya koyacağını dile getiren Elitaş, usul tartışması açılacak bir durum olmadığını kaydetti ve seçimlere geçilmesini istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise kamu denetçiliği kurumunun getirilme biçiminin şimdiden ağır bedellere gebe olduğunu öne sürdü.

Hrant Dink davasının müdahil avukatlarından olduğunu anımsatan Tanrıkulu, Dink'in mahkum edilmesi sürecinde karar veren hakimlerden birinin bugün başdenetçi adayı olduğunu ifade etti.

TBMM Başkanvekili Mumcu, tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, seçimlere geçti.

-ikinci usul tartışması-

Seçimlere geçilmesinin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, vekaleten oy kullanılamayacağı yönünde Mumcu'nun kararına ilişkin usul tartışması açılmasını istedi.

Elitaş, anayasa oylamalarında ve gizli oylamalarda vekaleten oy kullanıldığını ifade etti.

Elitaş, "Anayasaya aykırı bir düzenleme yapmaktasınız. Bugüne kadarki bütün uygulamalarda bakanlar vekaleten oy kullanmışlardır. 'Gizli oylamayı yapmıyoruz' diye ifade etmeniz anayasa aykırıdır" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gizli oylamada vekalet verilmesinin iradeyi açıklayacağını belirterek, bunun gizliliğin ihlali olduğunu kaydetti.

Güldal Mumcu ise tutumunda bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Mumcu, itirazlarını yineleyen Elitaş'a, "Ben anayasanın üzerinde karar vermiyorum. Anayasa gizli oylama konusunda bir netlik getirmemiştir. Lütfen yeter artık. Yaptığınız iş yanlış" karşılığını verdi.

Daha sonra seçimlere geçildi.

TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu, kamu başdenetçisi aday adayı olarak Yavuz Erkmen, Mehmet Nihat Ömeroğlu ve Halime Nuray Turcan'ı TBMM Başkanlığı'na bildirmişti.

İlk turda 367 oy aranacak.

Muhabir: Alp Özden - Ali Hakan Der

Yayıncı: Murat Taydaş - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Hamzaçebi Mustafa Elitaş Güldal Mumcu Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title