TBMM'de Zeytinli Protesto 1
TBMM'de zeytinli protestoÇevre dernekleri ve üreticiler TBMM'ye gelerek mera ve zeytinlik alanlarla ilgili tartışmalı yasa maddelerinin geri çekilmesini talep ederek zeytinli protesto gösterisinde bulundu.
TBMM'de zeytinli protesto
Çevre dernekleri ve üreticiler TBMM'ye gelerek mera ve zeytinlik alanlarla ilgili tartışmalı yasa maddelerinin geri çekilmesini talep ederek zeytinli protesto gösterisinde bulundu.
Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Direniş Ekoloji Gazeteci Temsilcileri, Munzur Çevre Derneği, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği, Fora Çevre ve Kültür Platformu, Fosil Yakıt İnisiyatifi, Yeni Foça Forum, Munzur Koruma Kurulu, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Doğu Akdeniz Çevre Platformu, Çevre Dostları Derneği ve birçok sivil toplum örgütünün katıldığı basın açıklamasına Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Denizli Milletvekili Kazım Arslan da katıldı.
Çevre dernekleri TBMM Basın Kapısı önünde 'Merama, Kıyıma zeytinime dokunmaö sloganları eşliğinde yanlarında bulunan zeytinleri milletvekillerinin geçiş yoluna döktü.
ZEYNEP ALTIOK : MERALAR YOK EDİLİRSE TÜRKİYE AÇIK ARA ETİN EN PAHALI OLDUĞU ÜLKE OLUR
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok binlerce yıl yaşayabilen zeytin ağacını bir dakikada kesme kararı almanın katliam olduğunu belirterek "Zeytinlik alanların ardından bu defa da vergilerini sıfırladıkları yandaşlarına suyumuzu, toprağımızı peşkeş çekmek için mera alanlarında yağmayı yasal hale getirmeyi amaçlıyorlar. Avrupa Birliği ülkelerinde meralar, hem hayvanların tabi yem kaynağı hem de çevrenin korumasında çok önemli doğal kaynaklar olarak algılanmaktadır. Bu ülkeler bu sayede de istihdam yaratmakta, vatandaşlarına et ve sütü çok ucuza vermekte ve bununla birlikte doğal alanlarını korumaktadırlar. Türkiye ise zaten şu anda Avrupa'nın en pahalı etini satan ülke durumunda. Eğer meralar ranta açılırsa çok kısa süre sonra Türkiye, açık ara dünyada etin en pahalı olduğu ülke haline gelecek. Mera alanlarını imara, betona ve ranta açık hale getiren ve bu alanları korumasız bırakan tasarının 36 ve 37'inci maddeleri kabul edilirse vatandaş değil yandaş zengin olacak, turizm baltalanacak, hayvancılık bitecek ve doğal yaşam alanları tehlikeye girecektir. Böyle giderse Bir zamanlar dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden biri diye tanımlanan ülkemiz bu defa AKP eliyle 'kendi kendini yiyen yedi ülkeden biri' olacak" dedi.
ORHAN SARIBAL : ZEYTİN YOK OLURSA KOLESTROL İLE KANSER ARTAR
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, "Ülkeyi yönetemeyen siyasal iktidar geçici politikalara bir yenisini ekledi. Zeytin alanlarımızı, meralarımızı ve kıyılarımızı bir grup rantiyeciye kendi yandaşlarına bölüştürmek istemektedir. Zeytin yoksa kolesterol var zeytin yoksa kanser var. Zeytini yok ederseniz kanseri arttırırsınız. Zeytin insan sağlığı açısından çok önemli. Sonuna kadar da zeytine sahip çıkacağız. Bana Türkiye'de 2000 yıllık bir fabrika göstersinler? Var mı? Yok. Zeytin ise binlerce yıllık doğal fabrikadır. Zeytin barıştır zeytin kültürel de bir mirastır. Bütün dünya, halkına daha fazla zeytin yedirirken biz ise Ayçiçek yağı ve palm yağı satın alıyoruz. Halk sağlığı için zeytinimizi korumak zorundayız. Aynı şekilde meralar konusunda da ilgili madde geri çekilmeli. Mera yoksa et de süt de yok olur." diye konuştu.
KAZIM ARSLAN : ZEYTİN ALANLARI İLE İLGİLİ MADDE TASARIDAN TAMAMEN ÇIKARILMALIDIR
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, "Bu madde kabul edilirse üretim alanları yok edilecek, ailelerin gelirleri yok edilecek ayrıca ülkemizin üçte birini kapsayan zeytinliklerin de talanına yol açacaktır. Bu kıyımdan vazgeçilmelidir. Ben de bir sanayici olarak şunu söyleyebilirim ki zeytinlikleri korumadan verimli bir üretim gerçekleşmez. Zeytinle ilgili bu madde kesinlikle tasarıdan çıkarılmalıdır." dedi.
GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR
Haber-Kamera: Nursima KESKİN / ANKARA (DHA)
============================
(Tür: Ankara)