TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP, MHP ve BDP'nin gündeme ilişkin önerileri kabul edilmedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP, MHP ve BDP'nin gündeme ilişkin önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurul'da ilk olarak BDP'nin Suriye politikasıyla ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi görüşüldü.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye'nin fiili olarak Suriye'de savaşın bir parçası haline geldiğini öne sürdü.
Baluken, "Suriye'de, Kürt düşmanlığı üzerinden bir politika yürütülürse, buna Türkiye'deki Kürtlerin tepkisiz kalacaklarını beklemek gerçeklikten uzak olur" dedi.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Suriye rejiminin, halkın demokrasi taleplerine karşı silaha başvurması üzerine Türkiye'nin bu gidişata son verme adına çaba içine girdiğini, buna yönelik bir politika oluşturduğunu ifade etti.
Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının 125 binin üzerinde olduğunu vurgulayan Kaçar, "Sığınmacıların etnik kimliğine, kökenine bakılmamıştır" dedi. Kaçar, bu kamplardan Suriye'ye geçiş yapıldığı ve tekrar geri dönüldüğüne ilişkin değerlendirmelerin doğru olmadığını söyledi.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, "Güvenlik önlemlerinin alınması için Akçakale'de birilerinin ölmesi mi beklendi-" diye sordu.
Sınır geçişlerinde güvenliğin söz konusu olmadığını, resmi kapıların dışında bir çok gayriresmi kapı bulunduğunu savunan Ediboğlu, bu kapılardan kaçakçılık yapıldığını öne sürdü.
MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, AK Parti'nin yanlış Suriye politikasından geri dönmesi gerektiğini söyledi.
BDP'nin önerisi kabul edilmedi.
-"En büyük şiddet işsizlik"-
MHP'nin, meslek hastalıkları ve iş kazalarının tespitiyle bu alandaki risklerin ortadan kaldırılması için Meclis araştırması önergesinin bugün ele alınması önerisi görüşüldü.
MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, Türkiye'deki en büyük şiddetin işsizlik olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin iş kazaları açısından dünyanın en geri ülkelerinden olduğunu ifade eden Demirel, işçi haklarının gözetilmediğini savundu.
Demirel, milletvekillerinin de meslek hastalıklarıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, düzensiz çalışma saatleri, uzun süre oturulması ve iyi havalandırılmayan Genel Kurul Salonu'nun risk oluşturduğunu, tutanak memurlarının da "hasta bina" sendromuna yakalandığını ifade etti.
Öneri aleyhine söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, hükümetin iş sağlığı ve güvenliği konusuna önem verdiğinin altını çizdi. Domaç, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlükte olduğunu, MHP'nin önerisini kanunun uygulanmasının sonuçlarına göre daha sonra destekleyebileceklerini belirtti.
MHP'nin önerisi reddedildi.
-CHP'nin önerisi-
Genel Kurul'da, CHP'nin, Kocaeli'nde SEDAŞ elektrik dağıtım şirketiyle ilgili şikayetlerin incelenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi de kabul edilmedi.
Önerge üzerinde söz alan CHP Kocaeli Milletvekilli Mehmet Hilal Kaplan,
"Nasıl bir özelleştirme yaptınız- Saatleri istedikleri zaman gelip okuyorlar. İstedikleri zaman arızalı diye kimseye danışmadan gelip saati değiştiriyorlar. Kontrollerini, kalibrasyonunu kendileri yapıyorlar. Bu nasıl sözleşme, hani devletin denetimi-" diye sordu.
AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, bazı sorunların SEDAŞ'ın özelleştirilmesinden önce de mevcut olduğunu, sorunları çözümü için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Aygün, Kocaeli'nde kayıp kaçak oranının yüzde 8,5'dan yüzde 6'lara düştüğünü ifade etti.
MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Türkiye'de kayıp kaçak oranının yüzde 14,5'dan yüzde 18'e çıktığını belirterek, bunun cevabının verilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, "Yanlış uygulamaların arkasında durmayız. Kayıp kaçak oranı ciddi anlamda düşürülüyor" dedi.
Muhabir: Alp Özden - Ali Hakan Der
Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM