Haberler

TBMM'de gergin gece! Muhalefetin protestosu sonrası, Basın Kanunu'nun tartışmalı 29. maddesi görüşülemedi

Güncelleme:
Abone Ol

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü sırada TBMM'de gerginlik yaşandı. Teklifin tepki çeken ve muhalefetin "sansür yasası" olarak adlandırdığı 29. maddeye gelindiğinde muhalefet sıraları pankart açıp dakikalarca alkışlı protesto yaptı. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, TBMM İçtüzüğü'nün 68. maddesi gereği Genel Kurulu kapattı. Görüşmeler bugün devam edecek.

TBMM Genel Kurulunda, "dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünün üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren kanun teklifinin tartışıldığı oturum tartışmalara sahne oldu.

TBMM'de gergin gece! Muhalefetin protestosu sonrası, Basın Kanunu'nun tartışmalı 29. maddesi görüşülemedi

ALKIŞLI PROTESTO YAPTILAR

Teklifin en çok eleştirilen ve "sansür yasası" olarak adlandırılmasına neden olan 29. madde üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Dünyanın bütün ülkelerinde despotlaşan iktidarlar, son dönemlerinde baskılarını artırırlar, demokrasi dışı yollara tevessül ederler. Bu, genel, evrensel bir gerçektir… Türkiye, dünya milletler ailesinin bir üyesidir. Türkiye'nin dünya milletler ailesi içindeki itibari, demokrasi ligindeki bu pozisyonu, biraz sonra görüşülecek 29. maddenin yasalaşması halinde hiçbirimizin, AK Parti'nin de MHP'nin de istemeyeceği bir hale düşecek endişesini taşıyoruz. Muhalefet, yasadan korkacak, cezaevinden korkacak olsa muhalefet olmazdı zaten. Bu konularda hodri meydanız. Kanun teklifini hazırlayanlara 10 dakika daha düşünmeleri için protestomuzu, demokratik karşı protestomuzu ayakta alkışlarla sürdürmeye devam edeceğiz." dedi. CHP Grubu, 29. madde üzerindeki görüşme öncesinde ayağa kalkarak düzenlemeyi alkışlarla protesto etti.

TBMM Genel Kurulu'nda 'Sansüre Hayır' Sloganı Yankılandı, Sansür Yasası Teklifi'nin 'Gerçeğe Aykırı Bilgi Yayma' Suçunu Düzenleyen Maddesi...

"ÇEKİÇLE KÜRSÜYE ZARAR VERDİLER"

CHP'liler "29'a hayır" sloganı attı. HDP grubu ise ayağa kalkarak, ellerindeki "Gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz" yazılı pankartları basın locasına ve AK Partili milletvekillerine gösterdi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, oturuma ara verdi, ancak verilen aranın ardından da CHP grubunun protestosu sürdü. MHP Grup Başkanvekili Engin Akçay, muhalefetin protestoları üzerine söz aldı. Akçay, "TBMM'de kaos ve kargaşa çıkarmak istiyorlar, Genel Kurul engellenemez. İçtüzük istismar ediliyor. Biraz önce çekiçle kürsüye zarar verdiler. Çekiçle gösteri yaparak Meclis çalışamaz ki Sayın Başkan" dedi.

TBMM'de gergin gece! Muhalefetin protestosu sonrası, Basın Kanunu'nun tartışmalı 29. maddesi görüşülemedi

OTURUM KAPATILDI

CHP milletvekilleri, alkışlar eşliğinde "Sansüre hayır" sloganı attı. CHP Grubu'nun protestosu dakikalarca devam etti. CHP Grubu'na HDP'li milletvekilleri de destek verdi. MHP Grup Başkanvekili Feti Yıldız ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Araya AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal girdi. CHP'lilerin protestosunun sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Haydar Akar, İçtüzüğün 68. maddesi uyarınca oturumu kapattığını açıkladı. AK Partili Ünal, Akar'ın yanına giderek duruma itiraz etti ve oturumu kapatmamasını istedi. AK Parti Grubu da oturumun kapanmasına tepki göstererek Meclis kürsüsüne yürüdü. CHP'nin protestosu üzerine Genel Kurul, bugün toplanmak üzere kapanmış oldu. Görüşmeler bugün devam edecek.

TBMM'de gergin gece! Muhalefetin protestosu sonrası, Basın Kanunu'nun tartışmalı 29. maddesi görüşülemedi

3 YIL HAPİS CEZASI GETİREN MADDEYE GEÇİLEMEDİ

Teklifin tepki çeken ve kamuoyunda "sansür yasası" olarak adlandırılmasına neden olan ve gazetecilere 3 yıla kadar hapis cezası getiren 29. maddesine, CHP Grubu'nun alkışlı protestosu üzerine geçilemedi. CHP Grubu, dakikalarca ayakta alkışlı protesto yaptı ve "Sansüre hayır" sloganı attı. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, TBMM İçtüzüğü'nün 68. maddesi gereği Genel Kurulu kapattı.

TARTIŞMALARA NEDEN OLAN 29. MADDE NEDİR?

Türk Ceza Kanunu'nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde de şöyle:

"MADDE 217/A

(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Haydar Akar Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (16)

DODOK DODOK:

Bunların hiçbiri benim vekilim olamaz....

Yanıtla4547
VATANDAŞ:

o vekiller olmasa yarın öbür gün muhalif olup gıg dersen kendini içerde bulursun haberin var mı....Monarşiye adım adım.

4148
Denden Semsem:

Sosyal medyada hiç bir gerçekliği olmayan o kadar çok iftira ve yalan haber var ki.. isterler mi bunların kanuni zeminde kontrolünü? zaten gazeteci dediği kişileri de biliyoruz, görüyoruz. demokrasinin batsın. yazık askerimize polisimize.

Yanıtla2231
seyfullah aydın:

sansür yasası aklıma demokrat parti zamanında kurulmak istenen tahkikat komisyonunu getirdi sansür ancak eleştiriden korkan başarısız yönetimlerin halkın görüş fikir ve düşüncelerini birbirlerine ve topluma aktarmalarını engellemek maksadıyla yapılır

Yanıtla1111
Demir Acer :

gereksiz bir yasa; korku sansur sinidirme politikasi; secimler yaklastikca bunlar artacak

Yanıtla611
Sevda Gül :

O madde chpnin yasam visyonu içeriyir: yalan, fitne, fesat yay sonra koltuguna kök sal! Ondan zoruna gitmis! Yoksa maddenin içerigi çok dogru!!!!

Yanıtla98
ERKAN ÜNAL:

Ben yuhalanacsk protesto ediliyor abartılacak bir 29. Madde göremedim,sizde okuyabilirsiniz

Yanıtla105
VATANDAŞ:

Fiilin suç olup olmadıgına kim karar vericek. Nasıl verilecek . İstismarı nasıl engellenecek . Uçu açık. Hayırlısı.

Yanıtla410
Sefer Aydın:

Ne var ki bu maddede devletin güvenliğini savunuyor. buna da mı hayır yani. O zaman siz istediğiniz gibi at koşturacaksınız bu memlekette. Ayrıca bu milletvekilleri mi bizi yönetecekler hadi oradan. İlkokul çocukları gibi ya da tribün fanatikleri gibi.

Yanıtla86
UğuR DURAN:

1. maddedeki gerçeğe aykırı ifadesi ile gazeteci kendini koruyor zaten. eğer yaptığı haberin gerçekliğine güveniyorsa madde gazeteciyi etkilemez ki.

Yanıtla66
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title