TBMM Komisyonu Kız Yurdu Yanan Aladağ'da İnceleme Yaptı
TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu, Adana'nın Aladağ İlçesi'nde 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınıyla ilgili inceleme yaptı.
TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu, Adana'nın Aladağ İlçesi'nde 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınıyla ilgili inceleme yaptı. Komisyon Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı ve heyet üyeleri, ölenlerin ailesi, vatandaşları, itfaiyecileri ve bürokratları dinledi.
İnceleme öncesi bir basın toplantısı düzenleyen Fatma Güldemet Sarı, Aladağ'da yaşanan elim kazanın dünyada ve Türkiye'de bir ilk olmadığını ancak son olmasını istediklerini söyledi. Komisyonun 9 Şubat'ta çalışmalarına başladığını hatırlatan Sarı, "Komisyonumuz ülkemizde bir daha bu tür acıların yaşanmaması ve gereken tedbirlerin alınması için çalışma yapmaktadır. Ortak amacımız yapıcı, sorgulayan, donanımla nesiller yetiştirmek için eğitim ve barınma imkanlarını en iyi şekilde sunulmasını sağlamaktır" dedi.
YURTLARDA DOLULUK ORANI YÜZDE 67
Dünyada ve Türkiye'de afet riskiyle karşı karşıya kalan bölgelerde eğitim için ciddi risklerin olduğunu belirten Sarı, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Eğitim temel haktır ve ülkemizde herkesin eğitim hakkından yararlandırılması devletin temel görevidir. Özellikle kız çocuklarımızı eğitime katılması için önemli aşama kaydettik. Kırsalda eğitimin zorluklarını aşmak için bazı alternatifler uygulamalara ihtiyaç olduğu görülmektedir. Türkiye'de ortaöğretimde devlete bağlı yurt ve pansiyon sayısı 2 bin 936, bunların toplam kapasitesi ise 532 bin 667, barınan öğrenci sayısı ise 359 bin 521'dir. Boş kontenjanın 173 bin 146 olduğu yurtların doluluk oranı yüzde 67 olarak görülmektedir. Türkiye genelinde Milli Eğitim bünyesindeki özel yurtlarda, buna yüksek öğretim da dahil 163 bin 273, resmi yurtlarda ise 359 bin 521 olmak üzere 522 bin 794 öğrencimiz barınma hizmetinden faydalanmaktadır. Dernek, şahıs ve kişilere ait sivil yurt sayısı 2 bin 249 öğrenci sayısı ise 76 bin 319. Görüldüğü gibi devlet yurtlarında boş kontenjan vardır. Devlet eliyle öğrenci barınma imkanlarına sahip olmamıza rağmen bazı ailelerin özel yurtları tercih ettiğini görüyoruz. Adana'da baktığımızda ise devletin yurtlarında doluluk oranı yüzde 70, orta öğretimde ise doluluk oranı yüzde 33'dür. Görülüyor ki devletin boş kontenjanı özel yurtlarda barınan öğrenci sayısından fazladır. Aladağ'da yaşanan üzücü olaydan sonra 3 bin 781 öğrenci yurdunda denetim yapıldı, eksikleri olanların eksiklerinin giderilmesi için süre verildi."
Fatma Güldemet Sarı ile komisyon üyeleri basın açıklamasının ardından, basına kapalı olarak bürokratlar, ölenlerin aileleri, vatandaşlar, güvenlik ve itfaiye görevlilerini dinledi. Komisyon ardından da geçtiğimiz hafta iş makinalarıyla yıkılan yurt binasının alanında ve köylerde ziyaretlerde bulundu.
İDDİANAME TAMAMLANDI
Aladağ'da 29 Kasım 2016'de ortaokulda okuyan kız öğrencilerinin kaldığı, 'Süleymancı' cemaatine ait özel kız öğrenci yurdunda, elektrik sisteminin kısa devre yapması sonucu yangın çıktı. Yangında 10 öğrenci, 1 çocuk ile 1 eğitmen yaşamını yitirdi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında yurt müdürü Cumali Genç, yurt çalışanı Mahmut Deniz, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş, Mahir Kılınç tutuklandı. Soruşturmasını tamamlayan savcı, asli kusurlu olan aralarında yurt müdürü ve yurdun bağlı bulunduğu dernek yöneticilerinin de olduğu tutuklu 7 şüpheli hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Davanın ilk duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde 30 Mayıs'ta görülecek.
- Adana