Haberler

TBMM Milli Savunma Komisyonu (1)

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : TBMM Milli Savunma Komisyonu toplantısı Komisyon Başkanı AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt'ın konuşması HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun konuşması AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın konuşması TBMM Milli Savunma Komisyonu "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Milli Savunma Komisyonunda görüşülmeye başlandı -Milli Savunma Bakanı Işık: -"Bu kanunun kapsamı tamamen terörle mücadeledir.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

TBMM Milli Savunma Komisyonu toplantısı

Komisyon Başkanı AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt'ın konuşması

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun konuşması

AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın konuşması TBMM Milli Savunma Komisyonu

"Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Milli Savunma Komisyonunda görüşülmeye başlandı

-Milli Savunma Bakanı Işık:

-"Bu kanunun kapsamı tamamen terörle mücadeledir. Bu kanunla ilgili başka yerlere kanunu çekmeye çalışmak haksız ve mesnetsiz bir yaklaşım olacaktır"

-CHP İstanbul Milletvekili Çiçek:

-"Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kanunun arkasındayız. Ancak yapılan hataların, ödenen bedellerin mutlaka siyasi ve hukuki hesabı olmalıdır, olacaktır"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın kapsamının tamamen terörle mücadele olduğunu belirterek, "Bu kanunla ilgili başka yerlere kanunu çekmeye çalışmak haksız ve mesnetsiz bir yaklaşım olacaktır." dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. Komisyonda, "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" görüşülmeye başlandı.

Görüşmeler öncesinde konuşan Komisyon Başkanı Beyazıt, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü için üstün hizmet anlayışıyla canlarını vermekten çekinmeyen şehitlerin geride bıraktığı dul ve yetimlerin, malül ve gazilerin korunmasının devletin temel görevlerinden biri olduğunu anımsattı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, gazi ve şehitlerin omuzlarında kurulduğunu ve sonsuza kadar yaşayacağını ifade eden Beyazıt, şehit ve gazileri şükranla andı.

Daha sonra söz talebinde bulunan Komisyon üyesi HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, Komisyonun AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerine dün Türk Silahlı Kuvvetleri yetkililerince, bugün görüşülecek tasarı hakkında bilgilendirme yapıldığı yönünde, danışmanlarının dahil olduğu mesaj grubu üzerinden bilgi edindiklerini söyledi. Ataş, "Böyle bir toplantı yapıldı mı? Yapıldıysa HDP milletvekilleri neden çağrılmadı? Eğer böyle bir şey varsa bu İçtüzük ve ilgili yasaya aykırı değil mi?" sorularını yöneltti.

Komisyon Başkanı Beyazıt da "Resmi bir toplantı yapılmadı. Kanunla ilgili bilgi almak isteyen değerli üyeler buraya gelmek suretiyle, benim de dahil olmamla öyle bir görüşme oldu. Resmi bir toplantı değildi, o nedenle çağrılmamış olabilirsiniz. Burada bilgilendirme şeklindeydi, resmi bir toplantı değildi." yanıtını verdi.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Beyazıt'ın açıklamasının kabul edilemez olduğunu, yapılanı yanlış bulduğunu ifade ederek, "Zaten yasa tasarısı sorunlu, tartışılması gereken bir şey. Edindiğimiz bilgiye göre bir yarbayın burada bilgilendirme verdiği, bizim olmamamızın iyi olduğu şeklinde de ifadeler söz konusu. İşin şaka tarafı yok, gülünecek tarafı yok. 12 Eylül günlerine, 28 Şubat günlerine dönelim, buyurun çıkartın yasanızı. Yıllardır demokrasi mücadelesi veren insan olarak esef duyduğumu belirtmek isterim." dedi.

Bunun üzerine Beyazıt da Komisyon başkanlığına yeni seçilmesinden dolayı kendisini tebrik etmeye gelen Milli Savunma Bakanlığı yetkilisinin, yine aynı nedenle gelen komisyon üyelerine kısa bir bilgilendirme yaptığını söyledi.

Beyazıt, "Benim tarafımdan davet yapılmamıştır, Komisyon görüşmeye davet edilmemiştir. Komisyon başkanlığına yeni seçilmemden dolayı olan çalışmadan ibarettir. Nezaket ziyaretinde bugün görüşülecek yasayla ilgili görüş alışverişinde bulunmaktan daha doğal bir şey olamaz." ifadesini kullandı.

HDP'li Kerestecioğlu da "Herkes tesadüfen sizi tebrik etmeye mi geldi?" diye sordu.

HDP Milletvekili Ataş da görüşmenin tebrik ziyareti olduğuna inanmadığını dile getirerek, "Bu toplantının yasayla ilgili, HDP milletvekilleri dışarıda bırakılarak yapıldığı düşüncesindeyim. Hukuki alandaki haklarımızı arayacağız, Başkanın yaptığı bu yönelimi yanlış bulduğumuzu ifade ediyorum. Hangi gerekçeyle olursa olsun, bütün milletvekillerinin çağrıldığı, sadece üç HDP vekilinin çağrılmadığı toplantının nezaket ziyareti gibi algılanmayacağını biliyorum." dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık ise danışmanının uyarısı üzerine hem tebrik hem de diğer üyelerle görüşmek için Beyazıt'ın odasına geldiğini ve bilgilendirmeden böyle haberi olduğunu belirtti.

Kocabıyık, HDP'li milletvekillerine dönerek, 1 Kasım 2015 tarihinden beri kaç komisyon toplantısına katıldıklarını sordu. Kocabıyık, HDP'li Kerestecioğlu'nun söze girmesi üzerine "Susar mısınız?" diyerek uyarıda bulundu.

HDP'li Ataş da Komisyonun yaptığı 2-3 toplantıya katıldığını, katılmadığı toplantılar için de mazeret dilekçesi verdiğini belirterek, toplantılara katılamıyor olmalarının çalışmalara çağrılmamalarına bir gerekçe olmayacağını savundu.

Kerestecioğlu da Kocabıyık'a cevap vererek, "Bu hitap şeklini kınıyorum. Söze girerek yanlış yapmış olabilirim ama karşınızdaki kimseye 'susar mısınız' diyemezsiniz. Bir komisyonda bulunup bulunmamamak aynı zamanda ülkenin koşullarına da bağlıdır." diye konuştu.

-Bakan Işık'ın sunumu

Yaşanan tartışmanın ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na ilişkin sunum yaptı.

Işık, Milli Savunma Komisyonunun geleneğinde, toplantı öncesinde isteyen üyelere uzmanlar tarafından bilgilendirme yapılmasının olduğunu belirterek, "Grupların arzusu üzerine bilgilendirme toplantısı yapılır ve bu gayri resmidir, hukuki bağlayıcılığı yoktur, Komisyon görüşmelerini etkileyecek durumu yoktur. Komisyon toplantısı yerine ikame edilecek toplantı değildir. Eğer HDP bundan sonraki kanunlarla ilgili 'bize de önceden bilgi verin' derse biz HDP'yi de bilgilendiririz. Bunun başka alana çekilmesini şık bulmam, hukukun çiğnenmesini hele hele hiç şık bulmam." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Işık, tasarının, terörle mücadelede yerel planlamanın yetersiz kaldığı, Genelkurmay Başkanlığının merkezi planlamasına ihtiyaç duyulduğu hallerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesinin hukuki altyapısını oluşturmak, belirsizliği ortadan kaldırmak, yaptıkları işlerde güven içinde hareket edebilmeleri, bu işlerden ileride haksız ve mesnetsiz ithamlara maruz kalmalarını önlemek maksadıyla terörle mücadele görevini yürüten kamu görevlilerine hukuki koruma getirmek amacıyla hazırlandığını anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, terörle mücadelede genel kolluk kuvvetlerine destek olarak kullanıldığını hatırlatan Işık, "Bu kanunun kapsamı tamamen terörle mücadeledir. Bu kanunla ilgili başka yerlere kanunu çekmeye çalışmak haksız ve mesnetsiz bir yaklaşım olacaktır." dedi.

Tasarı hükümleri hakkında bilgi veren Bakan Işık, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin, tereddüt içinde kalmadan etkin şekilde görevlerini yerine getirebilmeleri ve güncel ihtiyaçlara göre düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Işık'ın açıklamalarının ardından tasarının tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

İlk sözü alan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, terör olaylarının 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'nin bir numaralı sorunu haline geldiğini belirterek, güvenlik sorunu olan bir ülkede ekonomik ve sosyal sorunlardan bahsetmenin de zor hale geldiğini kaydetti.

CHP'li Çiçek, 2002 yılında bir yıl içinde verilen şehit sayısının, günümüzde bir günde verildiğini savunarak, 14 yıllık süreçte Ergenekon, Balyoz, askeri casusluk davalarında binlerce askerin hapsedildiğini, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sindirilmiş, korkutulmuş, askerin kışlaya, polisin de karakollara hapsedildiğini öne sürdü.

Kendisi ve eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki bütün iddiaların görevleriyle alakalı olduğunu belirten Çiçek, "Bu iktidar bir gecede Ceza Muhakemesi Kanununu değiştirerek, bu askerleri cemaatin, FETÖ'nün hakim, savcı cübbeli militanlarına teslim etmiştir. GES Komutanlığı MİT'e teslim edilmiş, Silahlı Kuvvetlerin eli kolu bağlanmıştır. Teröristler muteber olmuştur. Genelkurmay Başkanının terör örgütü kurmakla yargılandığı davada bir terörist tanık olarak 2 gün mahkemelerde dinlenmiştir. Bunun hukuki, siyasi hesabını, bu suçların işlenmesine göz yumanlar tarih ve hukuk önünde verecektir." dedi.

Çiçek, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kanunun arkasındayız. Ancak yapılan hataların, ödenen bedellerin mutlaka siyasi ve hukuki hesabı olmalıdır, olacaktır." ifadesini kullandı.

Askerin insan hakları ve evrensel hukuk alanında çok hassas davrandığını, birçok yerde polis yerine askerin operasyon yapmasını isteyen vatandaşlar bulunduğunu anlatan Çiçek, kumpas davalarına rağmen Türk Silahlı Kuvvetlerinin halen halkın en güvendiği kurumların başında yer aldığını vurguladı. Çiçek, Bakan Işık'ı, Türk Silahlı Kuvvetleri gibi saygın ve güvenilen bir kuruma bakanlık yapmasından dolayı kutladı.

Kumpas davalarında mağdur edilen askerlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bir yasa tasarısı hazırlığı olduğunu, Milli Savunma Bakanlığının bu konuda bakanlıklardan görüş aldığı bilgisine sahip olduğunu belirten Çiçek, sözünü ettiği düzenlemenin de görüşülecek tasarıya eklenmesini görüşmeler sırasında talep edeceklerini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da tasarıya karşı olduklarını belirterek, siyasetin ötelenerek askeri vesayete imkan tanındığını öne sürdü. Doğru temeller üzerindeki güvenlik politikalarını destekleyeceklerini ancak görüşülecek tasarının askeri vesayeti ön plana çıkarttığını savunan Ataş, "Mevcut hükümet, askeri vesayete kendi elindeki iktidarı teslim ediyor. Kaldırdıkları EMASYA Protokolünün, biraz daha ağırlaştırılarak geri getirildiğini görüyoruz. Mevcut sorunları derinleştiren, askeri yöntemlerle sorunları çözme yöntemi tekrar ön plana çıkmış bulunmaktadır." dedi.

Ataş, tasarıyla sıkıyönetim, olağanüstü hal uygulamalarının tekrar gündeme geleceğini, askeri güçlendiren, sivil yönelimi, sivil siyaseti zayıflatan bir ortamın oluşacağını iddia etti.

Kaynak: AA / Güncel

Filiz Kerestecioğlu Hüseyin Kocabıyık Fikri Işık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title