TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonunun Çalışmaları
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu üyeleri, İzmir'de sığınmacıların yaşam şartlarını inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu üyeleri, İzmir'de sığınmacıların yaşam şartlarını inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.
TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu başkanlığındaki AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy'dan oluşan heyet, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüştükten sonra Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde incelemelerde bulundu.
Daha sonra Aliağa ilçesine geçen heyet, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı TCSG 61 botuna çıkarak bot komutanı ve görevli personelle bir süre görüştü.
Burada gazetecilere açıklama yapan TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Uslu, sınırı deniz yoluyla yasa dışı geçmeye çalışan mülteciler ölmesin diye Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin canla başla çalıştığını ifade etti.
Ülkelerinde yaşanan çatışmalar ve iç savaş nedeniyle çok sayıda sığınmacının denizden Avrupa ülkelerine geçme çabası içinde olduğuna dikkati çeken Uslu, bu nedenle Akdeniz'de binlerce mültecinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Uslu, "Bugün dünyanın en büyük mezarlığı Akdeniz olmuştur. Son 5 yılda Akdeniz'de ölen sığınmacı sayısı 45 bindir. Hakikaten çok fazla bir dram var. Bu insanlar ölmesin diye bizim başta sahil güvenliğimiz olmak üzere mücadele ediyor, geçişleri durdurmaya çalışıyor. Aylan bebek olayıyla birlikte dünyada vicdani bir hareketlenme oldu ama ondan sonra bu süreç durdu. Bizim güvenlik kuvvetlerimiz durmuyor. Hem ölmemeleri için hem de onların insani ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ediyor." şeklinde konuştu.
"Buradaki idarenin özenle çalıştığına şahit olduk"
CHP Ankara Milletvekili Sarıhan da komisyon olarak insanın korunmasını esas aldıklarını belirterek, insan haklarını savunarak yalnızca Türkiye'deki değil dünyadaki bütün insanların yaşama hakkının yükseltilmesi için çabaladıklarını söyledi.
İzmir'de Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ni gezdiklerini, buradaki idarenin özenle çalıştığına şahit olduklarını belirten Sarıhan, "Ama ne kadar özenli olursa olsun insan yaşamının bir demir çerçeve içine sıkıştırılmış olması hepimizin içini acıtan bir durum. Bu acının durması için ne yapabiliriz? Parlemento olarak bu acıların son bulması için ne gibi bir katkımız olur, bu konudaki tespitlerimizi bu çalışma sonrası ifade edeceğiz." diye konuştu.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Sözcüsü Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da Sahil Güvenlik Komutanlığının çalışmasının önemine işaret etti. Güvenlik güçlerinin hayata tutunmaya çalışan insanlara el uzatıp kurtardığına dikkati çeken Usta, savaşların bitirilmesiyle geçici çözümlerin yerini kalıcı çözümlerin alması gerektiğini dile getirdi.
MHP Osmaniye Milletvekili Ersoy da farklı siyasi partilerin milletvekillerinden oluşan heyetin ortak vicdan ve ortak duygu ile önemli işlere imza attığını kaydetti.
Ersoy şöyle konuştu:
"Seyahatimizde bir kez daha gördük ki Türk beklenendir. Türk'ün neden beklenen olduğunu denizin, deryanın ortasında çığlık atan çocukları kurtarmaya giden güvenlik güçlerimizi görünce bir kez daha anlıyoruz. Kimi kendi sınırına güvenlik bariyeri koyar ve mültecilerin ülkelerine girmesine karşı önlem alır ama Türkler sınırından çıkıp gidenleri ölmesinler diye canlarını kurtarmak için seferber oluyor. O sebeple insanca bir yaşam için insanlığın Türk'ün vicdanına çok ihtiyacı var. Türk devletinin güçlü olmasının, birlik içinde olmasının önemini böyle gezilerde daha iyi görüyorum."
Heyet daha sonra İzmir'den ayrıldı.