Haberler

Vatandaş, TBMM'ye Bireysel Başvuru Hakkını Kullanmıyor

Güncelleme:
Abone Ol

80 milyon nüfusa yaklaşan Türkiye'de vatandaşların, TBMM'ye bireysel başvuru yapmayı sağlayan dilekçe hakkını etkin bir şekilde kullanmadığı ortaya çıktı.

80 milyon nüfusa yaklaşan Türkiye'de yurttaşlar, TBMM'ye bireysel başvuru yapmayı sağlayan dilekçe hakkını etkin bir şekilde kullanmıyor. Yıl boyunca komisyonlara sunulan dilekçeler ülke nüfusuna oranla oldukça düşük kalıyor.

AKTİF HALE GETİRMEK İÇİN PROJE İMZALANDI

Yasama Derneği (YASADER) Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının (STK) yasama ve denetim sürecine katılımını güçlendirmek amacıyla TBMM'ye Bireysel Başvuru Yollarının Tanıtılması ve Desteklenmesi projesine imza attı. Hollanda Büyükelçiliğinin Matra Programı çerçevesinde finanse edilen projeyle, TBMM'ye dilekçe hakkının daha aktif hale getirilmesi amaçlandı.

EL KİTABI HAZIRLANDI

Projenin tanıtımı İzmir'de Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Selçuk Yaşar Kampüsünde yapılan proje tanıtım etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren TBMM Araştırma Hizmetleri Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Semra Gökçimen, şöyle konuştu: "STK'ların, TBMM'deki yasama ve denetim süreçlerine katılımının seçmenle temsilci arasındaki bağı canlı tutacağı ve böylece halkın kendisini meclise daha yakın hissedeceği inancındayız. Etkin bir STK katılımıyla hazırlanan bir yasa tasarısı ya da kanun ileride daha az değişikliğe ihtiyaç duyar. Projemiz kapsamında farklı alanlarda çalışan STK temsilcilerine TBMM'de yasama ve denetim süreçlerinde nasıl daha etkin olabileceklerine dair çeşitli eğitim verilmektedir. Ayrıca yasama süreci ve parlamenter denetim yollarının sivil toplum kuruluşlarınca yeterince bilinmediği yönündeki izlenimlerimiz sonucunda bir el kitabı hazırladık. STK'ların görüş ve önerilerini meclise taşıyabilecekleri birçok yol ve yöntem bu kitapta yer almaktadır."


PARLEMENTER DENETİM ÖNEMLİ

YASADER Başkanı ve TBMM Başkan Müşaviri Habip Kocaman ise parlamenter denetimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Parlamenter denetim ile hükümetlerin politikaları sorgulanır. Uygulamalardaki olumsuzluklara, sorunlara dikkat çekilir. Gündem oluşturulur ve işlenen konu üzerinde ilgi uyandırılır. Dolayısıyla izlenen politikaları etkiler ve çözüm üretilmesi, iyileşme sağlanmasına destek olur."

KİMLER KATILDI

İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Denizli ve Manisa'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik düzenlenen proje tanıtım etkinliğine konuşmacı olarak TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Semra Gökçimen, TBMM Başkan Müşaviri ve YASADER Başkanı Habip Kocaman, TBMM Dilekçe Komisyonu Yasama Uzmanı Beyhan Hamurcu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Yasama Uzmanı Zeynep Duran, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Yasama Uzmanı Cemil Dinmezpınar ile TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Fahri Bakırcı katıldı.

KOMİSYONLARA SUNULAN DİLEKÇELERİN SAYISI

Parlamentoda bireysel başvuru kabul eden dört komisyonun mevcut olduğu öğrenilirken, komisyona sunulan dilekçelerin büyük oranda cevaplandırıldığı belirtildi. Bu komisyonlara son iki yılda bakıldığında, Kamu Denetçiliği Komisyonuna eğitim, öğretim, spor, engelli hakları gibi alanlarda 2015 yılında 6 bin 874 dilekçe sunuldu. Bu dilekçelerden 2016 yılına 977 dilekçe devretti. Dilekçe Komisyonuna da kişisel hak ve özgürlükler, kültür, eğitim, sosyal güvenlik gibi alanlarda 2014 yılında 8 bin 439, 2015 yılında 3 bin 243 dilekçe sunuldu. İnsan Hakları Komisyonu'na ise 2014 yılında bin 604, 2015 yılında bin 159 dilekçe sunuldu ve 2016 yılına 393 dilekçe devretti. Son olarak Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna Haziran 2011 ve Haziran 2015 yılları arasında 89 dilekçe sunuldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gökçimen Hollanda Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (30)

vatandaş:

ak partinin daha bu melekete yaptığı çok iyilikler var ama onlar görünmez konuşulmaz

Yanıtla255
Kahrolsun sizin Adaletiniz:

Bırakın köprüyü möprüyü, ne olacak bu genel sağlık sigortalıların mağduriyeti eyyy hükümet ve haksızlık karşısında sesleri çıkmayan destekçileri bu yapılan haksızlık ve adaletsizliğin hesabını ALLAH ın huzurunda veremeyeceksiniz. . . şunu çok iyi biliyorsunuz ki HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN ''''DİLSİZ ŞEYTANDIR''''. . .

Yanıtla324
)))):

İnanmayın. Ben başvuru yaptım. Vatandaşlar kanun teklifi veremez. Bu hak milletvekillerine aittir diye bana cevap geldi. . . Sizi sallayan yok. O yüzden kendinizi boşa yormayın. . . . . .

Yanıtla022
YÖRÜK:

BİR DİLEKÇE YAZIN GÖTÜRÜN BAKALIM NEYLE KARŞILAŞACAKSINIZ GÖRÜN.

Yanıtla019
YOBAZ AKPLİ:

KULLANSAN NOLACAK Kİ DUVARA TOSLADIKTAN SONRA

Yanıtla217
mağdur:

biz kullandıkta ne oldu, hep aynı safsata, başka bir şey değil, TORPİL DE TORPİL, yesinler sizin dilekçe hakkınızı, bi sürü dilekçe yazdım hepsinin sonucu hüsran, YAZIKLAAAAR OLSUNNNNNNN !!!!!!!!!!!!!!!

Yanıtla217
Bozoklu haluk:

TBMM ye dilekçe verelimde hapiste kafayı ranzaya çarptıda öldü desinler.

Yanıtla115
BLADE:

TBMM DE ADAMMI VAR. . NAPACAK VATANDAS

Yanıtla015
CV2:

VATANDAŞ MECLİSE GÜVENİYOR MU DİYE ARAŞTIRSANIZ NİYE BAŞVURU HAKKINI KULLANMADIĞINI ANLARSINIZ.

Yanıtla015
bir engelli:

neyine başvuracagim yuzde 71engelliyim ve bir akulu sandalyeyi devlet buyukleri olan valilikten alamadim elin sadakasi ile gelen sandalyeleri bile torpille dagitan devletten neyi neyi beklerim de muracaat ederim şimdi ben muraat etsem bana birde para cezasi gelecek ben ise komşu dumani ile gecinen biriyim .

Yanıtla112
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title