TEDAŞ Onaylı Güneş Enerji Sistemi Devrede
Güneş Enerji Sistemi, TEDAŞ tarafından onaylanan ilk lisanssız yüksek gerilim projesi olma özelliği taşıyor.
Gürsu'da Bir İlk Daha
Gürsu Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Sınırsız Temiz Enerji ile Kalkınan Bir Gürsu" projesi kapsamında oluşturulan Güneş Enerji Sistemi, TEDAŞ tarafından onaylanan ilk lisanssız yüksek gerilim projesi olma özelliği taşıyor.
Gürsu Belediyesi Stratejik Planlama Birimi tarafından hazırlanan ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından verilen hibe desteği ile hayata geçirilen Güneş Enerji Sistemi sayesinde, UEDAŞ ile yapılan anlaşma gereği, aylık yaklaşık 6000 TL tasarruf sağlanacak.
Gürsu Belediyesi' nin çalışmaları ile devreye alınan 96 Kwp GES ile Trackerli GES ülkemiz adına ilk olmuştur. Türkiye'de ilk kez bir On-Grid Orta Gerilim Ges'i Enerji Bakanlığı'nın yetkililerinin nezaretinde, 30.01.2013 tarihi itibari ile şebekeye bağlanmış ve enerji üretmeye başlamıştır. Bu alanda Türkiye genelinde 300 proje hazırlanmış olup, ancak 9 proje Enerji Bakanlığı' ndan onay alabilmiştir. Gürsu Belediyesi' nin 2 projesi (96 Kwp Sabit GES ve 7 Kwp Trackerli GES) bu 9 proje içerisine girmiştir.
Projeyle; Belediye' nin hizmet binaları ile park ve rekreasyon alanları için harcamış olduğu elektrik giderlerinin %40'ı güneşten sağlanmakta, Gürsu kent merkezindeki tüm parkların ve yeşil alanların sulama ihtiyacı solar enerjili su pompaj sistemi ile karşılanmakta.
Gürsu Güneş Enerji Sistemi' nde, internet üzerinden oluşturulan sistemle elektrik üretimi uzaktan izlenebilmekte.
TEDAŞ Ankara Arge Müdürlüğü' nü temsilen, Geçici Kabul Kurulu Komisyonu Başkanı Bilal Şimşek ve üye Leyla Arslan, TEDAŞ Bursa Uludağ Temsilciliği' ni temsilen komisyon üyesi Yılmaz Yılmaz, UEDAŞ Yıldırım Şefliği' ni temsilen Çağrıhan Kotan ve Ömer Akdemir' den oluşan Komisyon üyeleri, Güneş Enerji Sistemi' ni inceledi. Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Gürsu Belediyesi Stratejik Planlama Birimi Sorumlusu Hüseyin Özmen, Enerji Birimi Sorumlusu Elektrik Mühendisi Ali Erdem, Proje Makine Mühendisi Onur Aydoğmuş, Proje İnşaat Mühendisi Yunus Uğur ve yüklenici firma Merk Solar Güneş Enerji Sistemleri Firması' ndan M.Taha Pınar' ın da katıldığı incelemede, Güneş Evi ve paneller gezildi.
Gürsu Belediye Başkanı Orhan ÖZCÜ " Güneş enerjisi açısından yeterli potansiyele sahip olan Gürsumuz' un, bu doğal potansiyelini kullanarak üretilen enerjiyle, Belediyemizin elektrik ihtiyacının karşılanmasında güneş enerjisinden faydalanılacak. 670 bin 950 TL bütçesi bulunan ve bölgemiz adına bir ilk olan bu projenin örnek olacağına, Gürsumuz ve Bursamıza önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum. Bu bağlamda, kamu kurumları, özel sektör ve nihayetinde kamuoyunun başta güneş enerjisi olmak üzere alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda projemizi örnek alacağına inanıyorum " dedi.