Teğmenin Pimi Çekildi
Nöbette Uyuyan Askeri, Pimi Çekili El Bombasıyla Cezalandırıp, 4 Askerimizin Ölümüne Neden Olan Teğmen Mehmet Tümer Tutuklandı.
Elazığ’ın Karakoçan Jandarma Komutanlığı’nda görevlendirilen 2’nci Motorlu Piyade Taburu 3’üncü Bölük’te askerliğini yapan çavuş İbrahim Yaman ile erler İbrahim Öztürk, Ali Osman Altın ve Mesut Bulut, 17 Ağustos günü mevzideki patlamada şehit düştü.
Olay haber ajanslarında kaza sonucu el bombasının patlaması olarak yansıdı ve 4 asker memleketlerinde düzenlenen törenlerle toprağa verildi. Askeri makamların olayla ilgili başlattığı soruşturma patlamanın kaza sonucu değil, nöbet sırasında uyuduğu ileri sürülen bir erin pimi çekilmiş el bombasını tutarak ‘cezalandırılması’ sırasında meydana geldiğini ortaya çıkardı. Olayı Taraf gazetesi duyurdu. Bu cezayı veren Teğmen Mehmet Tümer olay günü tutuklandı. İddiaya göre Mersinli er İbrahim Öztürk, uyurken yakalandı. Tim komutanı Teğmen Mehmet Tümer, nöbette uyuduğu gerekçesiyle Öztürk’ün eline, pimini çekilmiş el bombasını verdi. Öztürk, mevzileri dolaşıp, asker ardaşlarından yardım isteyip pim aradı. Teğmene gidip pimi vermesini istedi. Ancak eli terleyince mandalını bıraktığı bomba infilak etti. Olayda Samsunlu çavuş İbrahim Yaman ile erler Mersinli İbrahim Öztürk, Gaziantepli Mesut Bulut ve Afyonkarahisarlı Ali Osman Altın şehit oldu. 8. Kolordu Komutanlığı, ölümlerle ilgili soruşturma başlattı. Oğullarını gözyaşları arasında toprağa veren aileleri, başlatılan soruşturma ve ortaya atılan iddiayı öğrenince şoke oldu.
Acılıyken asabım bozuldu
Şehit erlerden İbrahim Öztürk’ün, Mersin’in Tarsus İlçesi’nde oturan babası 54 yaşındaki Hacı Öztürk, “Böyle bir şey olabilir mi? Acımı yaşarken bir anda asabımı bozdular” dedi. Gaziantepli er Mesut Bulut’un, Araban İlçesi’ne bağlı Körhacıoba Köyü’nde oturan babası Sinan Bulut, “Olayın oluş şekliyle ilgili net bir açıklama yapılmamıştı” diye konuştu. Şehit çavuş İbrahim Yaman’ın Samsun’un Salıpazarı İlçesi’nde oturan babası 53 yaşındaki Adem Yaman ise “Bu iddialara inanmak istemiyorum” dedi. Şehitlerden er Ali Osman Altın’ın, Afyonkarahisar’ın Büyük Kalecik Beldesi’nde oturan annesi Zakire Altın da şok oldu: “Benim yavrum benden gitmiş, ne söylesek geri gelmez. Bu işler bizim acımızı tazelemekten başka bir şeye yaramıyor.”
Mandalı bırakınca patlar
El bombası pim, mandal ve ana gövdeden oluşur. Hafif kavisli mandal, bombanın içine giden fünyeye yay ile sabitlenmiştir. Bu yayı tutan ise pimdir. Bomba atılacağı sırada mandala basılı tutularak pim yuvasından alınır. Bomba elden çıktığı anda, mandal açılır, yay fünye içindeki yemleme barutunu ateşler. Bomba 3 saniye sonra patlar. İkinci Dünya Savaşı’nda bu süre 6 saniye civarındaydı. Ancak daha sonra bu sürenin uzun olduğu atılan bombanın düşman tarafından geri atılmasıyla anlaşıldı ve NATO standardı olarak 3 saniyeye çekildi.