Tehlike Çanları Sustu, Burdur Gölü'ne Yas Başladı
Burdur Gölü'nde 25 yıl önce başlayan ekolojik bozulma son hızla devam ediyor.
Önlem alınmazsa 20 yıl içinde Burdur Gölü tamamen yok olacak.
Burdur bölgesi ve hatta Türkiye'nin ekolojik yapısı için çok önemli bir yeri olan ve son 25 yıldır uygulanan yanlış ekim ve sulama politikaları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü için Lisinia Doğa, Göle Yas Belgesel ekibi ve Göle Hayat Derneği harekete geçti. Gerekli önlemlerin hemen alınmaması halinde Burdur Gölü'nün 20 yıl içinde tamamen yok olacağına dikkat çekmek için 27 Eylül'de herkesi 'Göle Yas' buluşması ve 'Su Orucu' yapmaya davet eden Lisinia Doğa, Göle Yas Belgesel ekibine ve Göle Hayat Derneği'ne çok sayıda sanatçı da destek veriyor.
'Milyonlarca insanı bekleyen susuzluk korku filmi senaryosunu aratmayacak'
"Kuruyan Burdur Gölü için tehlike çanları çalmıyor artık, Göle Yas başladı" söylemiyle yola çıkan ekip, bu yıl Burdur Gölü'nün olduğu bölgede çeşitli etkinliği düzenliyor. Etkinliğin ilk bölümünde 24 Ağustos'ta Derviş Ziya Azazi ve Göl Dostları grubu ile 5 Eylül'de ise Arpanatolia Grubu ve Balerin Deniz Kılınç ile gölde müzik ve dans performansları gerçekleştirildi. İkinci bölüm ise 27 - 28 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. 'Kuruyan gölün şenliği olmaz yası tutulur' söylemiyle 27 Eylül'de Burdur Gölü Lisinia Proje alanında 1 günlük SUORUCU kampanyası başlayacak ve 28 Eylül'de bir gün önce tüketilmeyen sular Burdur Gölü Halk plajından büyük bir katılım ile göle dökülecek.
Gölün hızla yok olması nedeniyle toplu bir yas töreni yapılacağını dikkat çeken Lisinia Doğa Genel Koordinatörü Veteriner Hekim Öztürk Sarıca; gölün her yıl dikey olarak 1 metreden fazla çekildiğini bu hızla 20 yıl içinde tamamen yok olacağını belirtti. "Burdur Gölü'nün kurumasıyla birlikte Burdur Gölü havzasında tarım yapılamayacak. İçme suları tükenecek ve hatta tüm dünyadaki temiz su kaynaklarının tükenişine ve milyonlarca insanı bekleyen susuzluğa şahit olacağız" dedi.
'Susuzluğu test edeceğiz'
Buluşmaya çok sayıda sanatçının da destek verdiğini ifade eden Göle Hayat Derneği Başkanı, Yönetmen Mehmet Şafak Türkel ise "Biz tutacağımız bu iki günlük yasın yalnızca şehir sınırlarını değil ülke sınırlarını da aşacak bir toplu uyanışı tetiklemesini hedefliyoruz. Bir günlüğüne de olsa susuzluğu anlamak için susuz kalmayı deneyimleyelim istiyoruz. Yalnızca su içmemek değil, evinizde, tarlanızda, mutfağınızda yani yaşamınızın her anında su kullanmamak için çaba gösterin. Ve bu su orucunu kendinize zarar vermeyecek sınıra kadar sürdürün. 1 saat de olsa 24 saat de olsa susuzluğu tecrübe edin" diye konuştu.
Sosyal medya üzerinden SUORUCU kampanyası
Sosyal medyada www.facebook.com/golehayat - www.facebook.com/projelisinia adresi üzerinden SUORUCU kampanyasının yürüdüğünü ifade eden Lisinia Doğa Koordinatörü Öztürk Sarıcı, projeye Türkiye'den olduğu kadar yurtdışından da destek geldiğini kaydetti. SUORUCU'na İstanbul'dan destek veren Küresel Çevre Derneği gönüllülerinin de 28 Eylül'de tüketmedikleri sularını Yalova Gölü'ne dökeceklerini söyleyen Sarıca, şöyle konuştu: "Burdur Gölü için mücadele edenler olarak tüm dünyadan suları için mücadele edecek yüreği olan gönüllüleri 27 Eylül'de bir gün sürecek su orucu eşliğinde Göle Yas etmeye davet ediyoruz."