Teis: Reçetesiz İlaç Sorunu Eczacı ve Hastayı Mağdur Ediyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ülke gerçeklerine aykırı bir şekilde hayata geçirildiğini savunduğu 'eczanelerden reçetesiz antibiyotik verilmemesi' uygulamasının eczacıyı ve hastayı mağdur ettiğini söyledi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ülke gerçeklerine aykırı bir şekilde hayata geçirildiğini savunduğu 'eczanelerden reçetesiz antibiyotik verilmemesi' uygulamasının eczacıyı ve hastayı mağdur ettiğini söyledi.
Nurten Saydan, geçtiğimiz gün İstanbul'da gece nöbeti sırasında reçetesiz ilaç almak isteyen hastaya, eczacının reçetesiz ilaç veremeyeceğini belirtmesi üzerine tartışma yaşandığını, ilacını alamayan hasta yakınının ise eczanede bulunan polis memuru ile eczacıyı yaraladığını hatırlattı. Saydan, daha önce 'İlaçlar eczanelerimizde bulunduğu halde vatandaşa veremediğimiz zaman darp edilebiliriz" diye bu konuyla ilgililere defalarca uyarılarda bulunduklarının hatırlattı, özellikle gece nöbetlerinde hastalara nasıl ilaç verecekleri konusunda eczacıların çaresiz kaldığını belirtti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Son yaşanan olaydan da anlaşılacağı gibi eczacılar da, hastalar da bu uygulamadan fazlasıyla mağdur oluyor. Bizler 'reçetesiz ilaç' satmak istemiyoruz. Vatandaşlarımızın ilaçlarını nasıl vereceğimizin çözümünü istiyoruz. Gece diş ağrısından duramayan bir hastaya eczanede olduğu halde ağrı kesiciyi veremezsek, o hasta ne yapacak?. ya sizi darp edip ilacını alacak, ya da sağlığından olacak. Gece nöbetlerimizde veya gündüz başı, dişi ağrıyan, ateşi yükselen hastalarımıza nasıl ilaç vereceğiz? İlacını kaybeden, kıran, doktor tarafından tavsiye edildiği halde SUT koşullarından dolayı ilaçlarına ulaşamayan hastalarımızın ilaçlarını verebilelim istiyoruz. Bu konu toplum sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Medula sisteminde vatandaşların aldıkları ilaçları görebiliyoruz, kontrol ederek ilaçlarını verebilmeliyiz. Yoksa, çocuğunun veya annesinin ilaçlarını 'eczanelerimizde bulunduğu halde veremediğimiz vatandaş tarafından darp edilebiliriz. Lütfen kendinizi hasta yakını olarak düşünün, gece yarısı nöbetçi eczane, eczanesinde olmasına rağmen ilaçlarınızı vermiyorsa ne yapardınız? Ülkemizde doktora şiddet hepimizin malumu. Sırf bu reçetesiz antibiyotik verilmemesi uygulaması yüzünden de 'eczacıya şiddet' başlamış durumda. Yetkililer unutmasınlar, kimse sabah kalktığında veya gece yarısı aklına estiğinde, zevk için gidip ilaç alayım demez. Ama ilaca ihtiyacı olan vatandaş, mutlaka ilaçlarını temin etmek zorundadır".
Bu durumun devam etmesi halinde bunun sıkıntısını vatandaş ve eczacının çekeceğini belirten Nurten Saydan, "Bu uygulamadan dolayı vatandaşın ve eczacının mağdur olmaması için yasal düzenlemelerin hayatın olağan akışına aykırı olmaması, günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir" dedi. - Ankara